USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 675 miliónov dolárov

Americký prezident Joe Biden schválil ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine v objeme 675 miliónov dolárov, vrátane munície pre salvové raketové systémy HIMARS. Na úvod rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku to vyhlásil minister obrany USA Lloyd Austin. Na záverečnej tlačovej konferencii potom poďakoval Česku, Poľsku a Slovensku za ich pomoc Ukrajine, aby sa mohla brániť.

08.09.2022 12:23 , aktualizované: 18:05
Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden, v pozadí minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.
debata (80)

Austin tiež povedal, že Ukrajina, ktorá od februára čelí ruskej invázii, si môže byť naďalej istá dlhodobým pokračovaním západnej vojenskej pomoci. Dodal, že popri dodávkach zbraní sa to týka aj výcviku ukrajinských ozbrojených síl. Tie označil za inšpiráciu pre to, ako je krajina odhodlaná brániť svoju slobodu a demokraciu.

„Nový balík zahŕňa ďalšie GLMRS (rakety pre HIMARS), húfnice kalibru 105 milimetrov, delostreleckú muníciu, strely HARM, terénne vozidlá Humvee, protitankové systémy, menšie zbrane a ďalšie,“ povedal Austin.

VIDEO: Ako strieľa a ničí HIMARS. Rusi majú z americkej zbrane strach
Video
Ako strieľa a ničí HIMARS. Rusi majú z americkej zbrane strach.

„Sme tu, pretože odmietame svet, v ktorom mocnosti menia hranice silou,“ povedal Austin. „Tvár vojny sa zmenila a rovnako sa mení aj misia našej kontaktnej skupiny,“ uviedol americký minister a zdôraznil, že pomoc Ukrajine bude dlhodobá.

„Budeme pracovať na výcviku ukrajinských síl v dlhodobom horizonte. Budeme spolupracovať na integrácii ukrajinských kapacít a posilnení spoločných operácií v dlhodobom horizonte. Budeme spolupracovať na posilnení našich základní zbrojárskeho priemyslu, aby mohli v dlhodobom horizonte splniť ukrajinské požiadavky. Budeme spolupracovať na výrobe a inováciách, aby sme uspokojili ukrajinské obranné potreby v dlhodobom horizonte,“ povedal Austin.

VIDEO: Čo dokáže Abrams?: Americké supertanky idú do Poľska
Video
Čo dokáže Abrams?: Americké supertanky idú do Poľska.

Austin hovoril aj o tom, že pomoc Ukrajine v podobe tankov a kľúčových ťažkých zbraní poskytujú ďalšie demokratické krajiny. Na záverečnej tlačovej konferencii potom uviedol, že chce výslovne poďakovať Česku, Poľsku a Slovensku za to, že oživili svoje priemyselné základne, aby pomohli naplniť obranné potreby Ukrajiny.

Podľa amerického ministra obrany sú úspechy ukrajinskej armády podporované dodávkami zbraní zo Západu očividné. „Vidíme úspechy nášho úsilia na bojisku,“ povedal. Uviedol, že aj keď Rusko pokračuje v brutálnom ostreľovaní ukrajinských miest, dokázala ukrajinská armáda na juhu krajiny začať protiofenzívu. Dodal, že ruská agresia nie je ničím iným ako nelegálnou, imperiálnou a neobhajiteľnou dobyvačnou vojnou.

Ukrajina / Vojak / Vojaci / Armáda / UA / Čítajte viac 197. deň: Ukrajinci dobyli mesto Balaklija. Zelenskyj: Všetko je tak, ako má byť

Americký generál Mark Milley povedal, že na hodnotenie ukrajinskej protiofenzívy na juhu krajiny je ešte príliš skoro, ale že je už teraz možné ju označiť za dobre pripravenú. Nepredpokladá, že by sa Ukrajinci v postupe vyčerpali.

„Vojna na Ukrajine neskončila a Rusko je veľká krajina, ktorá má na Ukrajine veľké ambície,“ povedal Milley. Je ale podľa neho možné už teraz povedať, že Rusko neuspelo v dosiahnutí strategických cieľov. „Rusi po začatí invázie neobsadili Odesu, hlavné mesto a ani nedosiahli rieku Dneper,“ povedal. Za jediné miesto, kde sa ruským silám podarilo za Dneprom dostať, označil okolie Chersonu na juhu Ukrajiny. Dodal, že Rusko tiež doteraz neovládlo Donbas.

Ukrajina Rusko vojna Charkov uarus Čítajte viac Washington Post o ukrajinskej ofenzíve: Kto môže prežiť takýto útok päť hodín?

Ukrajinskú obranu aj protiútok označil Milley za efektívnu. Ako príklad uviedol, že vďaka americkým salvovým raketometom HIMARS zasiahli Ukrajinci vyše 400 ruských cieľov. „Majú devastujúci účinok,“ dodal.

Kontaktná skupina pre Ukrajinu sa sformovala v apríli pod záštitou Spojených štátov a Nemecka. Na zasadnutie dostalo pozvánku vyše 50 ministrov obrany a vysokých vojenských predstaviteľov nielen z krajín NATO. Na rokovanie pricestoval tiež ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Naď: Slovensko je pripravené rokovať o výcviku Ukrajincov na území SR

Na Slovensku by mohol prebiehať výcvik ukrajinských ozbrojených síl. Vo štvrtok to počas návštevy leteckej základne Ramstein v Nemecku uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

„Naša ochota a odhodlanie adresovať špecifické požiadavky ukrajinskej strany sú stále aktuálne. Verím, že posilňovaním budovania kapacít a spôsobilostí ukrajinských ozbrojených síl budeme čoraz bližšie k ukončeniu tejto nezmyselnej ruskej agresie a víťazstvu slobodnej Ukrajiny,“ vyhlásil Naď.

Podľa ministra obrany je Slovenská republika pripravená hovoriť o výcviku ukrajinských vojakov na území SR. Dodal, že poskytnutie výcviku pre Ukrajincov by mohlo byť „eventuálnym príspevkom do novovytvorenej vojenskej asistenčnej misie EÚ na Ukrajine“.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #vojenská pomoc