Zemetrasenie na juhozápade Číny má už 46 obetí

Na minimálne 46 mŕtvych sa zvýšil počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 6,6, ktoré v pondelok zasiahlo oblasti v provincii S'-čchuan na juhozápade Číny. Otrasy poškodili mnohé domy a viaceré lokality zostali bez dodávok elektrickej energie. S odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií o tom informuje agentúra AFP.

05.09.2022 14:25 , aktualizované: 21:00
čína, zemetrasenie Foto: ,
Za zábere z pondelka 5. septembra 2022 vidieť popadané skaly na ceste neďaleko mesta Lengqi v okrese Luding v juhozápadnej čínskej provincii S'-čchuan.
debata

Zemetrasenie zaznamenali v pondelok okolo 13.00 h miestneho času (07.00 SELČ) asi 43 kilometrov juhovýchodne od mesta Kchang-ting. Otrasy vznikli v hĺbke desiatich kilometrov, uviedla americká geologická služba USGS.

Čínska štátna televízia CCTV informovala, že 17 ľudí zahynulo v meste Ja-an, zatiaľ čo ďalších 29 ľudí prišlo o život v susednej prefektúre Kan-c'. Zranenia pri otrasoch utrpelo prinajmenšom ďalších 50 osôb a ďalších 16 je nezvestných.

Otrasy budov a zosuvy pôdy hlásili aj v hlavnom meste provincie Čcheng-tu. Pre 21 miliónov obyvateľov žijúcich v meste a jeho bezprostrednom okolí je tam v súčasnosti v platnosti lockdown z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19, pripomenula agentúra AP. Obdobné otrasy hlásili aj v ďalšom neďalekom veľkomeste Čchung-čching.

CCTV tiež uviedla, že prinajmenšom jedno z miest v provincii utrpelo „vážne škody“ spôsobené zosuvmi pôdy, ktoré vyvolali otrasy. Do ďalšieho mesta bola zablokovaná cesta. V niektorých oblastiach bolo tiež prerušené telekomunikačné spojenie, čo sa dotklo vyše 10.000 ľudí. Pre otrasy došlo v niektorých častiach mesta Ja-an a prefektúry Kardze aj k výpadkom dodávok elektrickej energie.

Čínske štátna média informovali, že v zasiahnutom regióne a okolitých oblastiach bolo zaznamenaných aj niekoľko dotrasov. Slabšie zemetrasenie s magnitúdou 4,6 zasiahlo o necelú hodinu po zemetrasení aj východnú časť Tibetu, vyplýva z údajov USGS.

Do oblasti pri epicentre otrasov boli vyslané stovky záchranárov a tiež vyše tisícka vojakov. Do postihnutých oblastí boli tiež doručené tisícky stanov, skladacích postelí či prikrývok. Prezident Si Ťin-pching vyzval úrady, aby k záchrane ľudských životov pristupovali ako k absolútnej priorite a smerovali všetko svoje úsilie na minimalizovanie ľudských strát.

Predĺžili lockdown

Úrady v Čcheng-tu v pondelok predĺžili lockdown minimálne do stredy, informuje agentúra DPA. V meste sa mal štvordňový lockdown, ktorý v meste vyhlásili minulý týždeň, skončiť v nedeľu. Miestne úrady pred zrušením obmedzení plánujú ďalšie hromadné testovanie na covid. Tamojší obyvatelia sa preto obávajú, že lockdown sa môže predĺžiť, tak ako sa to stalo v najľudnatejšom čínskom meste Šanghaj. Tam sa v apríli niekoľkodenný zákaz vychádzania predĺžil až na dva mesiace, píše DPA.

V Číne platí lockdown alebo iné prísne protipandemické opatrenia v 33 mestách, v ktorých žije 65 miliónov ľudí, napísali v nedeľu čínsky magaźín Caixin na sociálnej sieti Weibo.

Na rozdiel od iných krajín Čína pokračuje v stratégii „nulovej tolerancie“ voči covidu, pri ktorej sa snaží rýchlymi a tvrdými opatreniami izolovať ohniská nákazy.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Čína #Čcheng-tu #S'-čchuan