Rusko podľa amerických tajných služieb nakupuje delostreleckú muníciu od KĽDR

Rusko podľa amerických tajných služieb nakupuje delostreleckú muníciu od Severnej Kórey. V pondelok o tom informoval denník The New York Times. Krátko pred tým sa objavili správy, že ruská armáda začala používať bezpilotné lietadlá iránskej výroby.

06.09.2022 10:49
Kim Čong-un / Vladimir Putin / Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin na snímke z apríla 2019
debata (25)

Nedávno odtajnené spravodajské informácie neposkytujú podrobnosti o kúpenej munícii okrem toho, že išlo o delostrelecké granáty a rakety. Očakáva sa, že Rusko nakúpi ďalšie takéto vybavenie, píše NYT.

Podľa predstaviteľov americkej vlády tieto informácie svedčia o tom, že západné sankcie sa už začali prejavovať a znižujú schopnosť Ruska pokračovať v okupačnom ťažení na Ukrajine, ktoré Kremeľ eufemisticky označuje ako „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Nemenovaný americký činiteľ v auguste pre Reuters povedal, že ruské bezpilotné lietadlá iránskej výroby mali „početné poruchy“. Rovnaký zdroj uviedol, že Moskva s najväčšou pravdepodobnosťou plánuje získať stovky bezpilotných lietadiel typu Kuds Muhádžir-6 a Šahíd.

Iránsky dron Čítajte viac Irán testuje vojenské drony. USA majú obavy, že ich dodá Rusku

Ukrajina nedávno začala protiofenzívu na viacerých miestach vrátane okolia mesta Cherson, ktoré Rusko okupuje od začiatku invázie. V rámci delostreleckej prípravy na protiútok ukrajinské sily zasiahli ruské sklady zbraní vrátane tých, v ktorých bola delostrelecká munícia. Moskva má pritom kvôli sankciám iba obmedzené možnosti nahrádzať zničené vozidlá a zbrane.

Video
Americký VAMPIRE na Ukrajine "zatne zuby" do ruských dronov
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Severná Kórea #delostrelecká munícia