USA otestovali medzikontinentálnu balistickú raketu

Americká armáda uskutočnila v stredu skúšku medzikontinentálnej balistickej rakety bez bojovej hlavice Minuteman III. Išlo už o druhý takýto test v priebehu necelého mesiaca. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

07.09.2022 17:45
debata (5)

„Medzikontinentálna balistická raketa Minuteman III vybavená tromi návratovými telesami bola vypustená 7. septembra z Vandenbergovej základne v Kalifornii,“ uviedla vo vyhlásení americká armáda.

Agentúra AFP pripomína, že v prípade skutočného konfliktu by v návratových telesách mohli byť umiestnené jadrové hlavice.

Washington ohlásil test balistickej rakety v predstihu. Tento nezvyčajný krok bol zjavne zameraný na odvrátenie eskalácie napätia s Ruskom, ktoré je zvýšené v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, pripomína AFP.

minuteman Čítajte viac Minuteman musí počkať. USA pre Taiwan presunuli test balistickej rakety

Podľa armády USA je test rakety „súčasťou rutinných a pravidelných činností, ktorých cieľom je ukázať, že odstrašovací jadrový arzenál Spojených štátov je bezpečný, spoľahlivý a účinný“.

Spojené štáty 16. augusta uskutočnili úspešnú skúšku balistickej strely dlhého doletu Minuteman III. Túto skúšku Pentagón tento rok už dvakrát odložil, aby zabránil zvyšovaniu napätia v súvislosti s Ukrajinou a Taiwanom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #medzikontinentálná balistická raketa #Minuteman 3