EÚ chce zdražiť víza pre Rusov a predĺžiť čakaciu dobu na ich vydanie

Ruským občanom sa zrejme čoskoro zdraží a skomplikuje získavanie víz na cesty do krajín Európskej únie. Európska komisia v utorok navrhla ukončiť zjednodušené vydávanie týchto víz, k čomu pred týždňom v Prahe vyzvali ministri zahraničia únijných krajín.

06.09.2022 16:18
Moskva Foto: ,
debata (8)

Ak členské štáty tento krok potvrdia, budú víza Rusov stáť 80 eur namiesto doterajších 35 eur a čakať na ne budú 15 dní namiesto desiatich.

„Rusko naďalej porušuje medzinárodné právo svojimi nelegálnymi vojenskými akciami, pácha zverstvá na Ukrajincoch a podkopáva európsku a globálnu stabilitu a bezpečnosť. Tieto činy porušujú základné princípy, na ktorých bola založená dohoda o zjednodušenom vydávaní víz,“ vyhlásila eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová.

EÚ v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu už predtým pozastavila časť tejto dohody o vízach z roku 2007, ktorá sa týkala vládnych činiteľov a podnikateľov. Teraz komisia navrhla sťažiť aj vydávanie víz pre turistov. K tomuto kroku vyzvali ministri zahraničia na neformálnom rokovaní v Prahe minulú stredu.

Niektoré krajiny ako Poľsko, pobaltské štáty či predsednícke Česko navrhovali plošne pozastaviť vydávanie víz ruským turistom, pre mnoho ďalších krajín to však bolo neprijateľné.

Aby návrh komisie nadobudol platnosť, musia ho schváliť členské krajiny, čo by sa podľa únijných predstaviteľov mohlo stať v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní.

Estonsko Čítajte viac Vymknúť Rusov z Európy? Má to zopár háčikov
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #víza