Rusko rozšírilo zoznam osôb z EÚ, ktorým zakazuje vstup na svoje územie

Moskva rozšírila zoznam občanov Európskej únie, ktorí majú zákaz vstupu na ruské územie.

07.09.2022 13:27 , aktualizované: 13:46
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (4)

Oznámilo to v stredu ruské ministerstvo zahraničia s tým, že opatrenie sa týka najmä najvyšších vojenských predstaviteľov EÚ, vysoko postavených zamestnancov orgánov činných v trestnom konaní a zástupcov obchodných subjektov, ktoré sa zaoberajú výrobou zbraní a vojenského materiálu a podieľajú sa na jeho dodávkach na Ukrajinu.

Konkrétne mená sankcionovaných osôb ministerstvo vo vyhlásení neuviedlo.

Ruská diplomacia opatrenie zdôvodňuje okrem iného údajnou snahou Európskej únie obmedziť jednostrannými sankciami rozvoj Ruska a trestaním jeho občanov za „podporu nezávislej zahraničnej politiky“.

„Takéto kroky, z medzinárodného právneho hľadiska nelegitímne, sprevádza bezprecedentná protiruská rétorika,“ tvrdí ruské ministerstvo. Európska únia a jej členské štáty stoja od februára, keď ruská armáda zaútočila na Ukrajinu, na strane Kyjeva. Ukrajinu podporujú hospodársky aj vojensky a tiež voči Rusku a jeho konkrétnym predstaviteľom a firmám spustili rozsiahle sankcie.

EÚ a jej jednotlivé členské štáty dodávajú podľa ruského vyhlásenia Kyjevu smrtiace zbrane a vojenské vybavenie, ktoré vraj slúžia na „ostreľovanie civilnej infraštruktúry a kritických zariadení, čo ďalej komplikuje humanitárnu situáciu v zóne konfliktu a ohrozuje celý európsky kontinent“. EÚ sa podľa Moskvy snaží svojou politikou o predlžovanie konfliktu na Ukrajine.

Akékoľvek nepriateľské akcie proti Rusku budú z ruskej strany aj naďalej narážať na tvrdú odozvu, varovalo ministerstvo.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin: Sankcie Západu sú nebezpečné pre celý svet, ktorý sa obracia k Ázii
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankčný zoznam