Bieli muži už nevládnu Británii

V Británii im hovoria veľké úrady štátu. Sú štyri a ich obsadenie práve prepísalo dejiny. Po prvý raz v histórii ani jeden nevedie biely muž.

08.09.2022 13:43
Trussová, Kwarteng, Bravermanová, Cleverly Foto:
Zľava doprava: britská premiérka Liz Trussová, minister financií Kwasi Kwarteng, ministerka vnútra Suella Bravermanová a minister zahraničných vecí James Cleverly.
debata (13)

Britskou premiérkou sa v utorok stala Liz Trussová (47). Funkciu ministra financií obsadil Kwasi Kwarteng (47), ktorého rodinné korene siahajú do Ghany. Šéfom diplomacie sa stal James Cleverly (53), ktorého matka pochádza zo Sierry Leone. A ministerkou vnútra je Suella Bravermanová (42), ktorej rodičia majú indický pôvod.

Pozorovatelia britskej politiky tvrdia, že Liz...
Liz Trussová a Rishi Sunak pred začiatkom ich...
+10Britská ministerka zahraničia Liz Trussová po...

Malý záujem

"Zloženie nového kabinetu je ďalšou pripomienkou, kam sa až môžu v rámci Konzervatívnej strany dostať ľudia, ktorí pochádzajú z rôznych prostredí. Výzvou pre nás je, aby sa táto rozmanitosť odrážala medzi tými, ktorí nás volia. Bude to kľúčové pre budúci úspech strany,“ povedal pre denník Guardian Samuel Kasumu, bývalý poradca pre otázky rasy expremiéra Borisa Johnsona, ktorého Trussová vystriedala na Downing Street 10.

V Británii jednoznačne platí, že príslušníci etnických menšín majú malý záujem o stranícku politiku. Guardian citoval výskum Univerzity kráľovnej Márie v Londýne z roku 2018, ktorý naznačuje, že až 97 percent členov konzervatívcov je bielych. Prakticky rovnaké je to v prípade labouristov a Liberálnych demokratov, pri ktorých je to 96 percent.

Zastúpenie žien a menšín v rámci najvyšších pozícií v krajine je, samozrejme, veľmi dôležité, keďže vytvára pozitívny príklad. Zaujímavé je aj to, že práve Konzervatívna strana už „vyprodukovala“ tretiu premiérku, kým politicky progresívnejší labouristi zatiaľ ani jednu. Pred Trussovou vládla v rokoch 1979 až 1990 Margaret Thatcherová a v rokoch 2016 až 2019 Theresa Mayová.

Trussová Čítajte viac Trussová povedie Britániu. Na Johnsona si nevzala nôž

Nerovnosti pretrvávajú

Profesor politickej histórie z Nottinghamskej univerzity Steven Fielding však pre Pravdu pripomenul, že nerovnosti v britskej politike a spoločnosti pretrvávajú.

"Môžeme hovoriť o tom, že na najvyššie štátne funkcie sa dostali ženy a príslušníci etnických menšín. Zvyčajne však ide o najbohatších ľudí z týchto skupín,“ reagoval Fielding.

Podľa experta situácia v súvislosti s obsadením vládnych postov neznamená, že z nej ženy a etnické menšiny automaticky niečo získajú.

"Konzervatívci historicky nie sú stranou, a najmä nie v poslednom období, ktorá by riešila problémy týkajúce sa nerovnosti medzi ženami a mužmi a v rámci etnických menšín. Je pravdou, že je otvorená rôznym ľuďom, ktorí môžu dosiahnuť aj na vrcholné funkcie. Členovia Konzervatívnej strany sú však do mimoriadne veľkej miery bieli. A väčšinou sú to bohatí muži. Obávam sa, že obsadenie najvyšších štátnych úradov nebude znamenať nič zásadné pre ženy a menšiny. Dokonca budú mať asi najväčší problém, ak Trussová bude presadzovať politiku malého štátu a znižovania daní, o čom hovorí,“ povedal Fielding.

Británia mala už dve premiérky

Margaret Thatcherová

Margaret Thatcherová (1925 – 2013). Britskou... Foto: SITA/AP, Gerald Penny
Thatcherová Margaret Thatcherová (1925 – 2013). Britskou premiérkou bola v rokoch 1979 až 1990. Thatcherová na snímke z roku 1980.

V Británii sa pred Liz Trussovou na najvyšší politický post už dva razy dostali ženy. Obe, rovnako ako nastupujúca líderka, zastupovali Konzervatívnu stranu. Prvou britskou predsedníčkou vlády sa stala v roku 1979 Margaret Thatcherová. Toryovcov, ako v Británii hovoria konzervatívcom, viedla už od roku 1975. Thatcherová sa pre svoju neoblomnú vôľu, ale aj tvrdé reformy stala známou pod prezývkou Železná lady. Hoci bola prvou ženou, ktorá Britániu riadila z kancelárie na Downing Street 10, určite nebola žiadnou feministkou. Za viac ako 11 rokov pri moci nominovala do vlády na pozíciu kabinetného ministra len jednu ženu. "Mnoho členov Konzervatívnej strany o nej pochybovalo ešte aj v roku 1979, keď zvíťazila vo voľbách. Veď väčšina jej straníckych kolegov verila, že ženy majú zostať doma,“ povedal svojho času pre Pravdu odborník na politickú históriu Steven Fielding z Nottinghamskej univerzity. Thatcherová v kresle predsedníčky vlády vydržala do roku 1990. Vystriedal ju John Major. Žiadny britský premiér nebol v 20. storočí tak dlho vo funkcii ako Thatcherová.

Theresa Mayová

Theresa Mayová bol predsedníčkou britskej vlády... Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Mayová Theresa Mayová bol predsedníčkou britskej vlády v rokoch 2016 až 2019.

Thatcherová zanechala na Downing Street 10 takú výraznú stopu, že žiadna žena v Konzervatívnej strane, ktorá má ambície, sa nevyhne porovnávaniu so Železnou lady. (Ale platí to aj o mužoch.) Po Thatcherovej sa druhou britskou premiérkou stala v roku 2016 Theresa Mayová. V rokoch 2010 až 2016 bola ministerkou vnútra. Hlasovala proti brexitu, ale napriek tomu si ju konzervatívci vybrali po odchode premiéra Davida Camerona za svoju líderku. Mayová bola spočiatku veľmi populárna, v marci 2017 spustila proces odchodu Británie z EÚ a oznámila predčasné voľby. Kampaň však konzervatívci nezvládli, prišli o väčšinu v parlamente, ale vládu si udržali. Mayová však nedokázala zjednotiť stranu za svojou víziou brexitu a v júli 2019 odstúpila. Nahradil ju Boris Johnson.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #britská vláda #britská politika #Liz Trussová