Karol III. sa po prvý raz prihovoril ako kráľ, znela nová hymna

Veľká Británia, svet a aj Slovensko sa lúčia s britskou kráľovnou Alžbetou II., ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov. V súvislosti s jej úmrtím sa naprieč kráľovstvom rozozvučali zvony a vo všetkých štyroch historických krajinách bolo vypálených 96 rán. Na Prezidentskom paláci v Bratislave sú vlajky stiahnuté na pol žrde.

09.09.2022 05:00 , aktualizované: 23:00
Británia Karol III. prejav kráľ Foto: ,
Ľudia sledujú prvý príhovor nového britského kráľa Karola III. ako monarchu cez televízny prenos po smrti britskej kráľovnej Alžbety II. v Londýne 9. septembra 2022.
debata (227)
Ľudia umiestňujú kvety na hrad Hillsborough v...
Dieťa drží ruže, ktoré umiestni na hrad...
+15Policajti stoja medzi kvetinovými poctami...
Alžbeta II. a Slovensko

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Najdôležitejšie udalosti

  • vo štvrtok zomrela vo veku 96 rokov britská kráľovná Alžbeta II.
  • pohreb by sa mal konať do 10 dní
  • trónu sa ujal jej najstarší syn Karol III.
  • britská vláda vyhlásila štátny smútok
  • o 14. hodine na počesť Alžbety II. vypálili 96 sálv
  • hold panovníčke vzdáva celý svet
  • na Prezidentskom paláci v Bratislave sú vlajky na pol žrde
  • hymna Veľkej Británie sa zmenila na God Save the King (Bože, ochraňuj kráľa)
  • médiá: Skončila sa jedna epocha a začal sa deň, aký Británia nezažila 70 rokov
Na snímke portrét zosnulej britskej kráľovnej...
Pocta zosnulej panovníčke Alžbete II. na...
+3Kvety a pozdrav v uliciach New Yorku.

22:00 Po dňoch smútku a piety sa v Británii postupne rozbehnú diskusie o smerovaní monarchie a fungovaní demokracie. Po debatách v 90. rokoch najmä medzi labouristami a liberálnymi demokratmi (keď členkou strany bola práve vymenovaná konzervatívna premiérka Liz Trussová), v 21. storočí utíchli. Aj zásluhou toho, ako Alžbeta II. zvládala rolu kráľovnej, píše Igor Daniš.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Bude smrť kráľovnej znamenať začiatok konca monarchie?

21:30 Brandenburská brána v Berlíne sa rozsvietila vo farbách britskej vlajky.

zväčšiť Brandenburská brána v Berlíne vo farbách... Foto: SITA/AP, Fabian Sommer
Brandenburská brána, alžbeta II. Brandenburská brána v Berlíne vo farbách Spojeného kráľovstvá.

20:50 Hymna Veľkej Británie sa oficiálne zmenila na God Save the King (Bože, ochraňuj kráľa). Po prvý raz zaznela v závere bohoslužby za kráľovnú Alžbetu II. v katedrále svätého Pavla. Naposledy sa takto spievala v roku 1952, keď zomrel kráľ Juraj VI.

20:40 V katedrále svätého Pavla sa konala bohoslužba za kráľovnú Alžbetu II. Prehovoril poverený dekan Andrew Tremlett, arcibiskup z Cantebury Justin Welby aj londýnska biskupka Sarah Mullallyová. Premiérka Liz Trussová čítala počas bohoslužby z Listu Rimanom.

Arcibiskup z Canterbury bohoslužbu zakončil čítaním požehnania, po ktorom nasledoval spev piesne God Save the King v podaní zboru a zhromaždenia. Išlo o prvé oficiálne verejné prevedenie týchto slov po 70 rokoch vlády kráľovnej Alžbety II. Na začiatku bohoslužby zahral gajdoš žalospev – pripomenul všetkým lásku zosnulej kráľovnej k Škótsku.

20:30 „Je to okamih, ktorého som sa obával,“ povedal podľa BBC kráľ Karol III. premiérke Liz Trussovej počas ich prvého oficiálneho stretnutia. Dodal, že bolo „tak dojemné“ vidieť davy priaznivcov a smútiacich, pri príchode do Buckinghamského paláca.

Na snímke zľava nový britský kráľ Karol III. a... Foto: TASR/AP, Yui Mok
Británia Karol Trussová kráľ premiérka prijatie prvé Na snímke zľava nový britský kráľ Karol III. a britská premiérka Liz Trussová počas audiencie v Buckinghamskom paláci v Londýne 9. septembra 2022.

20:05 Bratislavský hrad nasvietili na počesť zosnulej kráľovnej Alžbety II. Od 20.00 do 23.00 h na hrade svieti vlajka Spojeného kráľovstva.

Na snímke Bratislavský hrad nasvietený vlajkou... Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Bratislava hrad vlajka britská pamiatka kráľovná BAX Na snímke Bratislavský hrad nasvietený vlajkou Spojeného kráľovstva na počesť zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. v Bratislave 9. septembra 2022.

19:45 Prezident USA Joe Biden oznámil, že sa zúčastní na pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II.

„Áno, ešte nepoznám podrobnosti, ale zúčastním sa,“ povedal šéf Bieleho domu. Dátum pohrebu dlhoročnej britskej panovníčky zatiaľ nebol oficiálne oznámený, ale mohol by sa konať zrejme v pondelok 19. septembra, uvádzajú svetové agentúry.

19:15 V londýnskej Katedrále sv. Pavla sa koná verejná bohoslužba venovaná kráľovnej. Zhromaždenie veriacich, vrátane premiérky Liz Trussovej, si na začiatku bohoslužby vypočulo zvukový záznam prejavu kráľa Karola III. Dekan Andrew Tremlett poďakoval za kráľovninu „oddanosť všetkému jej ľudu“. Pripomenul sľub, ktorý kráľovná dala pri svojej korunovácii, že všetky jej rozhodnutia sa budú riadiť právom, spravodlivosťou a milosrdenstvom.

19:10 Nový britský kráľ Karol III. sa v piatok podvečer po prvý raz prihovoril verejnosti prostredníctvom videopríhovoru. Zosnulú Alžbetu II. v ňom označil za inšpiráciu pre neho samého aj celú kráľovskú rodinu a prisľúbil, že bude pokračovať v jej celoživotnej službe.

Karol III., Charles, kráľ Čítajte viac Kráľ Karol III. vzdal v prejave hold Alžbete a sľúbil doživotnú službu vlasti

Kráľovná Alžbeta II. bola inšpiráciou, jej skon nás naplnil zármutkom. Ako ona chcem sľúbiť doživotnú službu vlasti, povedal kráľ Karol III. Jej oddanosť a oddanosť ako panovníčky nikdy neochabovala, a to v dobách zmien a pokroku, v dobách radosti a osláv, aj v dobách smútku a strát, povedal nový monarcha.

19:00 Prejav kráľa Karola III. k národu.

18:33 „Včerajšok bol dňom, o ktorom sme všetci vedeli, že raz príde. V hĺbke srdca sme ale dúfali, že sa to nestane,“ začala svoju oslavnú reč na kráľovnú Alžbetu II. bývalá konzervatívna premiérka Theresa Mayová.

Zo všetkých štátnikov, ktorých za svoju kariéru Mayová stretla, je podľa jej slov najpôsobivejšia práve Alžbeta II. Kráľovná nečakala, že bude vždy v popredí, vedela používať zdravý rozum, dokázala národ viesť, aj sa pridať k jeho oslavám a mala rešpekt po celom svete, povedala Mayová. Jej prejav v parlamente vyvolal niekoľkokrát búrlivý smiech, napríklad jej rozprávanie o tom, ako ju kráľovná osobne odviezla na škótske sídlo kráľov Balmoral, alebo ako na pikniku vrátila na zem spadnutý syr späť na tanier a panovníčka to s úsmevom kvitovala.

18:20 „Bola najlepším štátnikom a diplomatom zo všetkých,“ povedal v britskom parlamente bývalý premiér Boris Johnson o zosnulej kráľovnej Alžbete II. Pripomenul jej schopnosť viesť a povzbudiť národ, dať mu nádej v ťažkých časoch, jej humor aj žarty počas veľkých medzinárodných ak­cií.

Hold zložil kráľovnej aj líder opozičných labouristov Keir Starmer. Schôdza bude pokračovať až do 19.00 hod. SELČ, kedy bude prerušená pre sledovanie prenosu prvého verejného prejavu nového kráľa Karola III. Potom bude schôdza pokračovať do 23:00 hodín SELČ a poslanci sa úplne výnimočne stretnú aj v sobotu.

18:04 Dnes od 20:00 do 23:00 hodiny má byť Bratislavský hrad nasvietený vlajkou Spojeného kráľovstva na počesť zosnulej kráľovnej Alžbety II. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR.

17:42 Nový britský kráľ Karol III. v Buckinghamskom paláci poskytol svoju prvú audienciu, keď prijal premiérku Liz Trussovú, ktorú Alžbeta II. do funkcie vymenovala len v utorok. Večer prednesie prejav k národu.

Trussová do paláca dorazila oblečená v smútočných čiernych šatách, kráľ jej udelil asi polhodinovú audienciu. Premiérka sa večer zúčastní aj omše v katedrále svätého Pavla, na ktorej má Karol III. prehovoriť.

17:40 V anglickej futbalovej Premier League sa cez víkend neuskutoční ani jeden zápas. Vedenie súťaže odložilo všetky plánované duely „znak rešpektu“ po úmrtí Alžbety II.

Erling Haaland Čítajte viac Na znak rešpektu. Víkend bude bez Premier League

17:24 Cez uplynulý víkend bol hosťom na zámku Balmoral aj reverend Škótskej cirkvi Iain Greenshields, ktorý s kráľovnou v sobotu povečeral a v nedeľu obedoval.

kráľovná Čítajte viac Fotografka k posledným záberom Alžbety II.: Vyzerala krehko, ale veselo

17:02 Tri dni oficiálneho smútku vyhlásilo kvôli úmrtiu britskej kráľovnej Alžbety II. odo dneška vedenie madridského regiónu. Jeho šéfka Isabel Díazová Ayusová, ktorá je z pravicovej Ľudovej strany (PP), si tým vyslúžila kritiku ľavicových oponentov, informujú španielske médiá. Jeden deň smútku na dnešok vyhlásila aj Kuba, kde vládne komunistická strana.

V madridskom regióne sú vlajky na správnych budovách spustené na pol žrde a okrem toho má byť budova regionálnej vlády nasvietená vo farbách britskej vlajky. „Považujeme to za neadekvátne,“ povedala k tomuto kroku šéfka frakcie ľavicovej formácie Unidas Podemos v regionálnom madridskom parlamente Carolina Alonsová. Podľa nej je nepatričné ​​takto uctievať cudzieho monarchu, ktorý mal len málo spoločného s madridským regiónom.

Deň štátneho smútku na dnešok vyhlásila aj Kuba, kde vládne komunistická strana, napísala agentúra EFE. Na verejných budovách sú tak vlajky vyvesené na pol žrde. Podľa prezidenta Miguela Díaza-Canela, ktorý vyjadril svoj hlboký zármutok nad smrťou panovníčky, Alžbeta II. „udržovala s Kubou ohľaduplné vzťahy a prispela k posilneniu väzieb medzi našimi štátmi a národmi“.

16:48 Zástupy ľudí z rôznych kútov Británie aj zo zahraničia, od detí až po seniorov, dnes s kyticami v rukách mierili k Buckinghamskému palácu, aby vzdali hold zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II.

karol Čítajte viac Je to šok, ako keby umrel člen rodiny, hovoria ľudia pri Buckinghamskom paláci

16:20 Traja najvyšší ústavní činitelia – prezidentka, predseda parlamentu a premiér – sa podpísali do kondolenčnej knihy v rezidencii Spojeného kráľovstva v Bratislave. Uctili si tak pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. a zároveň vyjadrili úprimnú sústrasť kráľovskej rodine, ale aj všetkým ľuďom, ktorých sa odchod kráľovnej dotkol.

„Bola to výnimočná osobnosť, bola to silná žena, bola to štátnička, veľmi inšpirujúca osoba. Celý svoj život, svoju dlhú službu, zasvätila verejnej službe ľuďom,“ vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pripomenula, že sa s kráľovnou stretla v Buckinghamskom paláci v roku 2019. „Stretnutie bolo nezabudnuteľné,“ povedala s tým, že z kráľovnej vyžaroval pokoj, stabilita a grácia.

Video

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) opísal zosnulú kráľovnú ako výraznú osobnosť moderných svetových dejín. Podľa neho bola ženou, ktorá chcela od prvého momentu slúžiť ľuďom. „Tomuto poslaniu bola verná do posledných minút svojho života,“ uviedol Heger. Zosnulá kráľovná podľa neho svojím príkladným životom ukázala, ako zvládať aj tie najťažšie chvíle s rozvahou, pokojom, múdrosťou a úctou. „Pre mňa je veľkým vzorom, ako robiť politiku s úctou a pre ľudí,“ vyhlásil.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) priblížil, že anglickú kráľovnú vnímal ako symbol demokracie a pevný pilier charakteru. Všetky krízy podľa neho ustála so cťou a svojou prirodzenou autoritou si vedela vydobyť rešpekt po celom svete. Jej smrť zasiahla podľa neho nielen Angličanov, ale aj Slovákov, ktorí k nej prechovávali úctu. „Starý svet sa začína meniť aj odchodom kráľovnej,“ dodal.

16:05 Moderátor argentínskej internetovej televízie Canal 22 Santiago Cúneo v živom vysielaní privítal správu o úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. nadšeným potleskom, ku ktorému sa pridali aj ďalší hostia v štúdiu. Cúneo otvoril šampanské a zosnulú kráľovnú zasypal nadávkami. Vo štvrtok a v piatok za to zožal ostrú kritiku na sociálnych sieťach i v médiách, informuje TASR.

„Je s ňou nadobro koniec. Veľký potlesk pre Satana za to, že si ju vzal,“ jasal argentínsky moderátor. Britskej monarchii nevyberaným slovníkom vyčítal jej koloniálnu minulosť.

Nového kráľa Karola III. nazval hlupákom. „Predstavte si, čo sa teraz môže stať! Konečne znova získame Malvíny!“ vyhlásil na záver Cúneo v súvislosti so súostrovím Falklandy (Malvíny) v južnom Atlantiku, o ktoré v roku 1982 zviedli Británia a Argentína ozbrojený konflikt.

„Rozpráva čím ďalej tým viac ako v delíriu,“ komentoval Cúneovo vystúpenie jeden z užívateľov sociálnych sietí, ktorého citovala TN.

„Neviem, kto je horší – či Cúneo alebo tí hlupáci okolo neho, čo tam tlieskali,“ napísal ďalší užívateľ.

15:50 Počas zdravenia sa s Britmi v Londýne pobozkala nového kráľa Karola III. na líce žena.

„Je to čin, ktorý možno považovať za porušenie kráľovského protokolu – no zdá sa, že nový kráľ to vzal po svojom“ a s nadhľadom, píše Sky News.

15:35 Nový britský kráľ Karol III. popoludní prišiel po prvýkrát do Londýna, pred Buckinghamským palácom ho vítali desaťtisíce ľudí, informuje Sky News.

Pri sídle kráľovskej rodiny v Londýne sa nový kráľ spolu s manželkou Camillou pozdravil s ľuďmi a prezeral si kvety, ktoré trúchliaci doniesli jeho matke, Alžbete II.

Z davu bolo počuť výkriky „Boh ochraňuj kráľa“, iní ľudia plakali. „Pred palácom sa odohrávajú dojímavé scény, keď si kráľ podáva ruky s priaznivcami,“ dodáva Sky News.

Lietadlo s kráľom na palube pristálo na letisku Northolt v západnom Londýne. Lietadlo pri pristávaní sledovalo na webovej stránke FlightRadar24 viac ako 150 000 ľudí.

Svoj prvý celoštátny televízny prejav ako kráľ by mal Karol III. predniesť o 18:00.

15:02 Britského kráľa Karola III. oficiálne vyhlásia za panovníka na stretnutí Nástupníckej rady (Accession Council, pozn. red.) v sobotu o 10:00 miestneho času v Paláci svätého Jakuba v Londýne. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian s odvolaním sa na vyhlásenie Buckinghamského paláca.

O 11:00 bude nasledovať hlavné verejné vyhlásenie z balkóna paláca. Na poludnie bude nasledovať ďalšie vyhlásenie v Kráľovskej burze v londýnskom City. V nedeľu na poludnie zas vyhlásenie o nástupe následníka na trón prečítajú v Škótsku, Severnom Írsku a Walese.

Na uznanie nového panovníka budú od času hlavného vyhlásenia v Paláci svätého Jakuba až do jednej hodiny po vyhlásení v Škótsku, Severnom Írsku a Walese vlajky vyvesené úplne. Potom ich znova zvesia na pol žrde v rámci smútku za zosnulou kráľovnou Alžbetou II.

14:54 Vo všetkých štyroch historických krajinách tvoriacich Spojené kráľovstvo, ako aj v zámorských oblastiach Británie vypálili v piatok o 13.00 h (14.00 h SELČ) salvy na pamiatku Alžbety II. Celkovo vypálili 96 sálv; každá z nich symbolizuje jeden rok života kráľovnej.

Salvy boli vypálené z Hyde Parku príslušníkmi Kráľovského jazdeckého delostrelectva, z londýnskeho Toweru príslušníkmi Ctihodnej delostreleckej roty, ako aj z Edinburského hradu v Škótsku, z Hillsboroughského zámku v Severnom Írsku, z Cardiffského hradu vo Walese a tiež z Normanských ostrovov a Gibraltáru.

Jednotlivé salvy vypaľovali v desaťsekundových intervaloch.

14:44 Ľudia pred budovu britského veľvyslanectva v Berlíne neďaleko Brandenburskej brány kladú kvety, sviečky a odkazy na pamiatku zosnulej kráľovnej Alžbety II. Ambasáda dnes pripravila kondolenčnú knihu, ktorá bude verejnosti k dispozícii na vyjadrenie sústrasti do 19. septembra. Medzi smútiacim davom sú nielen Nemci a Briti, ale aj ďalšie národnosti.

„Chcela sme pre kráľovnú položiť pri ambasáde aspoň kvet,“ povedalo ČTK asi dvadsaťročné dievča, ktoré bolo jednou zo stoviek ľudí, ktorí k veľvyslanectvu prišli. Rovnako ako ostatní aj ona považuje zosnulú kráľovnú za výraznú osobnosť pre celý svet.

Uctiť kvetinou pamiatku Alžbety II. sa dnes rozhodol aj mladík, ktorý pred ambasádu prišiel na bicykli a so šatkou v podobe britskej vlajky vo vlasoch. Najprv ale musel krátko vyjednávať s políciou, ktorej sa nepáčilo, že si bicykel zamkol k mobilnému ochrannému plotu. Polícia nad tým nakoniec oko prižmúrila.

Pred britskou ambasádu začali ľudia prichádzať už vo štvrtok, niektorí si so sebou priviedli psy plemena corgi, čo bola Alžbetina obľúbená rasa. Ďalší ľudia sa pri veľvyslanectve rozlúčili s kráľovnou pohárom ginu, obľúbeným alkoholickým nápojom panovníčky. Plechovku s ginom a tonikom dnes niekto umiestnil aj medzi kvety a sviečky.

14:36 Dánska kráľovná Margaréta II. v súvislosti s úmrtím Alžbety II. odvolala niektoré víkendové podujatia, ktoré mala mať pri príležitosti svojho 50. výročia nástupu na dánsky trón. Vo vyhlásení to uviedol dánsky kráľovský palác.

Dánska kráľovná zrušila kočiarový sprievod cez Kodaň a odložila plánovanú recepciu a obed na radnici, oznámil palác. Dodal, že Margaréta II. sa neukáže ani na balkóne zámku Amalienborg.

V sobotu večer sa v kodanskom Kráľovskom divadle uskutoční malé divadelné predstavenie na počesť dánskej kráľovnej. V nedeľu sa podľa plánu uskutoční malý banket v paláci Christiansborg, uviedol dánsky kráľovský palác.

Margaréta II., ktorá na dánsky trón nastúpila v januári 1972, musela oslavy svojho jubilea odložiť už druhýkrát. V januári oslávila 50. výročie nástupu na trón iba malými oslavami z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19. Celé slávnosti boli odložené na tento víkend (10. – 11. septembra).

14:27 Britská premiérka Liz Trussová vyhlásila, že Alžbeta II. bola „jednou z najväčších lídrov, akých kedy svet poznal“. Úmrtie kráľovnej podľa jej slov spôsobilo „úprimný príval smútku“ na celom svete, informujú agentúry AP a AFP.

Trussová v prejave v Dolnej snemovni pripomenula sľub, ktorý Alžbeta vyslovila, keď mala 21 rokov a zaviazala sa, že svoj život zasvätí službe krajine. Ako dodala šéfka britskej vlády, „nijaký sľub nebol nikdy tak kompletne naplnený“ ako v prípade kráľovnej.

Alžbeta II. podľa Trussovej „znovuobjavila monarchiu pre modernú dobu a bola zástankyňou slobody a demokracie“. Označila ju tiež za „najvýznamnejšiu diplomatku“ Británie.

Trussová vyjadrila podporu, lojalitu a oddanosť národa novému kráľovi Karolovi III. so slovami, že jej krajina vstúpila do karolínskej éry, ktorá podľa nej bude érou „nádeje a pokroku“.

„Aj v čase žiaľu je jeho (Karola III.) zmysel pre povinnosť a službu (Británii) zreteľný,“ uviedla. Dodala, že „svojou prácou na ochrane (kultúrnych a historických pamiatok), vzdelávania a neúnavnej diplomacie už mal obrovský prínos“ pre krajinu.

14:15 Nemecko sa pripája k Británii pri trúchlení za zosnulou panovníčkou Alžbetou II., ktorá pomohla k zmiereniu Nemecka s Britániou po skočení druhej svetovej vojny. Vyhlásil to v piatok nemecký kancelár Olaf Scholz, píše Reuters.

„Kráľovná stelesňovala to najlepšie z nášho spoločného európskeho dedičstva, demokracie a právneho poriadku,“ uviedol Scholz vo vyhlásení odvysielanom v televízii.

Podľa spolkového kancelára bol zmysel zosnulej britskej panovníčky pre povinnosť „legendárny“. „Vyjadril som našu úprimnú sústrasť britskej premiérke Liz Trussovej. Nemecko tiež trúchli za britskou kráľovnou Alžbetou. Jej následníkovi Karolovi III. prajeme silu, zručnosť a šťastie, ktoré je pre jeho nový post nevyhnutné,“ uviedol Scholz.

13:57 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatkovom videopríhovore zverejnenom na sociálnej sieti Twitter ocenil „múdrosť a empatiu“ zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. a dodal, že po jej smrti „cítime všetci prázdnotu“.

„Sme vďační za jej hlbokú náklonnosť k Francúzsku: Alžbeta II. ovládala náš jazyk, milovala našu kultúru a dotkla sa našich sŕdc,“ povedal šéf Elyzejského paláca. „Od svojej korunovácie poznala všetkých našich prezidentov a viedla s nimi rozhovory. Ani jedna krajina nemala tú česť privítať ju toľkokrát ako my,“ dodal s tým, že „navždy zostane s nami“.

„V tejto smutnej chvíli vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho veličenstvu kráľovi, kráľovskej rodine, britskému ľudu a všetkým, ktorí kráľovnú milovali a bude im tak veľmi chýbať,“ uviedol Macron.

13:30 Britský kráľ Karol III. sa v piatok popoludní stretne s premiérkou Liz Trussovou, oznámil jej hovorca, informuje o tom agentúra Reuters. Nový britský kráľ medzičasom opustil škótske sídlo kráľovskej rodiny Balmoral, kde vo štvrtok zomrela jeho matka kráľovná Alžbeta II. Fotografi agentúry Reuters odfotili 73-ročného Karola, ako odchádza z Balmoralu na zadnom sedadle šedého osobného automobilu. Vpredu sedela jeho manželka Kamila. Obaja boli oblečení v čiernom.

Podľa televízie Sky News monarcha s manželkou zrejme smeruje na medzinárodné letisko Aberdeen, odkiaľ poletí do Londýna. Očakáva sa, že Karol sa v piatok večer prihovorí po prvýkrát v role kráľa britskému národu.

zväčšiť Kráľ Karol III. odchádza z Balmoralu na zadnom... Foto: SITA/AP, Andrew Milligan
charles Camilla kamila Kráľ Karol III. odchádza z Balmoralu na zadnom sedadle, vpredu sedela jeho manželka Kamila. 9.9.2022

Televízia Sky News tiež informuje, že nový britský panovník prednesie reč aj na verejnej bohoslužbe venovanej kráľovnej, ktorá sa uskutoční o 18.00 h miestneho času v londýnskej Katedrále sv. Pavla. V katedrále bude k dispozícii asi 2000 miest pre verejnosť. Očakáva sa však, že tieto miesta budú veľmi rýchlo obsadené.

13:13 Po celom Spojenom kráľovstve sa v piatok napoludnie miestneho času (13.00 h SELČ) rozozvučali zvony na počesť kráľovnej Alžbety II. Ústredná rada zvonárov odporučila tlmené zvonenie, ktoré má trvať hodinu. Zvony sa ozývajú na Westminsterskom opátstve, Katedrále svätého Pavla či na hrade Windsor, informovala televízia Sky News.

Minútou ticha si kráľovnú napoludnie uctili aj v britskom parlamente. O 13.00 h miestneho času (14.00 h SELČ) vypália v Hyde Parku salvy príslušníci Kráľovského jazdeckého delostrelectva a z londýnskeho Toweru príslušníci Ctihodnej delostreleckej roty. Sálv bude celkovo 96 a budú symbolizovať vek, v ktorom kráľovná zomrela.

13:08 Fotografie britskej kráľovnej Alžbety II. dominovali v piatok titulným stranám britských novín mapujúcich život zosnulej panovníčky od jej korunovácie až k obdobiu, keď sa stala vedúcou osobnosťou britského národa.

Fotografiu 27-ročnej Alžbety v deň jej korunovácie z roku 1953, ktorá zachytáva panovníčku s kráľovskými insígniami a v pozadí steny Westminsterského opátstva, použili na svoju titulnú stránu denníky The Times, The Guardian, Daily Star a The Independent.

Ďalšie noviny ako The Sun, The Daily Telegraph, Daily Express a Daily Mirror zvolili zase fotografie bielovlasej panovníčky z obdobia, keď sa blížil koniec jej 70-ročného kraľovania.

zväčšiť Noviny na titulnej stránke informujú o úmrtí... Foto: TASR/AP, Jon Super
Británia kráľovná úmrtie pamiatka uctenie Noviny na titulnej stránke informujú o úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. v novinovom stánku v Manchesteri 9. septembra 2022.

Denník The Daily Telegraph použil na titulnej strane známy výrok zosnulej panovníčky: „Žiaľ je cena, ktorú platíme za lásku.“ Alžbeta II. tieto slová vyriekla na počesť obetí teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Väčšina tituliek venovaných úmrtiu britskej panovníčky bola v čiernobielych farbách, avšak The Sun vyznačil hlavičku titulnej strany nad nadpisom „Milovali sme Vás, Madam“ kráľovskou purpurovou farbou. „Odpočívajte v pokoji, Madam. Čitatelia Sunu vás milovali. Sme hrdí, že ste boli našou kráľovnou,“ pokračoval denník pod nadpisom

Daily Express použil nadpis „Naša milovaná kráľovná je mŕtva“ a denník Daily Mirror napísal jednoducho „Ďakujeme“.

„Naše srdcia sú zlomené“, uviedol v nadpise denník Daily Mail. „Nás žiaľ sa skladá zo stoviek rôznych emócií a všetky je ťažké uchopiť,“ pokračuje Daily Mail.

Väčšina spomínaných denníkov venovala úmrtiu panovníčky najmenej 20 strán. „Matka nášho národa. Najslávnejšia, najmilovanejšia a najrešpektovanejšia žena na svete. Opora Británie,“ napísal o panovníčke denník The Sun.

The Times v svojom nekrológu opísali Alžbetu II. ako „ženu, ktorá zachránila monarchiu“.

Redaktor ľavicového denníka The Guardian Jonathan Freedland zase napísal: „Jediný prvok nášho kolektívneho života, ktorý bol stále a spoľahlivo rovnaký… je preč.“

„Druhá alžbetínska éra sa skončila. Nech žije kráľ Karol III.,“ napísal The Daily Telegraph.

12:56 Ruský prezident Vladimir Putin sa neplánuje zúčastniť na pohrebe zosnulej Alžbety II. V piatok to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Hoci Rusi kráľovnú Alžbetu II. rešpektovali pre jej múdrosť, účasť prezidenta Putina na jej pohrebe „neprichádza do úvahy“, povedal Peskov.

Britská vláda krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára zmrazila všetky aktíva šéfa Kremľa v Spojenom kráľovstve. Neskôr uvalila sankcie tiež na Putinových rodinných príslušníkov.

Ruský prezident vo štvrtok vyjadril sústrasť novému britskému kráľovi Karolovi III. v súvislosti s úmrtím jeho matky.

12:48 Premiér Eduard Heger o 14.30 h zápisom do kondolenčnej knihy v priestoroch veľvyslanca Spojeného kráľovstva v Bratislave vzdá úctu zosnulej britskej panovníčke Alžbete II.

Následne sa zúčastní na pietnej spomienke na Rybnom námestí v Bratislave, kde si pripomenie Deň obetí holokaustu a rasového násilia.

12:43 Dánska kráľovná Margrethe II., ktorá nastúpila na trón pred 50 rokmi a je teraz najdlhšie vládnucim monarchom v Európe, označila Alžbetu II. za „výnimočnú postavu medzi európskymi panovníkmi a veľkú inšpiráciu pre nás všetkých“. „Bude nám veľmi chýbať,“ uviedla dánska kráľovná vo vyhlásení. Kráľovnin zmysel pre povinnosť a ďalšie kvality ocenili aj švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv, nórsky kráľ Harald V. a fínsky prezident Sauli Niinistö.

Zármutok nad smrťou Alžbety II. vyjadril aj tibetský duchovný vodca dalajláma. „Spomínam si, ako som v mladosti v Tibete videl fotografie jej korunovácie v časopisoch,“ napísal v kondolenčnom liste jej synovi kráľovi Karolovi III. „Vaša matka prežila zmysluplný život, ktorý charakterizovala dôstojnosť, silný zmysel pre povinnosť a vrelé srdce, čo sú vlastnosti, ktoré si všetci vážime,“ dodal.

12:30 Nad smrťou Alžbety II. smúti aj Nemecko. Dnes to v mimoriadnom prejave vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý povedal, že vyjadril sústrasť britskej premiérke Liz Trussovej. Dodal, že Nemecko praje novému kráľovi Karlovi III. silu a šťastie.

„Británia stratila svoju kráľovnú, svet osobnosť storočia. Jej vláda trvala viac ako 70 rokov, teda polovicu večnosti,“ povedal Scholz. Uviedol, že zábery smútiacich nielen z Británie ukazujú, aké miesto Alžbeta mala v srdciach ľudí. „Trúchli celý svet,“ povedal.

Kráľovná podľa kancelára predstavovala to najlepšie zo spoločného európskeho dedičstva. „Demokraciu a právny štát. Svoj život úplne venovala službe krajine a národu. Jej zmysel pre povinnosť bol neotrasiteľný a povestný,“ povedal. Poznamenal, že Nemecko na kráľovnú hľadí s vďačnosťou okrem iného preto, že chápala dôležitosť zmierenia niekdajších vojnových sokov Británie a Nemecka.

„Britskej premiérke Liz Trussovej som vyjadril našu sústrasť. Aj Nemecko smúti za kráľovnou. Prajeme nástupcovi Karolovi III. silu, obratnosť a potrebné šťastie v jeho novom úrade,“ dodal Scholz.

12:14 Britská vláda v piatok vyhlásila štátny smútok za zosnulú britskú kráľovnú Alžbetu II., informuje agentúra Reuters.

Oficiálny dokument britskej vlády obsahuje usmernenia o vyvesovaní vlajok, informácie o cestovaní a iných verejných službách. Štátny smútok potrvá až do štátneho pohrebu zosnulej kráľovnej.

Alžbeta II. Čítajte viac Čaká Britániu po smrti kráľovnej kríza? Odpovedá expert

Vláda oznámila, že počas tohto obdobia neexistuje žiadna povinnosť rušiť alebo odložiť podujatia (vrátane športových) či zatvoriť zábavné podniky s tým, že rozhodnutie ponecháva na organizátorov.

12:02 Britská kráľovská rodina bude držať smútok od piatka do siedmeho dňa po pohrebe zosnulej panovníčky Alžbety II. V Londýne tiež v piatok zaznejú salvy na počesť života kráľovnej, oznámil v piatok Buckinghamský pa­lác.

„V súvislosti s úmrtím Jej Veličenstva kráľovnej (Alžbety II.) si Jeho Veličenstvo kráľ (Karol III.) praje, aby trvalo obdobie kráľovského smútku odteraz až do siedmeho dňa po kráľovninom pohrebe,“ uviedol Buckinghamský palác vy vyhlásení.

Presný termín pohrebu panovníčky bude pritom oznámený neskôr.

Buckinghamský palác okrem toho zverejnil aj bližšie detaily a salvách, ktoré zaznejú na počesť života zosnulej britskej panovníčky.

„Kráľovské salvy vypália (dnes) v Londýne o 13.00 h (14.00 h SELČ) v Hyde Parku príslušníci Kráľovského jazdeckého delostrelectva a z londýnskeho Toweru príslušníci Ctihodnej delostreleckej roty,“ uviedol Buckinghamský palác vo vyhlásení.

Celkovo bude vypálených 96 sálv; každá salva bude symbolizovať jeden rok života Alžbety II.

11:43 Británia vstúpila do neznáma a už nikdy nebude rovnaká ako predtým, uvádza francúzsky denník Libération po úmrtí Alžbety II. Francúzska tlač sa dnes zameriava aj na to, ako bude vyzerať éra Charlesa III., ktorý sa smrťou svojej matky stal britským panovníkom.

Aj keď sa Briti na smrť ženy, ktorá skonala vo veku 96 rokov, pripravovali dlho, napriek tomu zažívajú pocit ohromnej zmeny, pretože Alžbetu II. mnohí vnímali ako ostrov stability, uvádza Libération. Prešla históriou celého storočia bez toho, aby prejavila slabosť alebo sa vzdala. Akokoľvek bola kráľovnina smrť prirodzená, má v sebe destabilizujú­ci prvok.

Charlesa III. čaká jediná úloha – uspieť a nesklamať, myslí si denník Le Monde. Podľa neho sa očakáva, že tento 73-ročný muž zaujímajúci sa o ekologické a sociálne témy bude iný monarcha ako matka – modernejší, možno viac angažovaný. Je to muž zložitej povahy, niekedy zosmiešňovaný, od narodenia predurčený na vládnutie, avšak čakajúci desaťročia v predizbe a v matkinom tieni. Charlesovým osudom i drámou bude obstáť po období matkinej vlády, ktorej atribúty bolo trvanie, odolnosť a zmysel pre povinnosť.

Podľa denníka Les Echos Alžbetina smrť spôsobila Británii smútok a oslabila britskú korunu. Charles III. by si prial inštitúciu monarchie sústrediť pevnejšie okolo svojich potomkov. Ujme sa koruny, avšak chýba mu matkina aura aj charizma.

Za veľkú kráľovnú stelesňujúcu pevnosť Anglicka označil Alžbetu II. denník Le Figaro. Podľa denníka Alžbeta monarchiu zmodernizovala, jej pravidelné vystúpenia k verejnosti dodávali po sedem desaťročí rytmus britskej spoločnosti. Napriek vlastnej disciplíne nemohla zabrániť rozpadu manželstva svojich detí. Na závratnej popularite jej dokázala ubrať jedine smrť Charlesovej prvej ženy Diany. O náklonnosť Britov však neprišla. Nech ju všetci oplakávajú, píše Le Figaro.

11:31 Austrálska republikánska strana Zelení vyjadrila ľútosť nad úmrtím Alžbety II., avšak zároveň vyzvala na odlúčenie Austrálie od britskej monarchie, informuje agentúra Reuters.

„Naše myšlienky sú s jej rodinou a so všetkými, ktorí ju mali radi. Austrália sa teraz musí pohnúť vpred… Musíme sa stať republikou,“ napísal v príspevku na sociálnej sieti Twitter predseda Zelených Adam Brandt.

Britský panovník je hlavou štátu okrem Spojeného kráľovstva aj v 14 ďalších krajinách vrátane Austrálie, Kanady a Nového Zélandu, avšak táto funkcia je skôr formálna, vysvetľuje Reuters.

V Austrálii je odlúčenie od britskej monarchie dlhodobou témou diskusií. V roku 1999 sa tam konalo referendum o zriadení republiky. V hlasovaní však proti tomuto návrhu hlasovalo 55 percent voličov.

Brandtovo piatkové vyjadrenie odsúdilo mnoho ľudí vrátane niektorých jeho republikánskych kolegov, podľa ktorých prejavil líder Zelených neúctu, keď túto tému otvoril len niekoľko hodín po smrti britskej kráľovnej.

11:17 Skutočnosť, že britská kráľovská rodina si pre oznámenie o smrti kráľovnej Alžbety II. ako prvý kanál zvolila twitter, dokladá, ako hlboko sa zmenil jej prístup ku komunikácii, napísal dnes Bloomberg. Tento posun bol podľa neho viditeľný najmä v posledných rokoch, keď sa z Windsorovcov, známych svojou okázalosťou a dodržiavaním tradičných postupov, stali šikovní používatelia sociálnych sietí.

Nový kráľ Charles III. a jeho manželka Camilla okrem twittera pravidelne používajú facebook.

Bloomberg uvádza, že vo štvrtok o 17:30 SELČ dostala informáciu o kráľovninej smrti britská premiérka Liz Trussová, o 19:30 SELČ potom s touto skutočnosťou kráľovská rodina prostredníctvom svojho účtu na twitteri @RoyalFamily oboznámila svetovú verejnosť. Oznámila, že „kráľovná pokojne zomrela na zámku Balmoral“. O minútu neskôr potom na tejto sociálnej sieti zverejnila vyhlásenie Buckinghamského paláca britská agentúra Press Association, o ďalšiu minútu neskôr to isté na twitteri urobila verejnoprávna stanica BBC. O 20:04 SELČ potom Buckinghamský palác na tejto sociálnej sieti vydal vyhlásenie kráľa Charlesa na smrť svojej matky.

alžbeta Čítajte viac Po úmrtí kráľovnej Británia spustila operáciu Jednorožec

Tweet kráľovskej rodiny doplnil celý rad zvyklostí sprevádzajúcich úmrtie panovníka. Pre prípad skonu Alžbety II. existovali prísne strážené plány už desiatky rokov. Denník The Guardian v roku 2017 napísal, že o smrti kráľovnej Buckinghamský palác najskôr informuje britského premiéra alebo premiérku prostredníctvom hesla „London Bridge is down“, potom má oznámenie zároveň dostať Press Associaton a svetové médiá.

10:33 Pietne miesto na počesť britskej kráľovnej Alžbety II. vytvorilo občianske združenie Servare et Manere v Parku Carla Gustava Swenssona v Žiline. Vzniklo pri dube letnom, známom aj ako anglický dub, ktorý zasadili v novembri 2021 pri príležitosti platinového jubilea vlády kráľovnej Alžbety II. OZ o tom v piatok informovalo v tlačovej správe.

Pripomenulo, že strom vysadil britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Marcus Baker spolu s autormi Swenssonovho pamätníka Marekom Sobolom, Michalom Janigom a primátorom Žiliny Petrom Fiabánem.

„Výsadba sa inšpirovala oficiálnym programom s názvom The Queen’s Green Canopy (QGC). Išlo o jedinečnú iniciatívu výsadby stromov pri príležitosti platinového jubilea jej veličenstva. Začala sa v októbri 2021 a pokračovala až do marca 2022,“ uviedlo združenie.

Podotklo, že dub letný nevybralo náhodne. „Ide predovšetkým o dlhoveký strom a štylizovaný dub predstavuje aj logo programu QGC. Kvôli štíhlemu vzrastu a exkluzívnemu dizajnu bol zvolený stĺpovitý kultivar Fastigiata. Išlo o prvý strom vysadený k platinovému jubileu na Slovensku vôbec, a tiež prvý strom pri tejto príležitosti v strednej Európe,“ dodalo združenie. (tasr)

10:11 Líder britských opozičných labouristov Keir Starmer vyzdvihol zjednocujúcu úlohu zosnulej kráľovnej Alžbety II. v nepokojných časoch a jej oddanosť národu. Bola veľmi milovaná a národu bude veľmi chýbať, napísala na twitteri podpredsedníčka Labouristickej strany Angela Raynerová.

Kráľovná zosobňovala všetko, vďaka čomu môžeme byť hrdí, že sme Briti, uviedol bývalý labouristický premiér Tony Blair.

"Stála nad politickými stretmi. Nepredstavovala to, kvôli čomu sa národ hádal, ale to, na čom sa zhodol. Británia, ktorá ju obklopovala, sa rýchlo menila, ona sa však stala pevným bodom v meniacom sa svete. Skvelá alžbetínska éra končí, uctime si pamiatku zosnulej kráľovnej tým, že budeme udržiavať pri živote hodnoty, ktoré stelesňovala,“ napísal Starmer. Vyjadril sústrasť rodine a dodal, že kráľovná v myšlienkach ľudí zostane.

Raynerová prostredníctvom fotografie pripomenula minuloročnú návštevu kráľovnej v Manchestri a okolí a uviedla, že Alžbeta II. sľúbila, že bude „slúžiť ľudu, a svoje slovo dodržiavala po celý život“. Svoj príspevok na twitteri doplnila čiernou plochou namiesto fotografie a smútočným záhlavím s portrétom kráľovnej, ktorý je aj na stránkach Labouristickej strany.

„Bude nám chýbať. Prevládajúci pocit ale bude vďačnosť, hlboká, srdečná a úprimná vďaka za to, čo vykonala, čo zastávala, za život, ktorý viedla, a čo dala nám, vďačným poddaným. Jej panovanie bolo slávne. Bolo naším veľkým šťastím, že nám vládla práve ona,“ uviedol Blair vo vyhlásení.

Británia prišla nielen o ženu, ktorá bola panovníčkou, ale aj o hlavu rodu a národa. Pripojil aj svoje osobné spomienky, ako ako malý chlapec pri návšteve kráľovnej mával vlajkou, aj na spoločný obed v čase, keď bol premiérom. (čtk)

Úmrtie kráľovnej Alžbety II. dá do pohybu množstvo vecí, ktorých chod musí prebehnúť úplne bezchybne, tento plán je nazývaný Operácia "Jednorožec".

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

9:03 V súvislosti s úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II. budú dnes od 9:00 do 16:00 vlajky pred Prezidentským palácom na znak úcty a solidarity s obyvateľmi Spojeného kráľovstva a štátov Commonwealthu stiahnuté na pol žrde. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

8:52 Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok vyjadril „úprimnú sústrasť britskej vláde a ľudu“ po smrti kráľovnej Alžbety II. Hlboký smútok nad úmrtím britskej panovníčky vyjadril aj japonský premiér Fumio Kišida, podľa ktorého ide o „veľkú stratu“ pre celý svet.

„Si Ťin-pching v mene čínskej vlády a čínskeho ľudu, ako aj vo svojom mene, vyjadruje hlbokú sústrasť. Jej odchod je pre Britov veľkou stratou,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnili čínske štátne médiá.

Peking pripomenul, že Alžbeta II. bola prvou britskou panovníčkou, ktorá navštívila Čínu a ocenil dlhovekosť jej vlády, ako najdlhšie slúžiacej panovníčky v britskej histórii. Si Ťin-pching pripisuje veľký význam rozvoju čínsko-britských vzťahov a je „ochotný spolupracovať s kráľom Karolom III. na podpore zdravého a stabilného rozvoja bilaterálnych vzťahov v prospech oboch krajín a ich národov“, píše sa vo vyhlásení.

Premiér Kišida vyjadril v mene japonskej vlády úprimnú sústrasť kráľovskej rodine a obyvateľom Veľkej Británie, pričom smrť kráľovnej Alžbety II. v ňom zanechala „hlbokú ľútosť“. „Smrť kráľovnej, ktorá viedla Britániu v nepokojných časoch vo svete, je veľkou stratou nielen pre britský ľud, ale aj pre medzinárodné spoločenstvo,“ povedal japonský premiér.

zväčšiť Britská vlajka spustená na pol žrde na britskom... Foto: SITA/AP, Eugene Hoshiko
Britská ambasáda / Britské veľvyslanectvo / Británia / V.B. / Britská vlajka spustená na pol žrde na britskom veľvyslanectve v japonskom hlavnom meste Tokio na znak úcty k zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II.

Kišida ocenil jej „mimoriadne dôležitú úlohu pri udržiavaní svetového mieru a stability“. Dodal, že „výrazne prispela k posilneniu japonsko-britských vzťahov“. Vlajky v Japonsku budú na znak úcty k zosnulej panovníčke spustené na pol žrde, uviedol hlavný tajomník úradu vlády Hirokazu Macuno. (afp, tasr)

8:36 Na oficiálnej webovej stránke britskej kráľovskej rodiny bola zriadená virtuálna kondolenčná kniha na pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Ľudia z celého sveta smútiaci za britskou panovníčkou môžu navštíviť webovú stránku kráľovskej rodiny www.royal.uk a zanechať odkaz vo virtuálnej kondolenčnej knihe.

Na webe sa uvádza, že vybrané odkazy budú neskôr odovzdané členom kráľovskej rodiny, pričom niektoré môžu byť tiež uložené v kráľovskom archíve, aby sa zachovali pre budúce generácie.

Oficiálny web kráľovskej rodiny, na ktorom sú zverejňovaná najnovšie informácie o britskej panovníckej rodine, bol okrem toho aktualizovaný a ako nového monarchu už uvádza kráľa Karola III. Jeho manželka Camilla je na webe označená ako kráľovná manželka. (royal.uk, bbc.com, tasr)

6:57 *S jej odchodom sa končí jedna historická epocha a začína sa deň, aký Británia nezažila 70 rokov**, píšu britské médiá k úmrtiu kráľovnej Alžbety II.

„Toto je moment, keď sa zastavila história,“ napísal kráľovský korešpondent stanice BBC. Podľa nekrológu BBC sa Alžbeta II. stala pre mnohých pevným bodom v rýchlo sa meniacom svete, v ktorom opadol vplyv Británie a spoločnosť sa zmenila na nepoznanie.

„Dlhá vláda kráľovnej Alžbety II. bola ovplyvnená jej zmyslom pre povinnosť a odhodlaním zasvätiť svoj život trónu a ľudu,“ píše BBC.

„Kráľovina smrť hlboko otriasla touto krajinou – bola pevným bodom uprostred neustálych zmien. Jediný prvok v našom spoločnom živote, ktorý zostával spoľahlivo rovnaký, je preč. Teraz vstupujeme do novej budúcnosti,“ napísal denník The Guardian.

„Keď nastúpila na trón, v Sovietskom zväze ešte vládol Josif Stalin. Jej prvým premiérom bol Winston Churchill. Je ťažké predstaviť si, aký dych dejín zažila,“ uviedol moderátor v špeciálnom vysielaní stanice Sky News. „Je to deň, aký Británia nezažila 70 rokov,“ dodal s tým, že Británia smúti, ale zároveň po desaťročiach privíta na tróne nového kráľa.

„Bola predovšetkým ženou, ktorá zachránila monarchiu,“ píše v nekrológu list The Times. „Inštitúcia, ktorá sa niekedy zdala byť zastaraná a nezodpovedajúca hodnotám modernej spoločnosti, má vďaka nej dodnes svoj význam a obľúbenosť,“ uvádza denník.

„Zármutok je cena, ktorú platíme za lásku,“ cituje kráľovnú na titulnej strane denník The Daily Telegraph. Fotografii kráľovnej ustúpilo aj inokedy ekonomicky zamerané spravodajstvo denníka The Financial Times. „Máme zlomené srdcia,“ píše denník Daily Mail.

5:54 Poslanci dolnej komory britského parlamentu budú mať príležitosť vzdať hold kráľovnej Alžbete II., ktorá vo štvrtok zomrela po 70 rokoch vlády. Kvôli jej smrti preruší bežné zasadnutie, napísal server BBC. Británia sa od piatku pripravuje na formálne prijatie nového monarchu.

Piatkové rokovanie dolnej komory sa nezačne o plánovanej 9:30 miestneho času (10:30 SELČ), ale úderom poludnia, keď môžu poslanci spomenúť na zosnulú kráľovnú. Očakáva sa, že posedenie potrvá do 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ).

Parlament potom vzácne zasadne aj v sobotu, keď malá časť poslancov zloží prísahu novému kráľovi Charlesovi III., najstaršiemu synovi panovníčky. Vzdať hold Alžbete II. potom budú môcť poslanci opäť až do večera.

Británia sa počnúc piatkom začne pripravovať na pohreb kráľovnej, ktorý by sa mal podľa protokolu konať desať dní po Alžbetinom úmrtí, a formálne odovzdanie vlády novému panovníkovi. Podľa BBC sa v piatok kráľ Charles III. (Karol III.) s kráľovnou manželkou Camillou vráti do Londýna zo škótskeho zámku Balmoral, kde Alžbeta II. zomrela.

Pozornosť sa upiera na piatkové príhovor kráľa, ktorý oznámil jeho hovorca. Čas ešte nie je známy. Očakáva sa tiež, že kráľ prijme na svojej prvej audiencii premiérku Liz Trussovú, ktorú kráľovná do funkcie vymenovala až v utorok.

5:00 Desaťročia vlády britskej kráľovnej Alžbety II. si v noci na piatok pripomenuli slávne pamiatky a budovy v New Yorku či Paríži. Londýnom stále prúdia smútiace davy a pred Buckinghamským palácom prešla procesia taxíkov.

Kráľovnina čiernobiela podobizeň sa objavila na Times Square v New Yorku. Tamojší mrakodrap Empire State Bulding sa rozžiaril striebornou a kráľovským purpurom.

Na počesť britskej panovníčky, naopak, zhasli svetlá na Eiffelovej veži v Paríži, ako oznámila starostka francúzskej metropoly Anne Hidalgová. Britské veľvyslanectvo v Paríži potom na budovu vyvesilo veľký portrét Alžbety II.

Aj napriek daždivému počasiu ani pred polnocou miestneho času neustáva príliv ľudí k londýnskemu Buckinghamskému palácu, sídlu britského panovníka. Po hlavnej ceste k palácu vo štvrtok večer prešlo okolo 50 čiernych londýnskych taxíkov. „Vieme, že zomrela kráľovná, konštanta v našich životoch, preto jej preukazujeme úctu,“ povedal podľa BBC jeden z vodičov Michael Ackerman. „Je jedna z nás,“ dodal vodič.

Ľudia umiestňujú kvety na hrad Hillsborough v...
Dieťa drží ruže, ktoré umiestni na hrad...
+15Policajti stoja medzi kvetinovými poctami...

© Autorské práva vyhradené

227 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #kráľ Charles