Vážne obavy o život Alžbety II., za kráľovnou prišla najbližšia rodina

Británia sa obáva, že nastali posledné chvíle života kráľovnej. Alžbete II., ktorá sa nachádza na zámku v škótskom Balmorali, lekári odporučili, aby bola pod ich dohľadom. Vo vyhlásení uviedli, že ich znepokojuje zdravotný stav 96-ročnej panovníčky. Server Daily Mail upozornil, že takéto slová lekárov sú v jej prípade nezvyčajné, pričom naznačujú, že situácia je veľmi vážna. Buckinghamský palác informoval, že lekárov zavolali do Balmoralu k panovníčke vo štvrtok ráno.

08.09.2022 13:51 , aktualizované: 19:25
Britain Platinum Jubilee Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II.
debata (113)

Zámok v Balmorali slúži Alžbete II. ako letné sídlo. Je známe o nej, že túto časť Škótska považuje za jedno z najpríjemnejších miest v celom Spojenom kráľovstve.

Obavy z najhoršieho umocňuje to, že za panovníčkou pricestovali už všetky jej deti – princovia Charles, Andrew a Edward a princezná Anna, ako aj Alžbetin vnuk princ William. Na ceste do kráľovninho sídla je aj princ Harry.

Lietadlo s Alžbetinými synmi – princami Andrewom a Edwardom, jeho manželkou Sophie i kráľovniným vnukom princom Williamom vo štvrtok popoludní pristálo na letisku Aberdeen na severovýchode Škótska, informuje BBC. Príslušníci kráľovskej rodiny sa z letiska do Balmoralu presunuli autami. Do Alžbetinho sídla už medzitým pricestovali aj následník trónu princ Charles s manželkou Camillou i jeho sestra, jediná Alžbetina dcéra princezná Anna.

zväčšiť Britský princ William (nie je na zábere) vo... Foto: SITA/AP, Andrew Milligan
kráľovná Britský princ William (nie je na zábere) vo štvrtok 8. septembra 2022 šoféruje auto počas príjazdu do Balmoralu v Škótsku spolu s princom Andrewom (vpredu) a princom Edwardom (vzadu) a Sophiou (nie je na zábere), grófkou z Wessexu.

Na ceste do Škótska je už aj ďalší vnuk kráľovnej princ Harry. Pôvodne mal cestovať s manželkou Meghan, tá však nateraz zostala v Londýne. Podľa vyjadrenia Kensingtonského paláca zostala v britskej metropole aj manželka princa Williama Catherine.

Pred zámkom Balmoral sa zišli desiatky ľudí, rovnako pred Buckinghamským palácom v Londýne, oficiálnym sídlom panovníčky. V piatok sa tam neuskutoční tradičné striedanie stráží, na ktoré sa radi chodia pozerať návštevníci britskej metropoly.

Alžbeta II. Čítajte viac Nezhrdzavie monarchia bez platinovej kráľovnej? Alžbeta II. je na tróne 70 rokov

„Celá krajina je hlboko znepokojená touto správou,“ napísala na Twitteri premiérka Liz Trussová. Ľud je v myšlienkach s panovníčkou a jej rodinou, dodala. Podobné slová zvolil aj šéf opozičných labouristov Keir Starmer a predseda Dolnej snemovne britského parlamentu Lindsay Hoyle, ktorý kvôli situácii prerušil rokovanie poslancov. Oznámenie paláca o stave kráľovnej prišlo v momente, keď Trussová v snemovni predstavovala vládne plány.

Britská kráľovná Alžbeta II. Čítajte viac Alžbeta II. je na tróne už sedemdesiat rokov

Zdravotný stav kráľovnej sa badateľne zmenil k horšiemu v októbri minulého roka, keď zrušila plánovanú cestu do Severného Írska a noc strávila v nemocnici, pripomenul portál Guardian. Kráľovná mala v uplynulých mesiacoch nešpecifikované zdravotné ťažkosti, ktoré britské médiá opisujú ako „problémy s pohybom“. Obmedzila vystúpenie na verejnosti a naposledy cez víkend odriekla účasť na škótskych hrách v mestečku Braemar.

Britský princ Philip s manželkou kráľovnou...
Oficiálna fotografia Alžbety II. pri...
+21Britská kráľovná Alžbeta II. na zábere z roku...

Britská najsledovanejšia televízna stanica BBC po správe prerušila svoj program a začala živé vysielanie o stave panovníčky. Komentátor BBC pripomenul, že správy o zdravotnom stave členov kráľovskej rodiny prichádzajú len zriedka, čo samo o sebe naznačuje závažnosť aktuálneho diania, ako aj rýchla cesta členov kráľovskej rodiny do Škótska.

Bývalý tlačový tajomník kráľovnej Dickie Arbiter povedal, že jeho prvá reakcia na vyhlásenie lekárov o zdravotnom stave Alžbety II. je taká, že je to bezprecedentná situácia.

„Je to rodinná chvíľa, ale je to tiež veľmi dôležitá chvíľa nielen pre národ, ale aj pre Commonwealth,“ uviedol Arbiter pre BBC.

„Po celom svete to vzbudí obavy. V každej krajine, ktorá má niečo spoločné so Spojeným kráľovstvom alebo ktorú panovníčka navštívila. Je to medzinárodná osobnosť, na tróne je už 70 rokov. Je to dlhá doba. Môžeme očakávať globálny záujem,“ skonštatoval Arbiter. Podľa neho neho sa však nedá očakávať, že kráľovský dvor bude neustále aktualizovať zverejnené informácie. "Ak je niečo, čo potrebné povedať, Buckinghamský palác to povie,“ dodal Arbiter.

Vo štvrtok večer kráľovná prišla na slávnostnú...
Vo štvrtok večer kráľovná prišla na slávnostnú...
+5Vo štvrtok večer kráľovná prišla na slávnostnú...

Doteraz sa vždy objavovala len informácia o problémoch s pohybom, tentoraz však táto informácia chýba, čo naznačuje, že ťažkosti sú iného charakteru, uviedol komentátor BBC. „Dúfajme v to najlepšie, ale pripravte sa aj na to najhoršie,“ dodal.

"Vidíme známky toho, že sa deje niečo vážne,“ povedal pre BBC bývalý kráľovský korešpondent Richard Sumner. "Vždy som mal podozrenie, že tu možno išlo o viac ako len o problém s mobilitou. Keď máte 96 rokov, samozrejme nemôžete očakávať, že budete mať zdravie ako 25-ročný. Dúfam, že je to takpovediac prechodná búrka, ktorú bude možné prekonať, ale vzhľadom na to, ako opatrne sa palác vyjadril, myslím si, sa možno deje niečo vážne,“ ozrejmil Summer. Podľa neho však ľudia, ktorí nedávno kráľovnú videli, hovoria, že jej to stále perfektne myslí a o všetko sa zaujíma.

Modlia sa moslimskí i židovskí lídri

Znepokojenie v súvislosti so správami o kráľovnej vyjadril westminsterský arcibiskup kardinál Vincent Nichols, najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v Anglicku a Walese. Predniesol aj svoje modlitby a dodal: „Nech Pánove požehnania posilnia a potešia ju i jej rodinu.“

Za kráľovnú sa modlil aj hlavný rabín Spoločenstva národov Ephraim Mirvis. „Viem, že židovské komunity Commonwealthu sa ku mne pripoja v želaniach úplného a rýchleho zotavenia,“ uviedol.

Aj Moslimská rada Británie zaželala kráľovnej „rýchle a trvalé zotavenie“ a predniesla modlitby za panovníčku i kráľovskú rodinu, píše BBC.

Podporu a spolupatričnosť kráľovnej vyjadril tiež najvyšší duchovný predstaviteľ anglikánskej cirkvi, arcibiskup z Canterbury Justin Welby. „Nech Božia prítomnosť posilní a uteší Jej Veličenstvo, jej rodinu a tých, ktorí sa o ňu v Balmorale starajú,“ citovala ho agentúra Reuters.

Svetoví politici želajú uzdravenie

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyzdvihla britskú kráľovnú Alžbetu II. ako symbol spoločnej európskej histórie. Po správach o znepokojení lekárov nad zdravotným stavom 96-ročnej panovníčky smerovali do Spojeného kráľovstva želania všetkého dobrého aj od ďalších svetových politikov. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a britského denníka The Guardian.

„Myslím na ňu a modlím sa za ňu. Predstavuje celú históriu Európy, ktorá je pre nás, spolu s našimi britskými priateľmi, spoločným domovom,“ povedala von der Leyenová. „Za tie roky nám všetkým vždy dávala stabilitu, istotu. Preukázala nesmiernu odvahu. V mojich očiach je legendou,“ dodala šéfka EK.

Americký prezident Joe Biden hovoril o situácii s britskou premiérkou Liz Trussovou, ktorej povedal, že spolu s prvou dámou Jill Bidenovou myslí na Alžbetu II. i jej rodinu. Podľa hovorcu Bieleho domu dostáva Biden pravidelne informácie o stave britskej panovníčky.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric oznámil, že generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres myslí na kráľovnú, jej rodinu a obyvateľov Spojeného kráľovstva.

Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že spolu s Kanaďanmi po celej krajine želá kráľovnej všetko dobré a posiela jej rodine pozdravy. Alžbeta II. je v Kanade oficiálne hlavou štátu a bola ňou počas takmer polovice existencie tejto krajiny, ktorú navštívila 22-krát.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #kráľovná Alžbeta II.