MAAE: Irán má zásoby uránu 19-krát vyššie, ako povoľuje limit

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vyhlásila, že nemôže garantovať mierovú povahu jadrového programu Iránu. MAAE v správe, z ktorej cituje agentúra AFP, uviedla, že nenastal "nijaký pokrok" pri riešení otázky prítomnosti jadrového materiálu na troch oficiálne nepriznaných lokalitách, ktoré sú zrejme už staršie a MAAE ich prešetruje už niekoľko rokov.

07.09.2022 17:55
irán, urán Foto:
Technici počas návštevy úradníkov a médií pracujú na sekundárnom okruhu jadrového reaktora Arak v Iráne.
debata (10)

MAAE v správe píše, že „nie je schopná zaručiť, že iránsky jadrový program je výlučne mierový“. Jej šéf Rafael Grossi je čoraz viac znepokojený skutočnosťou, že Irán počas daného obdobia s MAAE nespolupracoval ohľadne nevyriešených bezpečnostných otázok.

V ďalšej správe, ktorú MAAE zverejnila takisto v stredu, sa píše, že Irán naďalej obohacuje urán nad limity určené v dohode z roku 2015. Teherán má podľa MAAE v súčasnosti zásoby obohateného uránu viac než 19-krát vyššie, než je dohodnutý limit 3,67 percenta. Množstvo obohateného uránu evidované do 21. augusta predstavuje podľa odhadov 3 940 kilogramov, čo je o 131,6 kilogramu viac než v predošlej štvrťročnej správe z 30. mája.

Irán žiada ukončenie vyšetrovania

Teherán tvrdí, že jeho jadrový program je výlučne mierový. Americké spravodajské služby a MAAE sú však podľa agentúry Reuters presvedčené, že Irán mal v minulosti tajný program jadrových zbraní, ktorý ukončil v roku 2003. Irán toto tvrdenie odmieta. Väčšina údajných utajených jadrových lokalít pochádza zhruba z roku 2003 alebo ešte zo staršieho obdobia.

Irán Čítajte viac Irán zozbieral a zapečatil kamery MAAE na monitorovanie jadrových zariadení

Otázka iránskych oficiálne nepriznaných jadrových zariadení je problematickým bodom rokovaní o obnovení jadrovej dohody z roku 2015, podotýka AFP. Irán žiada ukončenie vyšetrovania tejto záležitosti, zatiaľ čo západné mocnosti a MAAE tvrdia, že ide o odlišnú vec a Irán má ako signatár Zmluvy o nešírení jadrových zbraní právnu povinnosť pomôcť k objasneniu týchto skutočností.

Spojené štáty od jadrovej dohody s Iránom odstúpili v roku 2018 za úradovania prezidenta Donalda Trumpa a znovu naň uvalili sankcie. V auguste tohto roku sprostredkovala Európska únia kompromisný návrh na obnovenie jadrovej dohody, avšak podľa nedávnych vyjadrení šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella nezhody medzi Iránom a USA nenaznačujú skoré dosiahnutie výsledku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #maae #iránsky jadrový program