S Gorbačovom sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí, spočinul pri svojej Raise

Tisíce ľudí si dnes prišli uctiť pamiatku bývalého prezidenta Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova do Domu odborov v Moskve, kde sa konala verejná posledná rozlúčka. Prvý a zároveň posledný prezident ZSSR, ktorý zahájil drastické reformy, ktoré pomohli ukončiť studenú vojnu a ktoré tiež urýchlili rozpad Sovietskeho zväzu, zomrel v utorok vo veku 91 rokov. Súčasný ruský prezident Vladimír Putin sa na smútočnom obrade nezúčastnil.

03.09.2022 10:11 , aktualizované: 19:13
gorbačov Foto:
Ľudia prechádzajú okolo rakvy bývalého sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova v Stĺpovej sieni Domu odborov počas rozlúčkového ceremoniálu v Moskve v sobotu 3. septembra 2022.
debata (104)

Posledná rozlúčka s Gorbačovom, držiteľom Nobelovej ceny za mier, sa konala v Stĺpovej sieni Domu odborov v Moskve, na dohľad od Kremľa. Sieň v minulosti mnohokrát slúžila ako miesto rozlúčky s vysokými predstaviteľmi ZSSR.

Nosiči doprostred siene umiestnili Gorbačovovu otvorenú rakvu, v pozadí pritom hrala tichá melancholická hudba z filmu Schindlerov zoznam. Po oboch stranách rakvy stáli dvaja strážcovia v uniforme, napravo bol umiestnený portrét bývalého prezidenta a naľavo sedela jeho rodina – dcéra Irina Virganská a jeho dve vnučky. Na miesto prúdili davy ľudí, ktorí tam pokladali kvety, než sa uklonili, aby Gorbačovovi vzdali hold.

Gorbačovovej rodine sa poklonilo aj niekoľko významných ruských predstaviteľov a osobností zo sveta kultúry, vrátane zákonodarcu ruskej Štátnej dumy Konštantína Kosačeva a popovej speváčky Ally Pugačovovej.

O dve hodiny viac

Účasť na poslednej rozlúčke bola taká veľká, že akcia musela byť predĺžená o ďalšie dve hodiny nad rámec stanovených dvoch hodín. Mnohí z návštevníkov podľa agentúry Reuters uviedli, že si chcú uctiť pamiatku Gorbačova ako „mierotvorcu“, ktorý odstránil totalitu a dal im slobodu.

Podľa skupiny pre ľudské práva OVD-Info polícia v rade pred Domom odborov zadržala niekoľko ľudí. Niektorí z nich mali na sebe odznak s nápisom „Nie vojne“, uvádza OVD-Info.

Už sú spolu. Raisa, celoživotná láska Gorbačova

Manželmi sa stali v roku 1953. Raisa Gorbačová bola po boku Michaila Gorbačova až do svojej smrti v roku 1999.

Fotogaléria
Raisa Gorbačovová (1932 - 1999) a Michail...
Gorbačovovci v roku 1989 na návšteve Pekingu.
+5Raisa Gorbačovová v Paríži v roku 1985.

„Chcel nám dať demokraciu a slobodu a ukázalo sa, že ešte nie sme veľmi pripravení,“ povedal miliardár a kritik Kremľa Alexander Lebedev, ktorý kedysi s Gorbačovom financoval opozične zamerané noviny. „To je veľmi nešťastné, ale stále budeme európskou krajinou. Táto časť dejín sa raz skončí,“ dodal Gorbačovov blízky priateľ.

Prišli aj liberálny opozičný politik Grigorij Javlinskij alebo novinár a ďalší laureát Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov.

Na rozlúčku sa dostavil aj bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý je hlasným podporovateľom vojny na Ukrajine. Potom zverejnil na komunikačnom kanáli Telegram príspevok, v ktorom odkázal na rozpad Sovietskeho zväzu v roku 1991 a obvinil Spojené štáty a ich spojencov zo snahy zosnovať rozpad Ruska, čo označil za „šachovú partiu so Smrťou“.

gorbačov, raisa Čítajte viac Komunistické špičky sa báli Gorbačova na Slovensku

Gorbačova popoludní pochovali na moskovskom Novodevičom cintoríne pochovali vedľa jeho manželky Raisy, ktorá na tam spočíva už od roku 1999, informovali svetové tlačové agentúry. Rakvu spustili do hrobu za zvukov čestnej salvy a ruskej štátnej hymny, ktorú zahral malý vojenský orchester.

Na Novodevičom cintoríne bolo pochovaných mnoho významných ruských osobností. Nachádza sa tam napríklad hrob spisovateľov Michaila Bulgakova alebo Nikolaja Gogola. Je tam aj prvý ruský prezident Boris Jeľcin či bývalý sovietsky vodca Nikita Chruščov. Väčšina ostatných sovietskych lídrov bola pochovaná pri kremeľskom múre.

Putin Gorbačov Čítajte viac Putin na pohreb Gorbačova nepríde a odoprel mu pocty, aké mal Jeľcin

Gorbačov nemal štátny pohreb. Ruský prezident Vladimír Putin totiž podľa médií Gorbačovovi odoprel plné štátne pocty, ktorých sa dočkal po svojej smrti v roku 2007 Jeľcin. Putin sa obradu nezúčastnil, podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova kvôli harmonogramu. Vo štvrtok však položil pri Gorbačovovej rakve kvety. Podľa Peskova obrad obsahoval prvky štátneho pohrebu, ako napríklad čestnú stráž, a štát tiež pomáhal s jeho organizáciou.

Kvôli ruskej invázii na Ukrajinu na pohreb neprišli ani vrcholní západní predstavitelia. Vydal sa tam ale maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý chcel Gorbačovovi vzdať hold.

Orbána sprevádzala delegácia, v ktorej sú poslanec Európskeho parlamentu za stranu Fidesz Tamás Deutsch, historička Mária Schmidtová, štátny tajomník úradu vlády Balázs Orbán a právnik Imre Kónya.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Orbán sa neplánuje stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „Pokiaľ vieme, priletí len na rozlúčku s Gorbačovom. O stretnutí sa nehovorilo,“ cituje Peskova agentúra RIA Novosti.

Na pohreb prišiel aj veľvyslanec USA v Rusku John Sullivan. Rozlúčky sa zúčastnili aj veľvyslanci Veľkej Británie, Nemecka a ďalších západných krajín. Západní politici sa na ňom nezúčastnili, keďže Rusko v reakcii na uvalené sankcie zakázalo viacerým vstup na svoje územie. Vzdušný priestor Ruska je navyše uzavretý pre lietadlá z „nepriateľských krajín EÚ“.

Michail Gorbačov Čítajte viac Svedectvo tlmočníka: Gorbačova vojna traumatizovala
104 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #pohreb #Michail Gorbačov