Kráľovná vymenovala Trussovú za britskú premiérku. Tá predstavila tri priority vlády

Štyridsaťsedemročná bývalá ministerka zahraničných vecí Liz Trussová sa stala britskou premiérkou. Kráľovná Alžbeta II. ju dnes do funkcie vymenovala na škótskom zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu skôr "láskavo" prijala rezignáciu Borisa Johnsona, informoval web stanica BBC.

06.09.2022 11:41 , aktualizované: 19:18
trussová, kráľovná Foto:
Novozvolená líderka britskej Konzervatívnej strany Liz Trussová a britská kráľovná Alžbeta II. si podávajú ruky počas audiencie na zámku Balmoral 6. septembra 2022.
debata (7)

Nová britská premiérka vo svojom prvom prejave vo funkcii v utorok podvečer predstavila tri priority svojej vlády. Prvou je zníženie daní, druhou boj proti energetickej kríze „spôsobenej Putinovou vojnou“ na Ukrajine a treťou podpora zdravotníctva, informuje TASR.

Daňová reforma novej premiérky má pomôcť pracujúcim aj podnikom a viesť k zvýšeniu investícií. Vďaka jej reformným plánom má Británia „pracovať, budovať a rásť“. Trussová je odhodlaná zabezpečiť v krajine vysoké platy aj verejnú bezpečnosť. Prisľúbila zvýšené investície po celej krajine, okrem iného aj v oblasti infraštruktúry.

Zároveň chce zaistiť energetickú bezpečnosť Británie. Sľubuje opatrenia, ktoré majú občanom pomôcť platiť čoraz drahšie energie.

Nová britská premiérka Lizz Trussová Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
liz trussová Nová britská premiérka Lizz Trussová

V súvislosti s krízovým stavom v Národnej zdravotnej službe (NHS) uviedla, Britom chce zabezpečiť riadny prístup k zdravotnej starostlivosti, a to aj prostredníctvom hospodárskeho ras­tu.

Svojmu predchodcovi Borisovi Johnsonovi vyslovila uznanie za to, že Britániu vyviedol z Európskej únie, spustil očkovanie proti ochoreniu COVID-19 a „postavil sa proti ruskej agresii“. „Dejiny sa naňho budú pozerať ako na veľmi dôležitého premiéra,“ poznamenala.

Trussová Čítajte viac Trussová povedie Britániu. Na Johnsona si nevzala nôž

Trussová vo funkcii premiérky nahradí Borisa Johnsona. V pondelok ho nahradila aj na čele Konzervatívnej strany po vnútrostraníckom hlasovaní, v ktorom zvíťazila nad bývalým ministrom financií Rishim Sunakom.

Proces výberu nového predsedu Konzervatívnej strany sa začal v júli po tom, ako Johnson oznámil svoju rezignáciu. Do súboja sa prihlásilo osem kandidátov, dvaja najúspešnejší – Trussová a Sunak – postúpili do záverečného kola.

Trussová od roku 2012 pôsobila na viacerých ministerstvách vo funkcii štátnej tajomníčky či vedúcej rezortu. Ministerkou zahraničných vecí sa stala v novembri 2021.

Johnson: Som raketa, ktorá sa vracia do atmosféry

Teraz už bývalý premiér Johnson sa v utorok poďakoval za podporu a vyzval konzervatívcov, aby podporili jeho nástupkyňu Liz Trussovú. Konzervatívna vláda podľa jeho slov krajinu dostane z krízy.

Johnson v rozlúčkovom prejave povedal, že jeho vláde sa podarilo dokončiť brexit – odchod Spojeného kráľovstva z EÚ -, Británia pod jeho vedením v decembri 2020 ako prvá začala s očkovaním proti covidu a tento rok zabezpečila dodávky zbraní na Ukrajinu.

Pripomenul tiež úspechy konzervatívcov pri znižovaní kriminality, budovaní nových nemocníc, vo vzdelávaní, rozvoji infraštruktúry, či využívaní veternej energie.

Britské hospodárstvo a rodiny zažívajú náročné obdobie, povedal Johnson. „Verím, že Liz Trussová a konzervatívna vláda urobí všetko, čo je v našich silách, aby ľudí dostala z tejto krízy. Táto krajina to vydrží a zvíťazíme,“ povedal.

Ruský prezident Vladimir Putin si podľa neho robí zbytočné „ilúzie“, ak si myslí, že vydieraním a zastrašovaním Britov v spojitosti s energetickou krízou môže uspieť.

O svojej budúcnosti Johnson povedal, že „je jednou z pomocných rakiet, ktorá splnila svoju funkciu a teraz sa zľahka vráti do atmosféry a so šplechnutím zmizne v nejakom vzdialenom a neznámom kúte Tichomoria.“

„Vraciam sa k svojmu pluhu ako Cincinnatus a tejto vláde neponúkam nič, len čo najvrúcnejšiu podporu,“ povedal odchádzajúci premiér. Lucius Quinctius Cincinnatus bol rímsky šľachtic, ktorého v piatom storočí pred Kristom dvakrát povolali do funkcie diktátora aby porazil nepriateľov Ríma.

Johnson sa v závere svojho prejavu poďakoval členom vlády, obyvateľom Británie i každému, kto pomáhal jeho rodine, vrátane svojho psa Dilyna a kocúra Larryho na Downing Street.

Johnson sa po prejave v spoločnosti manželky Carrie vydal na cestu na zámok Balmoral v Škótsku, kde britskej kráľovnej Alžbete II. oficiálne odovzdá rezignáciu. Kráľovná potom poverí zostavením vlády novú premiérku Liz Trussovú. Balmoral je od Londýna vzdialený približne 830 kilometrov.

Trussová Čítajte viac Trussová povedie Britániu. Na Johnsona si nevzala nôž
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Konzervatívna strana #Boris Johnson #Liz Trussová