Prahou pochodovali stovky Ukrajincov, ďakovali Česku za podporu

Centrom českej metropoly Praha prešiel v nedeľu popoludní Pochod vďačnosti, na ktorom sa zišli Ukrajinci žijúci v Česku. Týmto spôsobom sa chceli poďakovať za podporu, ktorú Ukrajine poskytuje Česká republika a jej obyvatelia.

04.09.2022 22:04
debata (57)

Podľa polície sa na Václavskom námestí zišlo okolo 500 ľudí. S odvolaním sa na hovorcu pražskej polície o tom informuje portál Novinky.cz.

„Ďakujeme, Česko a Česi! S láskou a úctou, Ukrajina a Ukrajinci,“ uviedla na Twitteri ukrajinská ambasáda.

Účastníci pochodu, medzi ktorými výrazne prevažovali ženy, sa zišli okolo poludnia pod sochou svätého Václava. Po úvodnom príhovore a skandovaní sa vydali smerom na Staromestské námestie. Niesli české a ukrajinské vlajky aj ručne vyrobené transparenty so slovami vďaky.

Presný počet ukrajinských utečencov s pobytom v Českej republike nie je známy, uvádzajú Novinky.cz. Český minister vnútra Vít Rakušan odhadoval koncom augusta, a teda polroka od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu, že ich je v ČR vyše 300 000. Víza týkajúce sa dočasnej ochrany tam doteraz získalo 424.302 ukrajin­ských utečencov.

Česi poslali podľa organizátorov najväčších tamojších zbierok na podporu Ukrajiny už viac ako štyri miliardy českých korún (162,9 milióna eur). Tieto peniaze slúžia na pomoc obetiam vojny a utečencom aj na nákup zbraní pre ukrajinskú armádu. ČR okrem toho poskytla Ukrajine za pol roka vojny vojenský materiál za 3,8 miliardy korún (154,7 milióna e­ur).

Česko, Praha, protest Čítajte viac Politológ po protestoch: Nielen proruskí českí voliči sa boja krízy
57 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #vojna na Ukrajine