195. deň: Padlo už 50-tisíc okupantov. Biden Rusko za sponzora terorizmu neoznačil

V doterajšom priebehu vojny zabila ukrajinská armáda 50 150 ruských vojakov, tvrdí Kyjev. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada USA, aby označili Rusko za štát podporujúci terorizmus. Americký prezident Joe Biden to urobiť nechce.

06.09.2022 06:00 , aktualizované: 23:13
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas spoločného vojenského cvičenia Ruska s Čínou v Prímorskom kraji na východe Ruska, 6. septembra 2022
debata (853)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 195. deň
  • Ukrajinské sily prešli do protiofenzívy v Charkovskej oblasti, tvrdí BBC
  • Vo vojne padlo už 50-tisíc ruských vojakov, tvrdí Kyjev
  • Zelenskyj telefonoval s novou britskou premiérkou
  • Putin schválil novú doktrínu na obranu „ruského sveta“
Obyvatelia sa zhromažďujú, aby si načerpali...
Veliteľ jednotky rýchlej reakcie Taras Logginov...
+11Ľudia prechádzajú okolo krátera po výbuchu,...

VIDEO: Putinove ‚nepokojné nohy‘. Opäť sa špekuluje o jeho zdraví

Video

23:13 Ukrajinský prezident Zelenskyj uviedol, že s novou britskou premiérkou Liz Trussovou „koordinoval ďalší nátlak“ na Rusko v súvislosti s inváziou, ktorú Moskva už siedmy mesiac vedie na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Cieľom je zastaviť agresiu a postaviť páchateľov pred spravodlivosť,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter s tým, že bol prvým zahraničným politickým lídrom, s ktorým Trussová rokovala bezprostredne po nástupe do funkcie. Zároveň dodal, že novú britskú premiérku pozval na návštevu Ukrajiny. Zelenskyj v súvislosti s telefonátom s Trussovou tiež zdôraznil, že je „dôležité označiť Rusko za teroristický štát“.

Liz Trussová v utorok počas telefonátu so Zelenským vyjadrila svoju plnú podporu Ukrajine. „Vo svojom prvom telefonickom rozhovore s politickým partnerom od nástupu do funkcie premiérky opätovne uistila ukrajinského lídra, že má jej plnú podporu a Ukrajina sa môže dlhodobo spoliehať na pomoc Spojeného kráľovstva,“ uviedla Trussovej hovorkyňa.

Diskutovali tiež o „potrebe posilnenia globálnej bezpečnosti a opatreniach nevyhnutných na odrezanie finančných prostriedkov potrebných na poháňanie vojnovej mašinérie (ruského prezidenta Vladimira) Putina“, cituje AFP.

22:22 Prezident USA Joe Biden sa definitívne rozhodol, že nezaradí Rusko na zoznam štátov podporujúcich terorizmus. Oznámila to v utorok hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová, ktorú večer citovala agentúra Reuters, píše TASR.

Zaradenie Ruska na tento zoznam požadovala Ukrajina v súvislosti s pokračujúcou ruskou inváziou. Moskva varovala, že takýto „propagandistický“ krok by ešte viac naštrbil americko-ruské vzťahy a mohol by viesť až k ich prerušeniu.

Ak by sa Rusko dostalo na americký zoznam krajín podporujúcich terorizmus, mohlo by to podľa Bieleho domu ohroziť dohody o vývoze ukrajinského obilia, čo by prispelo k prehĺbeniu globálnej potravinovej krízy.

„Podľa humanitárnych expertov a mimovládnych organizácií, s ktorými sme to konzultovali, by takýto krok mohol tiež výrazne ovplyvniť možnosti dodávok pomoci do niektorých oblastí Ukrajiny… a tiež priestor pre podporu Ukrajiny pri rokovacom stole,“ varovala hovorkyňa Jean-Pierreová.

21:37 Ukrajinské ozbrojené sily prešli do protiofenzívy v Charkovskej oblasti na východe krajiny a dnes ráno pri meste Balaklija nečakane zaútočili na zoskupenie ruských vojsk, uviedla ruská redakcia BBC. O ukrajinskej protiofenzíve pri Charkove sa podľa nej píše v niektorých ukrajinských aj proruských informačných kanáloch na sociálnej sieti telegram a potvrdzujú ju aj západní experti.

Ruské sily podľa početných, aj keď zatiaľ neoficiálnych správ urýchlene ustupujú za rieku Severný Doneck, uviedla BBC. Proruské kanály na platforme telegram okrem toho plnia správy, že ukrajinská armáda znovu dobyla dedinu Verbivka pri Balakliji, kde sa nachádza rozsiahly arzenál ruskej armády. Ďalšie zdroje tvrdia, že Ukrajinci ovládli už aj strategicky významnú Balakliju, ktorá mala pred vojnou takmer 27 000 obyvateľov.

Cez Balakliju sa presúvajú ruské vojská smerom k Slovjansku či Kramatorsku v Doneckej oblasti. Vedie tade tiež cesta k železničnej stanici Kupjansk, cez ktorú sa podľa BBC prepravuje väčšina armádneho nákladu z Ruska.

„Ak sa Ukrajincom skutočne podarilo v okolí Charkova svojou operáciou prekvapiť, dokazuje to, v akom zmätku je ruská armáda,“ napísal na twitteri Phillips O 'Brien, ktorý prednáša strategické štúdiá na škótskej univerzite St. Andrewsová. Podľa jeho názoru sa ukrajinský protiútok dal predvídať.

19:43 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vyzvala na vytvorenie bezpečnostnej zóny okolo Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) na juhovýchode Ukrajiny, ktorú okupuje Rusko. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že obsadenie ZAES, ktorá je najväčšou v Európe, vyvolalo obavy z jadrovej katastrofy, pretože objekt je častým terčom ostreľovania. Zo zodpovednosti zaň obviňuje Rusko Ukrajinu a naopak.

MAAE vo svojej správe o situácii v ZAES, vypracovanej na základe zistení inšpektorov MAAE počas ich misie na Ukrajine a zverejnenej v utorok, uvádza, že „je naliehavo potrebné prijať dočasné opatrenia, aby sa zabránilo jadrovej havárii spôsobenej fyzickým poškodením vyvolaným vojenskými prostriedkami.“ Tento stav sa podľa MAAE „dá dosiahnuť okamžitým vytvorením ochrannej zóny jadrovej bezpečnosti a ochrany.“

grossi MAAE Čítajte viac Inšpekcia MAAE potvrdila poškodenia v blízkosti reaktorov v Záporožskej elektrárni

19:26 Bývalý veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges vyhlásil, že by sa Spojené štáty mali usilovať o deimperializáciu Ruska. Informoval o tom portál idnes.cz . „Myslím si, že americké vojnové ciele pre tento konflikt by mali zahŕňať deimperializáciu Ruska. Zdá sa mi, že to, čo vidíme, je začiatok konca Ruskej federácie v jej súčasnej podobe. Potrebujeme sa na to pripraviť. Neboli sme pripravení na koniec ZSSR,“ napísal Hodges na svojom účte na Twitteri.

Reagoval tak na vyjadrenie bývalého amerického veľvyslanca pri NATO Kurta Volkera, podľa ktorého ruské „imperialistické vojny“ proti svojim susedom nezačali vpádom na Ukrajinu, ale už skôr, v roku 2008 v Gruzínsku.

17:50 Neznámi páchatelia v utorok v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vyhodili do vzduchu auto veliteľa proruskej vojenskej správy mesta Berďansk. Informovala o tom ruská redakcia britskej stanice BBC. Arťoma Bardina, ktorého do funkcie vymenovali ruské úrady, hospitalizovali vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti, informovali podľa BBC ruské médiá.

Podľa nich k incidentu došlo neďaleko radnice. Po výbuchu auta vypukla údajne asi hodinu trvajúca prestrelka, v ktorej boli použité aj automatické zbrane. Proruské úrady v Berďansku označili výbuch auta za teroristický čin.

17:25 Ukrajina vyzvala pútnikov z radov chasidských židov, aby tento rok z dôvodu ruskej invázie vynechali púť do mesta Umaň, kde sa nachádza hrob rabína Nachmana.

Nemecko Dachau Oslobodenie Výročie Žid Židia Dávidova hviezda Čítajte viac Na Ukrajinu sa aj napriek vojne chystajú tisícky židovských pútnikov

17:06 Európska komisia v utorok okrem návrhu na sprísnenie vízového režimu pre občanov Ruska cestujúcich do krajín EÚ navrhla aj spoločný postup členských krajín EÚ k neuznávaniu ruských pasov vydaných v tých regiónoch Ukrajiny, ktoré nie sú kontrolované ústrednou vládou. Informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Rusko teraz na Ukrajine vydáva svoje pasy najmä obyvateľom okupovaných častí Chersonskej a Záporožskej oblasti. Tento legislatívny návrh Komisie by mal po jeho prijatí Radou EÚ a Európskym parlamentom nahradiť doterajšie dobrovoľné opatrenia jednotlivých členských krajín EÚ, ktoré ich po prvý raz zaviedli v reakcii na ruskú anexiu Krymu v marci 2014.

15:53 Zo zoologickej záhrady v Charkove na východe Ukrajiny utiekol šimpanz, túlal sa po centre mesta a odmietal sa vrátiť.

šimpanz Čítajte viac Šimpanz utekal z charkovskej zoo, kým nezačalo pršať. Potom si prišiel pre bundu

15:21 Čína začne platiť za ruský plyn v rubľoch a jüanoch namiesto v eurách a amerických dolároch. Oznámil to ruský energetický gigant Gazprom, informuje AFP a Bloomberg.

Moskva sa po uvalení bezprecedentných sankcií Západu za jej vojnu na Ukrajine usiluje o užšie vzťahy s Pekingom. „Prešlo sa na platby za dodávky ruského plynu do Číny v národných menách – v rubľoch a jüanoch,“ uviedol Gazprom vo vyhlásení.

Gazprom tak zmení svoj kontrakt na dodávky plynu do Číny na platby v rubľoch a jüanoch z eur, keďže Kremeľ zintenzívňuje snahy o zmenu obchodovania z mien, ktoré považuje za „nepriateľské“ v rámci sankcií USA a Európskej únie.

Belgium EU Ukraine Bid Čítajte viac Európska komisia pritvrdí voči Rusku. V pláne je strop na ceny plynu

Štátny plynárenský gigant podpísal v utorok dodatočnú dohodu k svojej existujúcej zmluve s China National Petroleum Corp, uviedol Gazprom vo vyhlásení. Platba sa uskutoční vo výške 50 % v rubľoch a 50 % v jüanoch s okamžitou platnosťou, podľa zdroja oboznámeného s plánmi, ktorý nechcel byť menovaný, keďže informácie ešte nie sú verejné.

Ruský prezident Vladimir Putin požadoval, aby hlavní zákazníci Gazpromu v Európe platili za plyn v rubľoch začiatkom tohto roka po tom, čo USA a ich spojenci zmrazili devízové rezervy ruskej centrálnej banky držané v dolároch a eurách po invázii na Ukrajinu. Niekoľko kupujúcich to odmietlo a Gazprom im zastavil dodávky. Najväčší spotrebitelia však nakoniec súhlasili s novými podmienkami Moskvy.

14:30 Rusko obvinilo v utorok Ukrajinu z opakovaného ostreľovania okolia Záporožskej atómovej elektrárne. Vyplýva to z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí a predstaviteľa Rusmi dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimira Rogova.

Deje sa tak v čase, keď má Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vydať očakávanú správu o stave Záporožskej atómovej elektrárne. „Kyjev pokračuje v Záporožskej atómovej elektrárni vo svojich provokáciách,“ uviedol ruský rezort diplomacie. Dodal, že za uplynulých 24 hodín bolo územie tejto jadrovej elektrárne a mesto Enerhodar, ktoré sa nachádza v jej tesnej blízkosti, zasiahnuté 15-krát. Úroveň radiácie v okolí elektrárne je však podľa ruského ministerstva „normálna“.

Na území komplexu jadrovej elektrárne bolo v utorok zaznamenaných sedem útokov, napísal Rogov na sociálnej sieti. „Ukrajinskí vojaci spustili paľbu na Enerhodar a jeho okolie,“ dodal. Enerhodarský starosta Dmytro Orlov uviedol, že v meste bolo okolo poludnia počuť hlasný výbuch, ktorého „okolnosti sa objasňujú“.

Koncom minulého týždňa navštívil elektráreň 14-členný tím inšpektorov agentúry MAAE vedený jej šéfom Rafaelom Grossim. Ten v piatok po návrate z inšpekcie uviedol, že komplex elektrárne utrpel v dôsledku bojov škody. Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom v pondelok oznámila, že v záporožskej elektrárni zostanú nastálo dvaja inšpektori MAAE. Táto dozorná agentúra OSN má očakávanú správu o stave Záporožskej atómovej elektrárne vydať v utorok. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dúfa, že bude nestranná. (tasr, afp)

14:18 Hlavní západní spojenci Ukrajiny sa zatiaľ neprihlásili k zriadeniu tribunálu, ktorý by súdil ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho najbližšie okolie za zločin agresie, pretože podľa najvyšších ukrajinských predstaviteľov si chcú ponechať priestor pre budúce vzťahy s Moskvou.

Vladimir Putin Čítajte viac Západ sa zdráha postaviť Putina pred súd, tvrdí Kyjev

13:52 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripísal v utorok vinu za energetickú krízu v Európe sankciám, ktoré Európska únia uvalila na Rusko za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu. Rovnakú rétoriku pritom v tejto súvislosti používaj aj Kremeľ.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte viac Erdogan: Za energetickú krízu v Európe môžu únijné sankcie voči Rusku

13:20 Ukrajinská armáda zničila dôležitý ruský muničný sklad, kde Moskva skladovala rakety pre systém S-300, ktorými ostreľovala mesto Charkov. V pondelok neskoro večer v príhovore to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Chcem sa znovu poďakovať všetkým našim obrancom, vojakom a vojačkám, našim spravodajským službám, agentom bezpečnostnej služby Ukrajiny, ktorí robia všetko pre to, aby okupantom každý deň stále viac a viac sťažovali pobyt na Ukrajine," povedal Zelenskyj.

„A dnes sa chcem osobitne poďakovať bojovníkom jednej z našich brigád raketového delostrelectva – svojou presnou paľbou zničili presne ten ruský sklad, z ktorého okupanti brali rakety pre systémy S-300 a bombardovali nimi Charkov,“ vysvetlil.

„Dobrá vec, tieto MLRS (americké delostrelecké salvové raketové systémy). Ďakujem vám, naši hrdinovia,“ dodal ukrajinský prezident. Zelenskyj takisto sľúbil odplatu za ruské ostreľovanie viacerých ukrajinských miest. (cnn.com, tasr)

11:22 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok navštívil spoločné vojenské cvičenie Ruska s Čínou a ďalšími krajinami, ktoré sa konajú v Prímorskom kraji na východe Ruska, potvrdil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ruský prezident má podľa Peskovových slov absolvovať stretnutie s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom a náčelníkom generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerijom Gerasimovom.

Tieto manévre s názvom Vostok 2022 sa začali vo štvrtok 1. septembra a majú pokračovať do 7. septembra na viacerých cvičiskách na východe Ruska a vo vodách pri východnom pobreží federácie.

Zúčastňuje sa na nich podľa Moskvy viac než 50-tisíc vojakov a viac než 5-tisíc kusov vojenskej techniky vrátane 140 lietadiel a 60 lodí. Medzi účastníkmi je viacero krajín, s ktorými Rusko susedí vrátane Číny aj Sýria a India. (tasr)

11:02 Prípady ilegálneho prekročenia poľských hraníc s Bieloruskom sú veľmi zriedkavé, čo ukazuje, že táto hranica je jednou z najlepšie chránených v Európskej únii, vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Poľsko Bielorusko hranice plot dokončenie Čítajte viac Morawiecki: Poľsko-bieloruské hranice sú jednými z najlepšie chránených v EÚ

10:35 Pri ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti zomreli traja ľudia. Na sociálnej sieti telegram o tom informoval gubernátor Oleh Synehubov. Pod troskami obytného domu, ktorý sa v noci v Charkove zrútil po zásahu ruskou strelou, zahynula 73-ročná žena. Ďalší dvaja muži zomreli pri ostreľovaní obce Zoločiv pri Charkove.

Podľa gubernátora sa explózie v Charkove ozývali aj v utorok ráno, obyvatelia dostali pokyn, aby zostali v krytoch. Starosta mesta Ihor Terechov uviedol, že jedna z rakiet poškodila niekoľkoposchodovú obytnú budovu v centre, zatiaľ nie je jasné, či sú na mieste obete.

10:30 Ruský prezident Vladimir Putin prišiel na strelnicu Sergejevskij na Ďalekom východe, aby osobne sledoval záver vojenského cvičenia Vostok 2022 (Východ 2022), do ktorého sa podľa Moskvy zapojilo 50 000 vojakov. Informoval o tom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Manévre sa začali 1. septembra a zapojili sa do nich aj sily z Bieloruska, Sýrie, Indie alebo Číny.

10:25 Ukrajinské letectvo vykonalo v posledný deň 18 úderov na ruské pozície a zničilo ruský bojový vrtuľník Ka-52, uvádza Kyjev. Raketové a delostrelecké jednotky vykonali 370 útokov a podľa serveru Odessa Journal Ukrajinci „systematicky a efektívne“ pomocou paľby ovládajú prechody cez rieku Dnepr. Ukrajinské velenie uviedlo, že obrancovia tiež zničili niekoľko muničných skladov v Chersonskej oblasti.

Rusko v reakcii na ukrajinskú ofenzívu na juhu krajiny presúva techniku z tylu, napríklad aj z Krymu, a ďalej sa snaží o ovládnutie Donbasu, kde podľa serveru Ukrajinska pravda vykonalo letecké a raketové útoky na ukrajinské pozície v desiatkach dedín a miest. Podľa britského ministerstva obrany je však nepravdepodobné, že by sa Rusom podarilo do polovice tohto mesiaca dobyť zvyšok Doneckej oblasti, ako prikázal Kremeľ.

10:15 Rusko podľa Ukrajinského generálneho štábu prišlo na Ukrajine už o 50 000 vojakov, ďalej napríklad vyše 2 000 tankov, 443 lietadiel a helikoptér, 3 305 vozidiel pechoty a 15 lodí. Čísla publikované oboma stranami konfliktu sa značne líšia a informácie nemožno nezávisle overiť.

10:00 Rusko neočakáva zlepšenie vzťahov s Britániou po tom, čo vládu v tejto ostrovnej krajine prevezme nová premiérka Liz Trussová, uviedol v utorok Kremeľ.

„Súdiac podľa vyjadrení Trussovej o našej krajine, ktoré mala, keď bola ešte ministerkou zahraničných vecí… môžeme s vysokou mierou istoty predpokladať, že k nijakým zmenám smerom k lepšiemu nepríde,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

9:26 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v pondelok viac ako 2 700 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 253 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu, prešlo hraničnými priechodmi za pondelok viac ako 2 900 ľudí.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu na Ukrajine vo februári prekročilo takmer 773-tisíc osôb, udelených bolo viac ako 92-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali takmer 541-tisíc osôb.

8:50 Poľsko-ukrajinskú hranicu prekročilo do Poľska od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára už približne 6,07 milióna ľudí, informovala v utorok ráno na Twitteri Pohraničná stráž (SG). Správu priniesla tlačová agentúra PAP.

SG urobila v pondelok okolo 19 600 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na územie Poľska z Ukrajiny, v utorok do 07.00 h SELČ dosiahol počet príchodzích okolo 5 600.

Pohraničná stráž tiež uviedla, že z Poľska na Ukrajinu odišlo od začiatku vojny vyše 4,29 milióna ľudí. V pondelok prekročilo hranicu z Poľska na Ukrajinu približne 23 800 osôb.

8:42 Rusko za posledný deň na Ukrajine vykonalo 27 operácií s dronmi, denný priemer za august bol 50, upozornila vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine britská vojenská rozviedka. Ruská armáda má podľa Londýna problém dopĺňať zásoby ničených bezpilotných strojov

Ruská vojenská doktrína v posledných rokoch kládla veľký dôraz na využitie bezpilotných lietadiel, predovšetkým ako prieskumných nástrojov v spolupráci s delostrelectvom. Rusko ich však teraz aj kvôli západným sankciám obmedzujúcim dovoz niektorých súčiastok nedokáže vyrábať dostatok, čo zhoršuje strategické povedomie, ktoré majú ruskí velitelia o situácii na bojisku, myslí si britská rozviedka.

6:31 Ruské ministerstvo obrany sa snaží nakúpiť v Severnej Kórei milióny rakiet a delostreleckých granátov pre pokračujúcu vojnu proti Ukrajine, tvrdí americká rozviedka. Podľa predstaviteľov americkej vlády tieto informácie svedčia o tom, že západné sankcie sa už začali prejavovať a znižujú schopnosť Ruska pokračovať v okupačnom ťažení na Ukrajine.

Kim Čong-un / Vladimir Putin / Čítajte viac Rusko podľa amerických tajných služieb nakupuje delostreleckú muníciu od KĽDR

Americký predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, pokladá skutočnosť, že Rusko sa obrátilo na izolovaný severokórejský štát, za známku, že „ruská armáda naďalej trpí nedostatkom dodávok na Ukrajinu v dôsledku kontroly vývozu a sankcií“.

Americkí spravodajcovia si myslia, že Rusko by sa mohlo v budúcnosti pokúsiť obstarať si ďalšie severokórejské vojenské vybavenie. O týchto poznatkoch ako prvý informoval denník The New York Times.

Poznatky o nákupoch v KĽDR prichádzajú po tom, čo Bidenova vláda nedávno potvrdila, že ruská armáda prevzala dodávku iránskych bezpilotných lietadiel určených na nasadenie na ukrajinskom bojisku. Biely dom ale minulý týždeň uviedol, že prvé dodané iránske drony sú poruchové. Moskva pritom plánovala nakúpiť stovky dronov.

6:09 Vládca autonómneho Čečenska Ramzan Kadyrov oznámil, že nechce opustiť svoju funkciu, ani v najbližšom čase neodíde na časovo neobmedzenú dovolenku, uviedla agentúra Interfax. Stalo sa tak po tom, čo v nedeľu dal Kremeľ najavo, že s Kadyrovom ďalej počíta.

„Samozrejme nemám právo len tak odísť. Ľud mi zveril vedenie regiónu. Je mojou svätou povinnosťou túto dôveru naplniť. Rozhovory o dovolenke nechám na inokedy,“ napísal Kadyrov v sociálnej sieti.

V sobotu Kadyrov v aplikácii Telegram písal, že si zaslúži od svojej funkcie „pauzu na dobu neurčitú“. „Myslím si, že nadišiel čas, aby som (odstúpil od moci),“ vyhlásil Kadyrov v prednahratom vi­deu.

„Som ohľadom toho skeptický. Podobné veci (Kadyrov) hovoril už v minulosti, "uviedol Ivan Klyszcz, odborník na Kaukaz z Inštitútu politických štúdií v Estónsku. "Takéto vyhlásenia väčšinou prichádzajú, keď chce niečo od (ruského prezidenta Vladimira) Putina, napríklad len to najmenšie vyjadrenie podpory,“ dodal Klyszcz.

V nedeľu Putinov hovorca Dmitrij Peskov vyhlásil, že Kremeľ počíta s tým, že Kadyrov zostane na čele Čečenska, pripomenul Interfax.

Päťdesiatštyriročný Kadyrov vládne v Čečensku železnou rukou už od roku 2007. Čečenský vodca je jednou z najmocnejších osôb v Rusku a má blízke vzťahy s prezidentom Putinom. Naposledy sa obaja muži stretli 5. augusta v Soči.

6:00 Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že Rusko by nemalo byť označené za štát sponzorujúci terorizmus, uviedla v utorok agentúra Reuters. Na udelenie takejto nálepky nalieha Ukrajina, ktorá čelí ruskej invázii, a tiež niektorí americkí zákonodarcovia, zatiaľ čo Moskva hrozí, že v takom prípade by prerušila diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi.

„Nie,“ odpovedal Biden reportérom v Bielom dome na otázku, či by Rusko malo byť označené za štátneho sponzora terorizmu.

Rusko minulý mesiac opäť varovalo Spojené štáty pred krokmi, ktoré by mohli viesť k prerušeniu diplomatických vzťahov. „Ak k tomu dôjde (označenie Ruska za sponzora terorizmu), bude to znamenať, že sa Washington dostal do bodu, z ktorého nie je návratu,“ povedal štátnej agentúre TASS Alexander Darčijev, šéf odboru Severnej Ameriky na ruskom ministerstve zahraničia. Moskva na to už americkú stranu upozornila, dodal diplomat.

Rezolúciu vyzývajúcu na označenie Ruska za sponzora terorizmu prijal americký Senát 27. júla kvôli ruskému počínaniu v Čečensku, v Gruzínsku, v Sýrii a na Ukrajine, ktoré spôsobilo smrť žien a detí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval už v apríli šéfa Bieleho domu Bidena na zapísanie Ruska na čiernu listinu krajín sponzorujúcich terorizmus.

Prerušením vzťahov pohrozila Spojeným štátom na začiatku augusta aj hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. "Mali by vedieť, že sme pripravení na akýkoľvek vývoj situácie. Ak sa vo Washingtone rozhodnú úplne zastaviť spoluprácu s Moskvou, tak to prežijeme, "dodala.

Darčijev v rozsiahlom rozhovore varoval aj pred akýmkoľvek zhabaním ruských aktív zo strany Spojených štátov. Tento krok by podľa neho úplne zničil bilaterálne vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou.

Ruské vzťahy so Západom sa prudko zhoršili po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu. Moskva o svojej agresii voči susednej krajine dôsledne hovorí ako o „špeciálnej vojenskej operácii“, ktorá má podľa nej za cieľ oslobodiť susednú krajinu. Západ na tento krok reagoval bezprecedentnými ekonomickými, finančnými a diplomatickými sankciami proti Rusku, vrátane zmrazenia asi polovice ruských zlatých a devízových rezerv. Ich hodnota pred 24. februárom dosahovala takmer 640 miliárd dolárov, napísala agentúra Reuters.

© Autorské práva vyhradené

853 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine