Ofenzíva pri Charkove: uzavrú Rusov v kotle?

Ukrajina začala prekvapivý protiútok v Charkovskej oblasti. "Kým južné zoskupenie Putinovej armády je zaneprázdnené bojmi a rytím zákopov, na severovýchode Ukrajiny sa otvára druhý front," napísal na sociálnej sieti Telegram Oleksij Arestovyč, jeden z poradcov prezidenta Volodymyra Zelenského.

09.09.2022 05:30
vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak si robí selfie počas delostreleckej paľby.
debata (191)

V stredu večer jeho slová lakonicky potvrdila aj hlava štátu. „Tento týždeň máme dobré správy z Charkovskej oblasti,“ konštatoval Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoprejave. Bez toho, aby ich menoval, pritom spomenul obce, „kam sa vrátila ukrajinská vlajka“.

VIDEO: Ukrajina na protiofenzívu potrebuje viac rakiet. Dodajú ich USA?

Video
Pozrite si nácvik streľby zo systémov ATACMS a z ďalších zbraní na videu US Army.

Kým Kyjev v zásade dodržiava informačné embargo a oficiálna Moskva o protiofenzíve mlčí, donbaskí separatisti potvrdili, že ukrajinské sily pri nečakanom protiútoku v severovýchodnej časti Charkovskej oblasti obkľúčili takmer tridsaťtisícové mesto Balaklija, ležiace medzi Charkovom a Ruskom obsadeným strategickým uzlom Izjum.

„Ukrajinské ozbrojené sily po dlhšej delostreleckej príprave spustili útok na Balakliju,“ uviedol Daniil Bezsonov na Telegrame. „V tejto chvíli je Balaklija v operatívnom obkľúčení a v dostrele ukrajinského delostrelectva. Všetky prístupy sú odrezané paľbou,“ spresnil predstaviteľ donbaských separatistov s tým, že úspešná ukrajinská ofenzíva by ohrozila ruské sily v Izjume, významnom dopravnom uzle, ktoré Rusko využíva pre vlastnú ofenzívu na východe Ukrajiny.

Postup o 50 kilometrov

Za prvé dni protiofenzívy sa ukrajinským silám v Charkovskej oblasti podarilo preniknúť až päťdesiat kilometrov do hĺbky ruskej obrany a oslobodiť dve desiatky obcí, oznámil včera popoludní Oleksij Hromov z ukrajinského generálneho štábu. Pod kontrolu Kyjeva sa tak vrátilo územie s rozlohou presahujúcou 700 štvorcových kilometrov, napísal portál denníka Ukrajinská pravda. Na porovnanie, ide približne o rozlohu Zvolenského či Martinského okresu.

Biden Čítajte viac USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 675 miliónov dolárov

Analytici predpokladajú, že počiatočným cieľom ofenzívy by mohlo byť mesto Kupiansk, ďalší kľúčový cestný uzol pre ruské zásobovanie smerujúce na juh od hraníc na východnú Ukrajinu.

Ukrajinská armáda sa k novej ofenzíve zatiaľ vyjadruje veľmi opatrne. Arestovyč však na sociálnej sieti Telegram potvrdil, že v Charkovskej oblasti „dochádza k bleskovým zmenám, ktoré nútia ruskú armádu stiahnuť sa na východ, a to súbežne s južnou ofenzívou v Chersonskej oblasti“. Tú ukrajinská armáda ohlásila minulý týždeň. „Postupujeme vpred a tlačíme takmer na celej línii frontu. Jediné miesto, kde útočí ruské vojsko, aj to neúspešne, je Bachmut,“ dodal.

„Ak budeme veriť ruským vojenským korešpondentom, ktorí zatiaľ nedostali jednotný informačný rozkaz, ich izjumské zoskupenie sa môže ocitnúť v operatívnom obkľúčení. So štábom, s generálmi a technikou. Máme ešte nevyrovnaný účet z leta 2014. Obľúbené slovo ruskej propagandy ,kotol' možno budú nútení použiť na seba,“ pripomenul Arestovyč udalosti spred ôsmich rokov, keď sa početné ukrajinské jednotky dostali na Donbase do nepreniknuteľného obkľúčenia.

Vo Washingtone vysoký predstaviteľ Pentagónu konštatoval, že ukrajinské sily robia na bojisku „pomalý, ale významný pokrok“. „Uvidíme, ako sa veci vyvinú,“ poznamenal námestník ministra obrany USA Colin Kahl. „Ale rozhodne si myslím, že na ukrajinskej strane sa teraz veci na juhu vyvíjajú lepšie, než je to na ruskej strane,“ citoval ho denník Guardian.

Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) s odvolaním sa na geolokačné snímky zverejnené ukrajinskými vojakmi uviedol, že ukrajinské sily pravdepodobne v utorok dobyli Verbivku (necelé dva kilometre severozápadne od Balaklije).

Ukrajina už dlhší čas otvorene hovorila o svojom zámere začať rozsiahlu ofenzívu na juhu v Chersonskej oblasti, čím donútila Rusko presunúť niektoré svoje najelitnejšie jednotky z východu na juh. Podľa ISW sa tým Ukrajine otvorili možnosti na začatie útokov v okolí Charkova. „Presun ruských síl z Charkova a východnej Ukrajiny na juh Ukrajiny pravdepodobne umožňuje ukrajinské príležitostné protiútoky,“ napísal washingtonský inštitút.

Rusi bez rezerv

Rob Lee, vojenský analytik z Foreign Policy Research Institute, na Twitteri napísal, že ukrajinský útok naznačuje, že ruské sily v blízkosti Charkova sú pod tlakom. „Rusko nemá v tejto oblasti silné rezervy, ktoré by mohlo rýchlo vyslať na zacelenie medzier a posilnenie kľúčových miest. Ukrajina tu môže mať početnú prevahu.“

Ruská vláda ani jej ministerstvo obrany sa k novej ukrajinskej ofenzíve stále nevyjadrili. Zožali za to nebývalú kritiku mnohých prominentných prokremeľských blogerov.

Alexandr Koc, prokremeľský vojnový bloger, ostro odsúdil ruské úrady za zatajovanie „zlých správ“. „Treba začať niečo robiť so systémom, keď naše vedenie nerado hovorí o zlých správach a jeho podriadení nechcú naštvať svojich šéfov,“ napísal Koc na Telegrame.

Igor Girkin, alias Strelkov, ruský ultranacionalista a niekdajší vojenský veliteľ doneckých separatistov, pripustil, že Balaklija sa dostala do klieští. „Nepriateľovi sa podarilo vziať posádku Balaklija do operačného obkľúčenia a dobyť osadu Volochiv Jar a Verbovka,“ napísal na Telegrame. Predmestie Balaklije podľa neho bránili zle vybavené mobilizované jednotky z Donbasu, ktoré „nevedeli používať dostupné ťažké zbrane“.

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna