Kyjev odsúdil víkendovú demonštráciu v Prahe, označil ju za proruskú

Ukrajinské ministerstvo zahraničia označilo za proruskú sobotnú demonštráciu na Václavskom námestí v Prahe, ktorej účastníci požadovali demisiu vlády, kritizovali vysoké ceny energií aj sankcie uvalené na Rusko po rozpútaní vojny na Ukrajine.

05.09.2022 14:39
Václavské námestie / Protest / Demoštrácia /... Foto: ,
Protivládny protest na Václavskom námestí v Prahe, 3. september 2022
debata (167)

Hovorca ukrajinského ministerstva Oleh Nikolenko na facebooku napísal, že účastníci akcie sa snažili uraziť česť Ukrajincov, ktorí bránia slobodu v Európe. Víkendová akcia ale priateľstvu Česka s Ukrajinou podľa neho neohrozí.

„Odsudzujeme snahu účastníkov proruských akcií ospravedlniť vojnu Ruska proti Ukrajine a uraziť česť a dôstojnosť Ukrajincov, ktorí za cenu svojho života bránia slobodu v Európe,“ uviedol Nikolenko.

Hovorca ukrajinského ministerstva ale dodal, že sobotné zhromaždenie podľa neho neodráža skutočné nálady v Česku. „Nepochybujeme o solidarite absolútnej väčšiny… Čechov, ktorí stovkám tisíc Ukrajincov poskytli dočasné útočisko,“ napísal.

Spolu so sobotňajšou demonštráciou v Prahe Nikolenko kritizoval aj nedeľné zhromaždenie v Kolíne nad Rýnom, pri ktorom asi 2-tisíc príslušníkov ruskej komunity protestovalo proti sankciám uvaleným na Rusko kvôli vpádu na Ukrajinu.

Proti tejto demonštrácii v rovnaký deň protestovalo niekoľko desiatok ľudí a dávalo naopak najavo podporu napadnutej Ukrajine. Predstaviteľ ukrajinského ministerstva demonštrantom solidárnym s Ukrajinou poďakoval, rovnako ako aj obyvateľom Prahy, ktorí vyšli do ulíc na protest proti sobotnému zhromaždeniu.

Na sobotný trojhodinový protest s názvom Česká republika na 1. mieste prišlo podľa policajných odhadov asi 70-tisíc ľudí. Premiér Petr Fiala reagoval vyhlásením, že protest zvolali sily, ktoré sa hlásia k proruskej orientácii, majú blízko k extrémistom a sú proti českým záujmom.

Minister spravodlivosti Pavel Blažek na Fialove slová reagoval, že drvivá väčšina účastníkov akcie boli ľudia obávajúci sa budúcnosti, a nie „fanatickí putinovci“.

protest, praha Čítajte viac Na demonštrácii v Prahe sa zišlo 70-tisíc ľudí. Fiala viní ruské sily
167 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #demonštrácia #Ukrajina