Trussová prvýkrát stála pred opozíciou, dostáva gratulácie aj nepríjemné otázky

Nová britská premiérka Liz Trussová dnes čelí opozícii pri tradičných stredajších interpeláciách v Dolnej snemovni. Dostáva gratulácia k uvedeniu do funkcie, ale aj otázky ohľadom plánovaných daňových škrtov, krízy cien energií aj niekoľko rokov starej nahrávky, ktorá pred časom unikla na verejnosť. Premiérka na nej hovorí, že britskí pracovníci musia "viac makať".

07.09.2022 14:10
truss Foto: ,
Na zábere z videa britská premiérka Liz Trussová počúva otázky poslancov v Dolnej snemovni parlamentu v stredu 7. septembra 2022.
debata

„Cez 7000 detí z domácností na predmestí Birminghamu v Erdingtone trpí detskou chudobou, 68 percent rodičov z týchto domácností sú pracujúci. Myslíte si, že títo ľudia musia jednoducho viac makať?“ spýtala sa Trussovej labouristická poslankyňa Paulette Hamiltonová.

„Ako premiérka som odhodlaná nastoliť ekonomiku s vysokými platmi… a to vďaka zníženiu daní a posilneniu ekonomického rastu,“ znela prvá odpoveď Trussovej vo funkcii premiérky.

Líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer svoje otázky zacielil na ekonomické vízie Trussovej, napríklad sa pýtal, či myslela vážne, keď povedala, že je proti zavedeniu dane z neočakávané­ho zisku.

trussová, kráľovná Čítajte viac Zvládne Trussová funkciu? Pripravuje sa Johnson na návrat? Odpovedá expert

„Labouristický líder volajúci po zvýšení daní nie je nič nové. Som za zníženie daní a rast našej ekonomiky,“ reagovala v závere niekoľkominútovej výmeny so Starmerom Trussová. „Obávam sa, že môj kolega nerozumie ambíciám… a tomu, že ľudia si chcú nechať viac z vlastných peňazí,“ dodala premiérka.

Už pri letnej kampani počas vnútrostraníckej voľby konzervatívcov niektorí analytici konštatovali, že Trussová nie je v porovnaní s bývalým premiérom Borisom Johnsonom taká zbehnutá v rétorike.

„Veľa ľudí okolo Starmera má pocit, že bude v snemovni jednoduchšie ju poraziť. Že nemá taký ostrý dôvtip. Musia byť ale tiež opatrní, aby ju nepodcenili,“ povedala dnes televízii Sky News Ayesha Hazarikaová, škótska novinárka a poradkyňa labouristických poslancov.

Zelenská Čítajte viac Zatiaľ čo počítate drobné, my počítame obete, kritizuje Zelenská
debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Liz Trussová