193. deň: Putin vojnu nevzdá, varujú USA. Ukrajinská ofenzíva má zdecimovať Rusov

Konflikt na Ukrajine pokračuje, lebo Putin v ňom chce pokračovať. Podľa USA o tom svedčia aj jeho posledné kroky. Ukrajinská protiofenzíva má za cieľ zdecimovať ruské sily a ich logistiku.

04.09.2022 06:30 , aktualizované: 22:07
vojna na Ukrajine, Vladimir Putin, bábka Foto: ,
Zákazník zapichuje špendlík do voodoo bábky pred fotografiou prezidenta Ruska Vladimira Putina pri vstupe do reštaurácie v ukrajinskom Kyjeve.
debata (778)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 193. deň
  • Protiofenzíva Ukrajiny má za cieľ zdecimovať ruské sily a logistiku
  • Kyjev: Udreli sme na „nepriateľské veliteľské stanovištia“
  • Rusi prišli už o takmer 50-tisíc vojakov, tvrdí Kyjev
  • Z Ukrajiny vyplávalo flotila 13 lodí s 280-tisíc tonami obilia
  • Zelenskyj žiada od EÚ ôsmy balík protiruských sankcií
  • Briti: Ruských vojakov zle platia, klesá im morálka

VIDEO: Takto Rusi nahradili zničený most pontónovým.

Video
Šesťročná Taisia Ščerbová, vľavo, sa vo štvrtok...
Mladí kadeti spievajú štátnu hymnu počas...
+14Ukrajinská utečenkyňa zíva počas slávnostného...

22:04 Centrom českej metropoly Praha prešiel v nedeľu popoludní Pochod vďačnosti, na ktorom sa zišli Ukrajinci žijúci v Česku. Týmto spôsobom sa chceli poďakovať za podporu, ktorú Ukrajine poskytuje Česká republika a jej obyvatelia.

Ukrajina, vlajka Čítajte viac Prahou pochodovali stovky Ukrajincov, ďakovali Česku za podporu

21:29 Do Litvy pricestoval prvý kontingent nemeckých vojakov, ktorí tam budú pôsobiť ako súčasť brigády NATO. Ich príchod je súčasťou snáh o posilnenie východného krídla Severoatlantickej aliancie v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, informuje agentúra DPA.

Približne stovka príslušníkov nemeckej mechanizovanej pechoty a takmer 40 vojenských vozidiel sa priplavilo loďou do litovského prístavu Klaipeda. Odtiaľ pokračovali v ceste na vojenskú základňu Rukla nachádzajúcu sa v strednej časti tejto pobaltskej republiky.

North Macedonia NATO Exercise Čítajte viac Financial Times: NATO musí ukázať, že to s obranou východného krídla myslí vážne

Nemecko má v Litve viesť bojovú brigádu NATO s 3000 – 5000 vojakmi, ktorej súčasťou bude veliaci štáb aj zásoby zbraní a munície. Väčšina príslušníkov brigády však zostane v Nemecku a bude pripravená na prípadné nasadenie v Litve.

Nemecký brigádny generál Christian Nawrat uviedol, že príchod nemeckého kontingentu je jasným vyjadrením solidarity voči Litve, ktorá je členskou krajinou NATO od roku 2004, rovnako ako ďalšie dve pobaltské republiky – Lotyšsko a Estónsko.

Agentúra DPA pripomína, že Litva hraničí s ruskou pobaltskou Kaliningradskou exklávou a súčasne s Bieloruskom, ktoré je spojencom Moskvy. Na území Litvy už od roku 2017 operuje Nemeckom vedený prápor NATO s približne 1600 príslušníkmi.

20:51 Približne 2 000 členov ruskej komunity požadovalo tiež, aby Nemecko prestalo Ukrajinu podporovať, najmä aby jej prestalo dodávať zbrane.

kolín, protest Čítajte viac Dve tisícky Rusov protestovali v Kolíne: Prídeme o prácu. Ako prežijeme zimu?

18:52 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal počas návštevy Berlína žiadal vrcholných nemeckých predstaviteľov o ďalšie dodávky ťažkých zbraní pre jeho krajinu čeliacu ruskej agresii.

Na schôdzke s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom Šmyhal povedal, že Ukrajina dúfa, že Nemecko bude hrať hlavnú úlohu pri vzdušnej obrane vo vojne proti ruskému útočníkovi. Pochvaľoval si, že na „bojisku sa osvedčili“ samohybné húfnice PzH 2000 a raketomety Mars II. „Dúfame, že dodávky ťažkých zbraní bude možné navýšiť,“ povedal Šmyhal.

Naď Zimmer Majer Čítajte viac Za Ukrajine darované bojové vozidlá získa Slovensko moderné nemecké tanky

V rozhovore, ktorý Šmyhal poskytol agentúre DPA ešte pred odchodom do Berlína, povedal, že jeho krajina by potrebovala aj moderné tanky, nemecké leopardy 2 a zo Spojených štátov tanky typu Abrams. Avšak nemecký kancelár Scholz dodávky bojových tankov doteraz odmietal.

Šmyhal je najvyššie postavený ukrajinský predstaviteľ, ktorý do Berlína pricestoval od začiatku ruskej invázie trvajúcej už dlhšie ako pol roka.

**18:03 Ukrajinská armáda podľa zástupcu šéfa Rady Chersonskej oblasti Jurija Sobolevského oslobodila mesto Vysokopillia. Mesto obsadili ruské ozbrojené sily v marci, ale teraz ho údajne pod kontrolu dostal Kyjiv.

„Vysokopillia je Ukrajina," vyhlásil Sobolevskyj v nedeľu. Informuje o tom portál Sky News, ktorý však dodáva, že informáciu nemôže nezávisle overiť. Ukrajina od minulého týždňa v Chersonskej oblasti podniká protiofenzívu.

17:37 Kremeľ obviňuje Európsku úniu zo zastavenia dodávok plynu cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka. Informovala o tom tlačová agentúra Interfax.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruskú televíziu povedal, že „ak Európania urobia absolútne absurdné rozhodnutie, v ktorom odmietnu udržiavať svoje systémy, alebo skôr systémy patriace Gazpromu, potom to nie je chyba Gazpromu, ale chyba politikov, ktorí rozhodli o sankciách“.

Bulharsko Plyn Dodávky Gazprom UARUS Čítajte viac Rusko vyplo plyn Nemecku. Vraj je pokazená turbína, Gazprom zverejnil jej fotku

Podľa Peskova sú Európania zmluvne zaviazaní vykonávať údržbu systémov ruského energetického gigantu Gazprom.

Gazprom v piatok večer oznámil, že v sobotu neobnoví dodávky zemného plynu do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1 pre únik motorového oleja na turbíne v kompresorovej stanici Portovaja.

Nemecká vláda spolu so spoločnosťou Siemens Energy spochybnila toto odôvodnenie s argumentom, že takéto úniky ropy sú pomerne bežné a nevyžadujú si zastavenie dodávok plynu.

16:46 Flotila 13 lodí s viac ako 280-tisíc tonami obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov v nedeľu vyplávala z ukrajinských prístavov. Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva uviedlo, že ide o najväčší vývoz potravín z Ukrajiny odvtedy, ako krajina 22. júla s Ruskom, Organizáciou Spojených národov a Tureckom uzavrela dohodu o exporte po mori. Vývoz z prístavov Odesa, Čornomorsk a Pivdennyj smeruje do ôsmich krajín. Informuje o tom web The Guardian.

Od prvého augusta z ukrajinských prístavov doteraz vyplávalo 86 lodí exportujúcich potraviny od 19 krajín sveta, uviedlo ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva.

**16:17 Rusko využíva „chudobu a politický chaos“ na útok na životy všetkých Európanov. Vo svojom pravidelnom príhovore zverejnenom v noci na nedeľu to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zastavením dodávok cez plynovod Nord Stream 1 chcelo Rusko „zničiť normálny život každého Európana – vo všetkých krajinách nášho kontinentu“. Kde to Rusko nemôže urobiť prostredníctvom komerčných zbraní, podľa Zelenského používa ako zbraň energie. „Pokúša sa udrieť prostredníctvom chudoby a politického chaosu tam, kde nemôže udrieť raketami,“ podotkol Zelenskyj.

Aby sa tomu Európa dokázala ubrániť, potrebuje ešte viac jednoty, koordinácie a vzájomnej pomoci. „Túto zimu sa Rusko pripravuje na rozhodný útok v energetickom sektore na všetkých Európanov. A kľúčovými odpoveďami by mali byť dve veci. Po prvé: Naša jednota – jednota v obrane pred teroristickým štátom. A po druhé: Zvýšenie nášho vlastného tlaku na Rusko, jednak posilnením sankcií na všetkých úrovniach, ako aj obmedzením ruských príjmov z ropy a zemného plynu,“ povedal Zelenskyj.

15:52 Ruská armáda nedovolila dopravu humanitárnej pomoci do okupovaného ukrajinského mesta Enerhodar. Starosta mesta Dmytro Orlov na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že nákladné vozidlá s pomocou ruskí vojaci už druhý deň vrátili naspäť. Rusi robia „všetko, aby odrezali mesto od celého civilizovaného sveta," napísal Orlov.

Hlavným argumentom prvého kontrolného stanovištia ruských vojakov, ku ktorému vozidlá s humanitárnou pomocou prišli, podľa starostu bolo vyjadrenie, že „Enerhodar nič nepotrebuje, miestni obyvatelia majú všetko a dokonca viac". Informuje o tom web The Guardian.

14:44 Dĺžka pobytu inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) v Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny ešte nebola definitívne stanovená.

„Čo sa týka misie, tá bude zatiaľ fungovať do piateho (septembra). To znamená, že budú pracovať aj zajtra,“ povedal podľa agentúry DPA predstaviteľ Ruskom dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov vo vysielaní rozhlasovej stanice prevádzkovanej denníkom Komsomoľskaja pravda.

„A šiesteho odchádzajú. To je zatiaľ predbežné. Pobyt si môžu predĺžiť,“ dodal Rogov bez uvedenia podrobností.

Ukrajina Záporožie MAAE elektráreň Čítajte viac Inšpektori MAAE skontrolovali v Záporožskej elektrárni všetko, o čo požiadali

Inšpektori MAAE sú v elektrárni od 1. septembra. Ich cieľom je skontrolovať jej stav po bojoch v okolí.

Ruský veľvyslanec pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uľanov pritom v piatok pre ruské médiá povedal, že v elektrárni ostanú nastálo dvaja inšpektori MAAE. Šéf MAAE Rafael Grossi, ktorý elektráreň vo štvrtok osobne navštívil na čele 14-členného tímu, nedávno tiež hovoril o „stálej misii“.

Záporožská jadrová elektráreň sa nachádza v tesnej blízkosti mesta Enerhodar na ľavej strane rieky Dneper, len desať kilometrov od ukrajinských pozícií na druhej strany rieky.

14:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonickom rozhovore so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou vyzval na to, aby Európska únia prijala ôsmy balík sankcií proti Rusku pre vojnu Moskvy na Ukrajine. Súčasťou balíka by podľa neho mal byť aj zákaz vydávania víz ruským občanom. Zelenskyj to uviedol na mikroblogovacej sieti Twitter.

Ukrajinský prezident a šéfka EK hovorili aj koordinácii krokov na obmedzenie nadmerných ziskov Ruska z predaja ropy a plynu. Zelenskyj uviedol, že diskutovali aj o alokácii ďalšej tranže makrofinančnej pomoci Európskej únie Ukrajine. Informuje o tom web The Guardian.

13:18 Nemecký kancelár Olaf Scholz označil Rusko za nespoľahlivého partnera v oblasti energetiky po tom, ako Moskva rozhodla, že plynovod Nord Stream 1 zostane na neurčito zastavený. Informuje o tom portál Sky News. Tohtotýždňový krok ruskej štátnej energetickej spoločnosti Gazprom sa všeobecne považuje za súčasť snahy ruského prezidenta Vladimira Putina použiť trh s energiami ako zbraň a trestať Západ pre jeho podporu Ukrajine.

Olaf Scholz vyhlásil, že Nemecko zimu zvládne a použije príjmy z vyššieho výberu daní na zníženie cien energií pre spotrebiteľov. Firma Gazprom uviedla, že plynovod Nord Stream 1 zostane zatvorený pre únik oleja v hlavnej turbíne. Nemecká spoločnosť Siemens Energy, ktorá zvyčajne uskutočňuje údržbu turbín plynovodu, sa však vyjadrila, že takýto únik nebráni prevádzke plynovodu.

11:42 Na Ukrajine počas uplynulých 24 hodín podľa ukrajinského ministerstva obrany padlo ďalších 450 ruských vojakov. Moskva tak od začiatku vojny stratila už 49 500 príslušníkov ozbrojených síl. Informuje o tom portál Sky News, ktorý však dodáva, že tento odhad nedokáže nezávisle overiť.

Podľa rezortu obrany Ukrajiny Rusko za uplynulý deň stratilo 15 tankov, 27 obrnených transportérov, 13 delostreleckých systémov a jedno lietadlo. Ruská armáda tak podľa Kyjeva od začiatku vojny prišla celkovo o 2 049 tankov, 4 439 obrnených transportérov, 1 147 delostre­leckých systémov a 236 lietadiel.

10:56 Ukrajinská armáda uviedla, že vo vojne proti ruským jednotkám zaútočila na „nepriateľské veliteľské stanovištia“. Konkrétne miesto však Kyjev doposiaľ neoznámil, informuje agentúra DPA.

Podľa ukrajinských armádnych zdrojov bola pri spomínanom útoku zasiahnutá vojenská výbava a zničený radarový systém.

Kyjev okrem toho odrazil útoky ruských jednotiek pri meste Bachmut vo východoukrajinskom Donbase a pri neďalekej obci Prokovske. DPA pripomína, že tvrdenia nebolo možné potvrdiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinská armáda vo vyhlásení ďalej bez ďalších podrobností uviedla, že za uplynulých 24 hodín zaznamenala viac než 24 vzdušných útokov zo strany „nepriateľa“, pričom zasiahnuté boli civilné i vojenské objekty.

Keďže Rusku chýbajú zbrane s vysokou presnosťou, ruská armáda „častejšie nasadzuje zastarané raketové systémy typu S-300“. Na ukrajinské územie bolo vystrelených už viac než 500 takýchto rakiet, cituje DPA.

10:43 Ruské sily na Ukrajine „ďalej trpia problémami s morálkou a disciplínou. Okrem únavy z boja a vysokých strát sú pravdepodobne jednou z hlavných sťažností nasadených ruských vojakov aj naďalej problémy s ich platom,“ uviedla britská vojenská rozviedka prostredníctvom twitterového účtu ministerstva obrany.

„Príjem vojakov v ruskej armáde sa skladá zo skromného základného platu, ku ktorému sa pridávajú rôzne príplatky a odmeny. Na Ukrajine sa s veľkou pravdepodobnosťou vyskytli značné problémy s vyplácaním bojových príplatkov,“ uviedli britskí spravodajcovia. Pravdepodobne je to podľa nich spôsobené „otvorenou korupciou“ medzi veliteľmi a tiež „neefektívnou vojenskou byrokraciou“.

Ruská armáda podľa britskej rozviedky nezvláda vojakom nasadeným na Ukrajine poskytovať základné veci, vrátane zodpovedajúcich uniforiem, výzbroje, prídelov potravín a platu. „To takmer určite prispelo k pretrvávajúcej krehkej morálke veľkej časti vojakov,“ uvádza na twitteri.

10:14 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu 3. septembra z Ukrajiny na Slovensko 4 044 osôb, pričom o dočasné útočisko požiadalo 12 žiadateľov. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3 730 ľudí.

„Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien," uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová. Celkový počet osôb, ktoré od začiatku ruskej invázie prekročili hranicu z Ukrajiny smerom na Slovensko predstavuje 766 648. Štatút dočasného útočiska bol pritom udelený 92 260 odídencom. Smerom na Ukrajinu zo Slovenska odišlo 534 558 osôb.

9:10 Slová čečenského vodcu vyvolali špekulácie, či vážne uvažuje o odstúpení, či chce žiadať o priazeň Kremľa, napísalo na svojej webovej stránke Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

kadyrov Čítajte viac Blafuje? Kadyrov chce „prestávku“ vo vládnutí: Prišiel môj čas

7:44 Cieľom ukrajinskej protiofenzívy na juhu krajiny je zdecimovať ruské invázne jednotky a rozkryť a zničiť ich zásobovanie, povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč denníku The Wall Street Journal (WSJ). Kremeľ možno zvyšuje požiadavky na autocenzúru medzi ruskými blogermi a vojnovými spravodajcami, ktorí píšu o vojne na Ukrajine. Vo svojej pravidelnej správe to v sobotu večer uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajina pri protiofenzíve používa stratégiu „systematického rozdrobovania armády (ruského prezidenta Vladimíra) Putina“. Ukrajinské jednotky pracujú na „odhalení ich (ruského) operačného logistického zásobovacieho systému a jeho zničení pomocou delostrelectva a (raketometov) HIMARS,“ uviedol Arestovyč a dodal, že táto taktika môže byť pomalšia, ale „nie je kam sa ponáhľať“.

Podľa ISW sa Moskve vojnu nedarí vykresliť ako rozhodujúce ruské víťazstvo, a tak možno zvýši snahu o cenzúru. Svedčí o tom piatkové zatknutie prominentného ruského blogera Semjona Pegova, píše ISW. Rusko dôsledne odmieta termín vojna a inváziu prezentuje ako „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Ruská armáda naďalej bojuje s nedostatkom vojakov, regrútov získava náborom prostredníctvom štátnych podnikov a väzníc. Snaží sa tak vyhnúť všeobecnej mobilizácii, píše ISW. Aby splnili zadanie Moskvy, chcú ruské štátne železnice presvedčiť 10-tisíc svojich zamestnancov, aby odišli bojovať na Ukrajinu, uviedol ukrajinský generálny štáb. Podľa serveru The Kyiv Independent dostávajú zmluvy na pol roka a prísľub platu 5 100 dolárov (mesačne).

7:01 Štyri deti a jeden dospelý v Černihive na severe Ukrajiny v sobotu utrpeli zranenia pri výbuchu počas ukážky zbraní a munície. Tá sa konala v rámci akcie na podporu ukrajinskej armády bojujúcej proti ruským inváznym jednotkám. O nešťastí informujú ukrajinské médiá.

Na akciu v centre mesta, pri ktorej sa vyberali peniaze na automobily pre armádu, prišlo mnoho ľudí s deťmi. Podľa černihivských úradov explodoval delostrelecký granát, ktorý zasiahol strechu jedného z domov. Ťažké zranenia utrpel dvojročný chlapec. Černihivská radnica tvrdí, že akciu nepovolila a že o jej konaní ani nedostala oznámenie. Prípad vyšetruje prokuratúra.

6:30 Vzhľadom na aktuálne dianie Spojené štáty nemajú dôvod dúfať, že by bol ruský prezident Vladimir Putin ochotný ukončiť vojnu na Ukrajine, uviedol bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby v rozhovore s ruskou opozičnou televíziou Dožď. V neprospech nádeje na skorý koniec vojny podľa Kirbyho hovorí ruský nábor nových regrútov alebo nákup iránskych bezpilotných lietadiel, citovala z rozhovoru agentúra Ukrinform.

Konflikt pokračuje len preto, že „Putin v ňom chce pokračovať, chce pokračovať v zabíjaní Ukrajincov, vo vysielaní vojakov hlboko na ukrajinské územie, pokračovať v snahe zmocniť sa územia na Donbase, na východe a na juhu,“ povedal Kirby.

Vojna by sa mohla skončiť okamžite, ak by sa tak Putin rozhodol, stiahol vojská a bol ochotný začať rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, je presvedčený Kirby. Rozhodnutie zasadnúť k rokovaciemu stolu leží podľa hovorcu výlučne na týchto dvoch štátnikoch.

Rusko sa podľa Kirbyho počas septembra pokúsi usporiadať referendá na okupovaných územiach, aby dosiahlo „určité zdanie politickej legitimity“ vojenských akcií a „nejako politicky kompenzovalo (vojenské) neúspechy“. Z medzinárodného hľadiska podľa neho výsledok týchto referend nie je relevantný, pretože ich neuzná ani Ukrajina, ani USA, ani medzinárodné spoločenstvo.

778 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine