Českí odborári kritizujú Fialu, Středula ohlásil demonštráciu

Predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČKOZ) a kandidát na prezidenta ČR Josef Středula v pondelok avizoval, že 8. októbra usporiadajú demonštráciu proti vláde. Uviedol to na stretnutí odborárov v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

05.09.2022 16:57
fiala Foto:
Český premiér Petr Fiala.
debata (23)

Středula uviedol, že odbory sa na usporiadaní demonštrácie dohodli 22. augusta. „Nie sme spokojní so súčasnou situáciou. Počujeme, čo hovoria obyvatelia Českej republiky. Nie sme extrémisti. Sme ľudia, ktorí sa boja budúcnosti,“ povedal šéf ČKOZ.

Na zhromaždení s názvom Proti chudobe kritizoval kroky vlády v aktuálnej kríze a jej pomoc občanom označil za nedostatočnú. Podľa neho podcenila infláciu a jej dopady. „Ľudia sa boja, firmy sa boja. Ľudia nevedia, čo bude a desia sa dní, ktoré prichádzajú,“ povedal v príhovore Středula.

Odbory ako riešenie súčasnej situácie navrhujú zníženie DPH či zavedenie podpory firiem. Požadujú tiež, aby vláda navýšila sociálne dávky alebo zaviedla nové sociálne programy. Ďalšou požiadavkou je prijatie zákona, ktorý umožní okamžitú reguláciu cien. Odbory podľa Středulu tento zákon presadzujú už od januára. O regulácii cien energií na európskej úrovni budú v piatok rokovať predstavitelia Rady pre energetiku.

Na manifestačnom mítingu ČKOZ sa v pondelok vo Fóre Karlín zúčastnilo asi tisíc odborárov. Cieľom stretnutia bolo dať najavo postoje zamestnancov naprieč sektormi k aktuálnej ekonomickej situácii a jej dopadom. „Nie je možné naďalej prehliadať zložitú situáciu rodín, zamestnancov, dôchodcov, samoživiteľov rovnako ako podnikateľov,“ odkázali odborári politikom.

Česko, Praha, protest Čítajte viac Politológ po protestoch: Nielen proruskí českí voliči sa boja krízy

Josef Středula je jedným z kandidátov na prezidenta Českej republiky, ktorý sa bude voliť v januári budúceho roka. O mítingu odborárov informoval aj na svojej oficiálnej webovej stránke, kde uvádza aktuality k svojej kampani.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #odborári #Petr Fiala