Rýchlo sa šíriaci požiar v Kalifornii zničil za deň stovku domov, dvaja zranení

Rýchlo sa šíriaci lesný požiar na severe Kalifornie od piatku zničil asi 100 domov a ďalších budov, tisíce ľudí museli byť kvôli nemu evakuované, informovala dnes agentúra AP. Dvaja ľudia tiež kvôli ohňu utrpeli zranenia a boli prevezení do nemocnice. Evakuácia na začiatku predĺženého víkendu pred pondelkovým sviatkom práce spôsobili dopravný kolaps na cestách.

03.09.2022 09:43 , aktualizované: 22:08
požiar Foto:
Hasiči z Kalifornského ministerstva lesníctva a požiarnej ochrany sa v piatok 2. septembra 2022 snažia zastaviť šírenie plameňov z Mill Fire na pozemku severozápadne od mesta Weed..
debata (1)

Požiar nazvaný Mill Fire vypukol v piatok okolo poludnia miestneho času na pozemku alebo v blízkosti pozemku spoločnosti Roseburg Forest Products, ktorá v severokalifor­nskom mestečku Weed vyrába drevenú dyhu. Plamene rýchlo zachvátili priľahlé domy, hnal ich vietor s rýchlosťou vyše 50 kilometrov za hodinu. Do piatkového večera spálili vyše desať kilometrov štvorcových. Druhý požiar, ktorý vypukol niekoľko kilometrov severne od živlu Mill Fire neďaleko obce Gazelle, spálil 243 hektárov pôdy a viedol k niekoľkým evakuáciám.

Koniec sveta

Miestna obyvateľka Annie Petersonová uviedla, že sedela na verande svojho domu neďaleko továrne na výrobu dyhy, keď „sme zrazu počuli veľký hukot a všetok ten dym sa valil smerom k nám“. Jej dom a tucet ďalších začali horieť veľmi rýchlo. S evakuáciou jej a jej synovi, ktorý sa nemôže hýbať, pomohli členovia kostola. Dodala, že valiaci sa dym a plamene vyzerali, ako by nastal koniec sveta.

V dôsledku požiaru zostalo asi 9 000 domácností bez prúdu, mnoho z nich pochádza z mestečka Weed. Hovorkyňa agentúry Cal Fire monitorujúca lesné požiare uviedla, že niekoľko ľudí utrpelo zranenie.

Výzva na evakuáciu sa týka približne 7 500 obyvateľov. Povinná evakuácia bola vyhlásená v mestečkách Weed, Lake Shastina a Edgewood.

požiar Čítajte viac Traja dobrovoľní hasiči zakladali a potom hasili požiare, polícia ich obvinila

Okres Siskiyou na severe Kalifornie pokrývajú z veľkej časti lesy. Ide o relatívne málo obývaný región, ktorý v posledných rokoch postihujú lesné požiare. V roku 2014 zhorelo pri takomto požiari v mestečku Weed, v ktorom žije necelých 3 000 obyvateľov, vyše 150 budov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #lesný požiar