Morawiecki: Poľsko-bieloruské hranice sú jednými z najlepšie chránených v EÚ

Prípady ilegálneho prekročenia poľských hraníc s Bieloruskom sú veľmi zriedkavé, čo ukazuje, že táto hranica je jednou z najlepšie chránených v Európskej únii. Vyhlásil to poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého v utorok citovala tlačová agentúra PAP.

06.09.2022 11:02
Poľsko Bielorusko hranice plot dokončenie Foto:
Príslušník poľskej pohraničnej stráže hliadkuje pri novopostavenom plote na hraniciach Poľska s Bieloruskom pri pohraničnej obci Kuznice 30. júna 2022.
debata (3)

Morawiecki mal v pondelok tlačový brífing blízko nového plota, ktorý Poľsko postavilo popri svojich hraniciach s Bieloruskom po tom, čo sa režim v Minsku odplatil za západné sankcie tým, že v roku 2021 vyvolal migračnú krízu – pozval migrantov z Blízkeho východu a Afriky a sľúbil im jednoduchší vstup na územie Európskej únie, píše PAP.

„Toto je najlepší dôkaz našej efektivity,“ povedal premiér.

Poľsko Bielorusko hranice plot dokončenie Čítajte viac Takmer dvesto kilometrov, 50-tisíc ton ocele. Poľsko má na východnej hranici plot

„Pred asi ôsmimi, deviatimi mesiacmi bola táto hranica takmer úplne nechránená voči provokačným krokom (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka a jeho pána (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ uviedol Morawiecki a vyhlásil: "Malo to byť miesto prvého útoku na hranicu Európskej únie.

„Tento pokus sme prekazili,“ dodal.

„V súčasnosti je to jedna z najlepšie chránených hraníc Európskej únie a prípady ilegálneho prekročenia sú veľmi zriedkavé; ide len o jednotlivé incidenty,“ vysvetlil premiér.

Plot dlhý 186 kilometrov a vysoký päť metrov je už dokončený, ale ešte prebiehajú práce na elektrickom sledovacom systéme. Celý projekt bude stáť Poľsko okolo 1,6 miliardy zlotých (340 miliónov eur).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #vojna na Ukrajine #Mateusz Morawiecki