V Rusku skončili veľvyslanci USA i Bruselu, Ederera strieda Galharague

Americký veľvyslanec v Rusku John Sullivan ukončil v nedeľu svoje pôsobenie na poste ambasádora a odcestoval z Moskvy. Informovalo o tom tamojšie veľvyslanectvo USA. V pondelok zase skončil aj veľvyslanec Európskej únie Markus Ederer.

04.09.2022 20:02 , aktualizované: 05.09.2022 14:43
John Sullivan Foto:
John Sullivan
debata (2)

Vedenie americkej diplomatickej misie v Moskve dočasne prevzala Elizabeth Roodová, ktorá doposiaľ pôsobila ako Sullivanova zástupkyňa. Tieto právomoci bude vykonávať až do nástupu nového veľvyslanca, ktorého musí nominovať prezident USA Joe Biden.

Ederer zase opustil Moskvu po tom, ako ukončil svoje diplomatické pôsobenie. Informáciu pre TASR potvrdil hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Peter Stano. V rámci plánovanej výmeny ho nahradí súčasný francúzsky veľvyslanec v Malajzii Roland Galharague.

„K 1. 9. sa skončil jeho (Edererov) mandát a bol vystriedaný v rámci plánovanej rotácie, ktorú sme oznámili už 8. júna,“ konštatoval Stano.

Nemec Ederer bol veľvyslancom EÚ v Rusku od októbra 2017. Galharaguovo vymenovanie mal podľa zdroja EÚ odobriť ešte v júni šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Derniérou pohreb Gorbačova

Sullivan sa ešte v sobotu zúčastnil ako zástupca USA na poslednej rozlúčke so zosnulým sovietskym lídrom Michailom Gorbačovom, ktorý zomrel v utorok vo veku 91 rokov.

gorbačov Čítajte viac S Gorbačovom sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí, spočinul pri svojej Raise

John J. Sullivan pôsobil ako americký veľvyslanec v Moskve skoro tri roky. Na túto funkciu ho nominoval v októbri 2019 vtedajší americký prezident Donald Trump, pričom v decembri toho roku jeho nomináciu potvrdili senátori. Nový šéf Bieleho domu Joe Biden, ktorý sa ujal moci v januári 2021, Sullivana požiadal, aby na veľvyslaneckom poste zotrval.

40 rokov a päť prezidentov

Šesťdesiatdvaročný Sullivan pracoval pre americkú vládu približne štyri desaťročia za vlády piatich rôznych prezidentov. Vykonával pritom rôzne funkcie na ministerstvách zahraničných vecí, obrany, spravodlivosti a obchodu. Po návrate do vlasti už ďalšie verejné funkcie zastávať nebude a nastúpi do dôchodku.

Jake Sullivan Čítajte viac Sullivan: USA budú chrániť každý centimeter územia NATO

Agentúra AP pripomína, že Sullivan odchádza z Moskvy v čase, keď v americko-ruských vzťahoch panuje najväčšie napätie za ostatných niekoľko desaťročí. Významne k tomu prispela pokračujúca ruská vojenská agresia voči Ukrajine, ktorá trvá už viac než šesť mesiacov. Americká diplomatická misia v Moskve pod vedením Sullivana čelila stupňujúcim sa reštrikciám zo strany ruských úradov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #John Sullivan