Na Taiwan prišla ďalšia delegácia amerického Kongresu

Ďalšia delegácia amerického Kongresu vo štvrtok prišla na návštevu Taiwanu v čase pokračujúceho napätia vo vzťahoch s Čínou.

08.09.2022 08:00
Čína, Taiwan, armáda Foto: ,
Na fotografii, ktorú poskytla čínska tlačová agentúra Xinhua, sa člen Ľudovej oslobodzovacej armády počas vojenských cvičení pozerá cez ďalekohľad na taiwanskú fregatu Lan Yang v piatok 5. augusta 2022.
debata (3)

Peking si na samosprávny ostrov robí nárok ako na svoju vzbúreneckú provinciu a pozerá s nevôľou na akékoľvek kroky, ktoré považuje za faktické uznanie taiwanskej zvrchovanosti. Delegácia vedená floridskou demokratkou Stephaniou Murphyovou sa vo štvrtok ráno stretla s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, informovala agentúra AP.

S odvolaním sa na čínske vojenské hrozby Cchaj uviedla, že návšteva delegácie „vyjadruje skalopevnú podporu Taiwanu zo strany amerického Kongresu“. „Taiwan sa nepodvolí nátlaku ani donucovaniu,“ dodala taiwanská prezidentka. „Budeme brániť naše demokratické inštitúcie a spôsob života. Taiwan neustúpi“.

Podľa Murphyovej by sa mal americký Kongres „zasadiť o väčšiu účasť Taiwanu v medzinárodných organizáciách“. Murphyová patrí medzi zákonodarcov, ktorí predložili návrh zákona, ktorý by umožnil USA požičiavať zbrane na podporu Taiwanu, podobný už schválenému návrhu zákona o požičiavaní zbraní Ukrajine. Minulý týždeň administratíva prezidenta Joea Bidena schválila predaj zbraní Taiwanu v hodnote jednej miliardy dolárov.

Murphyová tiež uviedla, že prehĺbenie hospodárskych vzťahov s Taiwanom je „jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môže Kongres práve teraz urobiť“, najmä tým, že bude presadzovať „vysokokvalitnú dohodu o voľnom obchode“ medzi oboma stranami. O uzavretí obchodnej dohody medzi oboma krajinami v súčasnosti rokuje taiwanská a americká vláda.

Od začiatku augusta, keď na Taiwan prišla predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová, na ostrov mieri stály prúd amerických činiteľov. Čína v reakcii na to spustila sériu rozsiahlych vojenských cvičení a denne vysiela k ostrovu vojnové lode, lietadlá aj bezpilotné lietadlá.

Manévre zahŕňali okrem iného aj odpálenie rakiet nad ostrov a vyslanie lodí cez strednú líniu Taiwanského prielivu, ktorý bol dlho nárazníkovou oblasťou medzi oboma stranami. Niektoré z rakiet dopadli do výlučnej ekonomickej zóny Japonska.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan