Päť ľudí zomrelo v Rusku pri výstupe na najvyššiu aktívnu sopku v Eurázii

Päť turistov zomrelo na Kamčatke pri výstupe na Kľučevskú sopku, ktorá je najvyšším aktívnym vulkánom v Eurázii. Dnes o tom informovali úrady v Kamčatskom kraji. Ďalší horolezec je v bezvedomí a jeden sprievodca utrpel zranenie, zlámal si nohy. Čo bolo príčinou nešťastia, ruské médiá neuvádzajú.

03.09.2022 17:16
debata (1)

Na miesto sa vydal vrtuľník. K nešťastiu, došlo podľa kamčatskej prokuratúry približne 500 metrov pod vrcholom. Ruské médiá uvádzajú, že všetci horolezci boli Rusi. Bližšie podrobnosti o ich tragickej nehode dosiaľ nie sú známe.

Denník Kommersant na svojich internetových stránkach uvádza, že záchranári sa k zraneným vydajú až v nedeľu, pretože sa musia najskôr aklimatizovať. Noc strávia vo výške 3300 metrov, v nedeľu potom vystúpia do výšky 4200 metrov.

Skupina 12 turistov z Novosibirska s dvoma sprievodcami sa na výpravu na sopku vydala 30. augusta. Deväť z nich vyrazilo na výstup z tábora v nadmorskej výške 3300 metrov, traja z nich v ňom zostali.

Kľučevská sopka je 4 800 metrov vysoká, jej vek je podľa geológov zhruba 7 000 rokov. Najbližšia dedina sa nachádza 30 kilometrov od jej úpätia. Na Kamčatke sa nachádza množstvo aj aktívnych sopiek. Kľučevská sopka leží 360 kilometrov severozápadne od mesta Petropavlovsk-Kamčatskij, metropoly Kamčatskej oblasti. Ide o najvyššiu aktívnu sopku v Eurázii a zároveň najvyššiu horu v Rusku s výnimkou kaukazských.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #nešťastie #sopka #kamčatka