V Grécku tento rok skončilo vyše 150-tisíc migrantom

Grécko na svojich pozemných i námorných hraniciach tento rok zablokovalo viac než 150 000 migrantov bez dokumentov, oznámilo v nedeľu tamojšie ministerstvo pre migráciu. Informovala o tom agentúra AFP.

04.09.2022 18:38
Kythira, grécko Foto:
Migranti na pláži po svojom príchode na južný ostrov Kythira v Grécku v auguste 2022.
debata (1)

„Od začiatku tohto roka bol odvrátený vstup 154 102 nelegálnych migrantov. Zhruba 50 000 z nich sa pokúsilo vniknúť do Grécka len v priebehu augusta,“ povedal minister pre migráciu Notis Mitarachi pre miestne médiá.

Pre konzervatívnu grécku vládu, ktorá sa k moci dostala v roku 2019 a na budúci rok sa bude uchádzať o zvovuzvolenie, je kontrola hraníc najvyššou prioritou.

Po rieke či cez more

Grécky kabinet minulý mesiac ohlásil plány na rozšírenie 40-kilometrového múru pozdĺž grécko-tureckej hranice na rieke Evros o ďalších 80 kilometrov v rámci úsilia o kontrolu toku migrantov, pripomína AFP. Atény sa tiež chystajú nainštalovať termovízne kamery a nasadiť ďalších 250 členov pohraničnej stráže.

migranti, dover Čítajte viac Do Anglicka sa za jediný deň preplavilo rekordných 1 295 migrantov

Grécko si za cieľovú krajinu často vyberajú ľudia utekajúci z Afriky a Blízkeho východu, ktorí sa snažia o lepší život v Európskej únii, píše AFP. Tisícky migrantov prichádzajú cez Turecko preplávaním rieky Evros (v Bulharsku nazývanej Marica a v Turecku Merič) i cez úzky a nebezpečný priechod cez Egejské more.

Na Evrose zomrelo päťročné dieťa

Charitatívne skupiny obviňujú Atény z nelegálneho zatláčania migrantov späť či núteného prechodu cez hranice do Turecka, konzervatívna grécka vláda to však odmieta.

Atény naopak minulý mesiac obvinili Turecko z násilného zatlačenia skupiny migrantov na malý ostrovček v rieke Evros. Ľudskoprávne organizácie vtedy uviedli, že grécka vláda niekoľko dní popierala, že sú migranti na gréckom území a v skupine migrantov zomrelo päťročné dieťa.

hraničný plot Čítajte viac Litva dokončila 550-kilometrový plot na hraniciach s Bieloruskom

Minister Mitarachi však v nedeľu incident spochybnil. Nástojil na tom, že spomínaná rodina vyhlásila, že má štyri deti, a všetky štyri zachránila grécka polícia. „Zaznamenalo sa mnoho nezrovnalostí v tom, čo (rodina) povedala na začiatku, čo povedala potom a čo sa doposiaľ dokázalo,“ poznamenal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #migrácia #nelegálni migranti