Chcú Briti Charlesa za kráľa? V popularite nevyniká ako William

Po smrti britskej kráľovnej Alžbety II. sa automaticky stáva novým panovníkom jej najstarší syn. Trón patrí princovi Charlesovi na základe zákona o nástupníctve. Mnohí Briti by radšej videli korunováciu Alžbetinho najstaršieho vnuka princa Williama, ale to by sa mohlo stať jedine v prípade, že by mu funkciu konštitučného monarchu prenechal jeho otec. Tento scenár je však takmer úplne nepredstaviteľný.

08.09.2022 21:19
Charles, Alžbeta II., William Foto: ,
Korunný princ Charles, kráľovná Alžbeta II. a princ William na spoločnej snímke v septembri 2012 na balkóne Buckinghamského paláca.
debata (6)

Britskí občania sú v názore na Charlesa rozdelení do troch približne podobných skupín. Z prieskumu agentúry YouGov z mája tohto roku vyplynulo, že za dobrého kráľa by ho považovalo 32 percent opýtaných. Takmer navlas rovnaký počet respondentov sa vyjadrilo opačne. Okolo 35 opýtaných odpovedalo, že nemajú istotu, či by bol dobrým panovníkom.

Britain Prince William Čítajte viac Kto sa ujme žezla v Británii? Kráľom sa stal Charles III. Titul získa aj Camilla

Čo sa týka rebríčka popularity členov kráľovskej rodiny, tak pred svojou smrťou mu jednoznačne dominovala Alžbeta II. Charles sa nachádzal na siedmom mieste. Spomedzi respondentov s jasným názorom malo naňho kladný názor 42 percent Britov, za neobľúbeného ho označilo 24 opýtaných a neutrálny postoj zaujalo 30 percent ľudí.

V rebríčku popularity sa za zosnulou panovníčkou nachádzal princ William a jeho manželka Catherine, vojvodkyňa z Cambridgea. Dokonca predbehla svojho muža: bola obľúbená u 68 percent Britov, William mal o dve percentá menšiu popularitu.

Čo sa týka Charlesovej manželky Camilly, rado ju má 40 percent Britov (27 percent nie, 29 percent má neutrálny postoj k nej a zvyšok sú nerozhodnutí).

Charles má 73 rokov. Následníkom na trón sa stal v roku 1952. V apríli 2011 sa stal najdlhšie čakajúcim následníkom v dejinách britskej monarchie. Mal tri roky, keď jeho matku korunovali (o rok menej mal, keď sa stala novou panovníčkou).

Alžbetin najstarší syn spočiatku vyzeral ako miláčik britského ľudu, čomu hlavne vďačil sobášu s Dianou Spencerovou (princeznou Dianou). Vidina rozprávkového príbehu ich manželstva, v ktorom splodili dvoch synov Williama a Harryho, sa však napokon rozplynula. Charles začal podvádzať Dianu so svojou starou nehrdzavejúcou láskou Camillou Parkerovou Bowlesovou. V roku 1996 sa s Dianou rozviedol a o deväť rokov sa zosobášil s Camillou.

Príčinou rozpadu manželstva bol jednoznačne Charles. Diana mu potom pripisovala za vinu, že sa nedokázal vymaniť zo zaľúbenia do Camilly. Princezná z ľudu, ako ju Briti radi prezývali, zahynula po tragickej autonehode v Paríži v roku 1997.

Ľúbostný vzťah Charlesa s Camillou sa zrejme začal už okolo roku 1970. Korunnému princovi uškodila jeho nevera vo vzťahu s Dianou. Dva roky pred ich rozvodom sa priznal k cudzoložstvu. Škandál vyvolali nahrávky jeho intímnych telefonátov s Camillou, ktorej hovoril, že by chcel byť jej vložkou v nohavičkách. Mnohí Briti vtedy zúrili, následník na trón čelil prejavom hnevu na uliciach.

Chares je známy tým, že je bojovníkom proti klimatickým zmenám. Rád maľuje. Viackrát vystavoval svoje obrazy a výťažok z ich predaja zakaždým venoval na dobročinné účely. Jeho diela väčšinou zobrazujú hrady alebo prírodu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #kráľ Charles