Lavrov sa sťažuje. Rusi zatiaľ nedostali od USA víza na Valné zhromaždenie OSN

Rusko sa sťažovalo generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, že jeho delegácia stále nedostala americké víza pre účasť na Valnom zhromaždení OSN.

03.09.2022 07:10
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (18)

Moskva žiada niekoľko desiatok víz pod delegáciu vedenú ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, pre posádku lietadla a ruských novinárov. Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že kvôli zníženiu počtu administratívneho personálu na veľvyslanectve v Moskve je vydávanie povolení spomalené, napísala agentúra AFP. OSN tvrdí, že je v tesnej kontakte s americkými úradmi aj ruskou misiou.

List, s ktorým sa oboznámili agentúry AFP a Reuters, zaslal ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja generálnemu tajomníkovi OSN Guterresovi. V ňom Guterresa informuje, že žiadny z 56 členov ruskej delegácie zatiaľ nedostal americké vízum pre pricestovanie na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. To isté platí aj pre ruských novinárov či posádku ministerského lietadla, ktoré bude ruských diplomatov prevážať.

Moskva vyzvala Washington, aby si plnil záväzky vyplývajúce z medzinárodnej dohody o sídle OSN a víza vydal. Americké ministerstvo zahraničia však uviedlo, že na svoje povinnosti dbá. „Každý rok spracovávame stovky víz pre delegátov Ruskej federácie na akcie OSN,“ uviedlo ministerstvo. Dodalo ale, že kapacity amerického veľvyslanectva v Moskve sú veľmi obmedzené kvôli „neodôvodneným aktivitám Ruska“ proti zastupiteľskému úradu, čo viedlo k výraznému zníženiu administratívneho personálu.

Kancelária generálneho tajomníka OSN uviedla, že je v intenzívnom kontakte s americkými úradmi aj jednotlivými národnými delegáciami a o záležitosti rokuje.

Rozpravy vo Valnom zhromaždení OSN sa chce od 20. septembra zúčastniť ruský minister zahraničia Lavrov, ktorý je ale na americkom aj únijnom sankčnom zozname. Rusko navyše tvrdí, že jeho diplomati mali problémy s vízami už skôr v tomto roku. Kvôli neudeleniu víz sa delegácia ruského ministerstva vnútra vedená ministrom Vladimirom Kolokolcevom nemohla zúčastniť na zasadnutí policajných náčelníkov v OSN.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #OSN #vojna na Ukrajine