Artemis k Mesiacu opäť nevzlietla, NASA zrušila plánovaný štart

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dnes druhýkrát v tomto týždni kvôli technickým problémom zrušil plánovaný štart rakety Space Launch System (SLS) s modulom Orion k Mesiacu. Vesmírna agentúra o tom informovala na svojom twitterovom účte. Okno pre štart rakety sa malo otvoriť o 20:17 SELČ na dve hodiny.

03.09.2022 18:28
Artemis 1 Foto:
SLS rakety Artemis s vesmírnou kapsulou Orion. Kapsula Orion je pomenovaná podľa súhvezdia Orion.
debata (21)

NASA dnes najprv informovala, že rieši problémy s únikom paliva pri tankovaní. „Pri pokuse dostať palivo do rakety bola zistená netesnosť. Doterajšie pokusy o nápravu boli neúspešné,“ uviedla najprv na twitteri. Neskôr uviedla, že problém sa nepodarilo vyriešiť a že štart sa odkladá.

Pri prvom pokuse v pondelok 29. augusta NASA štart zrušila po tom, čo experti zistili problém s jedným zo štyroch raketových motorov SLS. Ten sa nechladil na požadovanú teplotu mínus 250 stupňov Celzia a namiesto toho bol o päť stupňov Celzia teplejší. Aby sa predišlo rovnakej chybe, chystala NASA na dnešný štart pozmenený proces tankovania paliva.

Pri tejto testovacej misii Artemis I má Orion bez posádky obkrúžiť zemskú družicu a vrátiť sa na Zem. V prípade úspechu majú nasledovať cesty na Mesiac s posádkou. Podľa súčasného plánu má modul Orion s posádkou obletieť družicu v roku 2024 a pri misii Artemis III majú na jej povrchu stáť dvaja ľudia.

artemis infografika na web Čítajte viac Späť na Mesiac. Dvojča Apolla mešká

Ďalší pokus o štart rakety SLS by sa mohol uskutočniť v pondelok.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #mesiac #NASA