Erdogan hrozí Grécku: Narušte znovu náš vzdušný priestor a zaplatíte

Grécko zaplatí vysokú cenu, pokiaľ bude naďalej svojimi lietadlami narúšať turecký vzdušný priestor v Egejskom mori. Na zhromaždení v Čiernomorskom regióne to podľa agentúry AFP povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

03.09.2022 16:59
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Recep Tayyip Erdogan
debata (8)

Minulú nedeľu Ankara vyhlásila, že jej lietadlá boli počas misie v Čiernom mori zamerané gréckym systémom protivzdušnej obrany S-300, čo označila za nepriateľskú akciu.

Diplomatické vzťahy Grécka a Turecka sú už desiatky rokov nestále; krajiny sa stretávajú kvôli územným nezhodám v Egejskom mori, prístupu k zásobám nerastných surovín v Stredomorí, alebo kvôli migrantom, ktorí cez Turecko prúdia do Grécka a ďalej do Európskej únie.

„Máme odkaz pre Grécko: nezabudnite na Izmir,“ varoval dnes Erdogan s odkazom na mesto na pobreží Egejského mora, ktoré sa predtým volalo Smyrna. Práve jeho obsadením gréckymi jednotkami v roku 1919 vypukla grécko-turecká vojna.

Môžeme prísť náhle

„Vaša okupácia ostrovov (v Egejskom mori blízko Turecka) nás nijako nezväzuje. Ak príde čas, urobíme, čo bude potrebné. Môžeme prísť náhle a v noci,“ vyhlásil Erdogan. Grécko podľa Turecka svojou vojenskou prítomnosťou na ostrovoch porušuje mierové zmluvy podpísané po prvej a druhej svetovej vojne.

Ľuboš Pavelka aktual Čítajte viac Turecké bombardéry nad gréckymi plážami

Atény na druhú stranu vinia turecké lietadlá z preletov nad gréckymi ostrovmi blízko tureckých hraníc. Obe armády v oblasti podnikajú časté hliadky.

V júni šéf tureckej diplomacie Mevlüt Çavusoglu vyhlásil, že pokiaľ budú Atény na ostrovy naďalej posielať svoje jednotky, Ankara spochybní suverenitu Grécka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #Recep Tayyip Erdogan