Putin správe MAAE o jadrovej elektrárni v Záporoží verí, Lavrov žiada o vysvetlenia

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že "samozrejme verí" správe, ktorú v utorok zverejnili odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zase agentúru žiada o dodatočné vysvetlenia niektorých častí jej správy.

07.09.2022 14:55
Sergej Lavrov / Vladimir Putin / Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (49)

„(MAAE) je veľmi zodpovedná medzinárodná organizácia, no samozrejme, je pod tlakom krajín, kde pracuje – teda Spojených štátov a Európy. Nemôže teda povedať, že elektráreň ostreľujú ukrajinské jednotky,“ uviedol Putin podľa ktorého v jej areáli nie je žiadne vojenské vybavenie.

„MAAE v správe píše, že je potrebné odstrániť z areálu elektrárne vojenské vybavenie. Nič také sa tam však nenachádza,“ vyhlásil Putin na zasadnutí Východného ekonomického fóra v ruskom Vladivostoku. Opätovne odmietol tvrdenia, že jadrovú elektráreň ostreľujú Rusi, a obvinil Ukrajinu z toho, že ohrozuje jadrovú bezpečnosť.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu podobne ako Putin obvinila Západ z toho, že na dozornú agentúru OSN vyvíjal počas jej inšpekcie v elektrárni tlak. Rusko totiž poskytlo agentúre MAAE všetky potrebné údaje o tom, kto elektráreň ostreľuje, uviedla Zacharovová a zároveň spochybnila dôvod, pre ktorý MAAE v správe nemenovala Ukrajinu ako zdroj ostreľovania.

Podľa Zacharovovej Ukrajina koordinuje svoje útoky na Záporožskú atómovú elektráreň so Spojenými štátmi a inými západnými krajinami. Ukrajina popiera, že by útočila na elektráreň a tvrdí, že Rusko v jej areáli skladuje ťažké zbrane. Toto tvrdenie však Moskva popiera.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu pre ruskú agentúru Interfax uviedol, že Rusko bude žiadať od MAAE „dodatočné vysvetlenia“ niektorých častí jej správy o situácii v elektrárni.

„Je nevyhnutné, aby sme dostali dodatočné vysvetlenia, pretože správa vyvoláva niekoľko otázok. Nebudem ich teraz vymenovávať, avšak o tie vysvetlenia sme požiadali generálneho riaditeľa MAAE,“ povedal Lavrov.

grossi MAAE Čítajte viac Inšpekcia MAAE potvrdila poškodenia v blízkosti reaktorov v Záporožskej elektrárni

Minulý týždeň Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá je najväčšou európskou atómovou elektrárňou, navštívil 14-členný inšpekčný tím. Jeho členom bol aj generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

Inšpektori okrem iného zistili poškodenie skladu vyhoreného a nového jadrového paliva. Zaznamenali aj škody v blízkosti jadrových reaktorov. Najmenej dvaja členovia tímu MAAE by mali v elektrárni zostať natrvalo, aby zaistili bezpečnosť tohto zariadenia.

MAAE v utorok zverejnila správu o Záporožskej atómovej elektrárni po jej inšpekcii. Vyzvala v nej na zastavenie ostreľovania v blízkosti elektrárne a na okamžité vytvorenie bezpečnej zóny v jej okolí.

Záporožskú atómovú elektráreň, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, obsadila začiatkom marca ruská armáda. Napriek tomu však elektráreň stále prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci a je napojená na ukrajinskú sieť. Kyjev a Moskva sa však v poslednom čase navzájom obviňujú z ostreľovania elektrárne, čo vyvoláva obavy zo vzniku jadrovej katastrofy – podobnej, aká bola svojho času v Černobyli.

zväčšiť Na satelitnej snímke spoločnosti Planet Labs... Foto: SITA/AP, Planet Labs PBC
Záporožská jadrová elektráreň Na satelitnej snímke spoločnosti Planet Labs PBC z 28. augusta 2022 Záporožská jadrová elektráreň
49 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Sergej Lavrov #Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu #Záporožská jadrová elektráreň