Kto sa ujme žezla v Británii? Kráľom sa stal Charles III. Titul získa aj Camilla

Otázka, ktorá vzrušovala verejnosť, je vyriešená.

08.09.2022 20:37 , aktualizované: 21:41
Britain Prince William Foto: ,
Nový kráľ Charles III. , korunný princ William a princ Harry na snímke z roku 2017.
debata (9)

Kraľovanie Alžbety II. sa po 70 rokoch skončilo a jej najstarší syn Charles sa ako právoplatný dedič trónu stal novým panovníkom Spojeného kráľovstva. V smútočnom vyhlásení Charlesa III., ktorý zverejnil Buckinghamský palác, je už titulovaný ako „jeho kráľovská výsosť“.

Aj vojvodkyňa Camilla (75), manželka Charlesa, získa kráľovský titul. Napriek tomu, že je Camilla princeznou z Walesu, používa titul vojvodkyňa z Cornwallu, druhý titul svojho manžela. Po smrti manžela Alžbety II, princa Philipa, vojvodu z Edinburghu, v minulom roku sa stala aj vojvodkyňou z Edinburghu. A ešte pred jej svadbou s Charlesom jeho kancelária oznámila, že Camilla v prípade Charlesovej korunovácie získa titul kráľovná manželka (Queen Consort), čo je označenie pre manželku panujúceho panovníka.

Korunovácia nového panovníka, rovnako ako po úmrtí Alžbetinho otca Juraja VI., sa síce odloží až po uplynutí obdobia smútku, prekvapenie sa však už konať nebude.

Kráľom sa totiž teoreticky mohol stať aj Charlesov starší syn William. Časť britskej verejnosti zastávala názor, že princ z Walesu vo veku 73 rokov by mohol prepustiť poradie mladšej generácii. Charles sa však trónu nevzdal. A 40-ročný vojvoda z Cambridge sa tak stal iba novým korunným princom.

William s manželkou Catherine sa po úmrtí Alžbety II. stali vojvodom a vojvodkyňou z Cornwallu. Tento titul predtým patril novému kráľovi Charlesovi III. a kráľovnej manželke Camille.

Posúva sa poradie aj v celej následníckej línii. Na druhé miesto poskočil princ George, ako najstaršie dieťa vojvodu z Cambridge. Za za ním nasleduje jeho sestra princezná Charlotte a jeho mladší brat princ Louis. Piaty v poradí je princ Harry, vojvoda zo Sussexu, mladší syn nového kráľa, šiesty jeho syn Archie.

Podľa Perthskej dohody, ktorá vstúpila do platnosti v roku 2015, prví šiesti nástupcovia na trón musia mať na manželstvo súhlas od panovníka; bez takéhoto súhlasu by boli oni a ich deti vylúčení z nástupníctva.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #princ charles #kráľovná Alžbeta II.