198. deň: Starosta Melitopolu očakáva povstanie. Pre Rusov sa začne peklo, tvrdí

Obyvatelia juhoukrajinského mesta Melitopol výrazne vystupujú proti referendu o odtrhnutí sa od Ukrajiny. Prieskum Rusov zistil, že ho odmieta 90 percent z nich, uvádza starosta mesta Ivan Fedorov. Tvrdí, že ak sa k mestu priblížia ukrajinské sily, môžu Rusi čakať povstanie. "A potom začne pre rašistov v našom meste skutočné peklo," tvrdí Fedorov.

09.09.2022 07:55 , aktualizované: 23:30
vojna na Ukrajine, Rusko, Melitopol Foto:
Ruský vojak na stráži v centre Melitopolu v Záporožskej oblasti na území pod ruskou vojenskou kontrolou, máj 2022
debata (781)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 198. deň
  • Ukrajinská armáda za týždeň oslobodila viac ako 20 obcí a tisíc kilometrov štvorcových územia
Obyvatelia sa zhromažďujú, aby si načerpali...
Veliteľ jednotky rýchlej reakcie Taras Logginov...
+11Ľudia prechádzajú okolo krátera po výbuchu,...
Video
Vlajka nad Balaklijou. Pre Zelenského od špeciálnej jednotky Kraken.

23:20 V čase, keď ukrajinská armáda začala oslobodzovať územie v rámci protiofenzívy v Charkovskej oblasti, zaplavili sociálne siete dojemné videá obyvateľov, ktorí vítajú ukrajinských vojakov.

22:20 Ukrajinské sily oslobodili v Charkovskej oblasti viac ako tri desiatky obcí, uviedol vo večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pripomenul, že tvrdé boje pokračujú aj v Donbase na východe krajiny a na juhu Ukrajiny.

Rusi vyhlásili evakuáciu civilistov z Kupjanska, Izjumu a mesta Velykyj Burluk v Charkovskej oblasti, kde pokračuje ukrajinská ofenzíva. Ukrajinské jednotky po oslobodení mesta Balaklija pokračujú v postupe a podľa ešte nepotvrdených správ dokázali dosiahnuť okraj Kupjanska a tiež postúpili k Izjumu, napísal večer server RBK Ukrajina s odvolaním sa na oznámenie ukrajinskej národnej gardy, že dnes oslobodila obec Volochiv Jar, ležiacu pár kilometrov od Kupjanska, a na snímke ukrajinských vojakov pózujúcich pri vjazde do mesta.

22:00 Kremeľ odmietol ukrajinskú ofenzívu okomentovať a odkázal novinárov na ruské ministerstvo obrany. To podľa agentúry Interfax zverejnilo zábery kolón ruských kamiónov s delami a obrnené transportéri presúvajúce sa ako posily do Charkovskej oblasti.

Tieto zábery ukrajinská rozviedka podľa agentúry Unian označila za zinscenované divadlo pre divákov ruských televízií. Ukrajinská ofenzíva donútila ruských vojakov utekať aj na bicykloch, ukradnutých civilistom, niektoré jednotky ako 202. motostrelecký pluk sa márne pokúšajú uniknúť z obkľúčenia, citovala rozviedku agentúra Ukrinform. Na juhu Ukrajiny kvôli zabitiu či zraneniu všetkých fakticky prestal existovať 237. gardový výsadkový pluk. A straty v ruských jednotkách majú zaceliť posily, v ktorých je väčšine „brankárov“ 55 až 60 rokov, dodala rozviedka. Podobné informácie však nie je možné v situácii pokračujúcich bojov bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

20:45 Európska komisia (EK) vyzvala členské štáty EÚ, aby prehodnotili podmienky, za akých vydávajú víza ruským cestujúcim, a vylúčili žiadateľov predstavujúcich hrozbu pre bezpečnosť.

„Nemali by sme byť naivní, cieľom (ruského prezidenta Vladimira) Putina je zničiť EÚ a chcel by na nás zaútočiť tam, kde sme najslabší,“ varovala komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

20:00 Víťazstvo Ruska nad Ukrajinou by bolo katastrofálne nielen pre túto krajinu, ale aj pre celú Európu. Poľský premiér Mateusz Morawiecki to vyhlásil v piatok počas návštevy Kyjeva.

„Znamenalo by to pohromu pre Európu a bolo by to závažnou porážkou nielen pre Ukrajinu, ale celý kontinent. Bolo by nielen nemožné zachovať európske hodnoty, za ktoré dnes bojuje Ukrajina, ako sloboda, nezávislosť, bratstvo a právo na život, ale všetky tieto hodnoty by boli aj stratené,“ povedal Morawiecki.

Uviedol tiež, že sankcie EÚ voči Rusku fungujú a pre ruskú ekonomiku budú čoraz bolestivejšie, hoci Moskva uisťuje o opaku a „snaží sa tváriť statočne“. Za mimoriadne dôležité okrem toho označil urýchlenie vyplatenia miliardovej finančnej pomoci, ktorú Ukrajine schválila Únia.

19:58 Ukrajina je pripravená dodať Poľsku elektrinu a pomôcť znížiť jeho spotrebu uhlia na výrobu elektriny vzhľadom na očakávanú energetickú krízu, povedal poľský premiér Morawiecki. Poďakoval Zelenskému za jeho „pochopenie“ a pripravenosť poskytnúť potrebnú pomoc v krátkom čase.

„Dnes, pre embargo na ruské uhlie, dovážame uhlie z celého sveta. Ak ho nemáme spaľovať v poľských elektrárňach, mohli by sme podľa možnosti využiť nejakú energiu z Ukrajiny. Prezident mi povedal, že áno, čoskoro to bude možné,“ povedal predseda poľskej vlády na spoločnej tlačovej konferencii.

19:55 Ukrajina a Poľsko sa dohodli, že vybudujú stredisko pre opravy vojenskej techniky, oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a lotyšským prezidentom Egilsom Levitsom v Kyjeve.

„Hovorili sme o špeciálnom stredisku, ktoré by slúžilo na opravy vojenskej techniky a cvičenia s našimi, nemeckými, holandskými a ukrajinskými partnermi. Postavíme také stredisko, kde poľské firmy budú opravovať vojenskú techniku,“ povedal Morawiecki podľa agentúry Ukrinform.

19:50 Starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko vyzval v piatok Európu, aby naďalej podporovala Ukrajinu v jej boji proti ruskej vojenskej agresii.

Kličko požiadal európske spoločenstvo, aby naďalej stálo pri Ukrajine a verilo v ňu. Uviedol to vo videoposolstve na celoštátnom zjazde nemeckej opozičnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) v meste Hannover.

Starosta Kyjeva vyjadril presvedčenie, že Ukrajina bojuje za demokratické hodnoty a v tomto boji reprezentuje a bráni celú Európu.

18:55 Rusko v piatok oznámilo, že vysiela posily do Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde ukrajinská armáda hlásila výrazné územné zisky v rámci svojej širšej protiofenzívy. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruská štátna televízia medzitým podľa agentúry Reuters odvysielala rozhovor s Moskvou dosadeným šéfom charkovskej oblastnej správy, ktorý priznal, že sily Kyjeva dosiahli „významné víťazstvo“.

„Samotný fakt prelomenia našej obrany je už významným víťazstvom pre ukrajinské ozbrojené sily,“ uviedol Vitalij Gančev v interview. Podľa jeho slov tiež prebiehajú prudké boje v oblasti mesta Balaklija, ktorého opätovné dobytie vo štvrtok oznámila Ukrajina.

18:50 Ukrajinskí vojaci pri oslobodzovaní mesta Balaklija v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny podľa doteraz oficiálne nepotvrdených správ údajne zajali ruského generála, veliteľa jedného zo štyroch zoskupení ruských vojsk na Ukrajine. Ak sa tieto správy potvrdia, bol by to „najväčší úlovok“ od čias druhej svetovej vojny, tvrdia ukrajinskí komentátori.

Russia Ukraine Čítajte viac Ukrajinci vraj zajali ruského generála, veliteľa jedného zo štyroch zoskupení

18:20 Je vysoko nepravdepodobné, že bieloruské vojenské cvičenia prebiehajúce blízko hraníc s Ukrajinou sú znakom príprav na vstup Minska do vojny na Ukrajine, uviedlo v piatok britské ministerstvo obrany.

Bieloruská armáda vo štvrtok začala rutinné vojenské manévre pri Breste blízko poľských hraníc, v okolí hlavného mesta Minsk a v severovýchodnom regióne Vitebsk.

„Hoci bolo ruské využitie bieloruského územia nápomocné pri neúspešnom postupe Ruska na Kyjev na začiatku invázie, bieloruské sily majú ohraničené schopnosti ofenzívy a existuje len malá šanca na to, aby nasadili jednotky na Ukrajinu,“ uviedlo britské ministerstvo obrany v najnovšom hlásení o poznatkoch tamojších tajných služieb. „Je vysoko nepravdepodobné, že tieto cvičenia sú náznakom príprav na priame zapojenie sa Bieloruska do vojny na Ukrajine,“ cituje The Guardian.

18:15 Personál v Moskvou ovládanej Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny je väznený a mučený ruskými vojakmi, uviedol v piatok Petro Kotin, prezident spoločnosti Enerhoatom, ktorá zariadenie prevádzkuje.

Po ovládnutí elektrárne ruskými jednotkami sa v nej „postupne vytvoril režim policajného prenasledovania personálu“, spresnil Kotin. Aktuálnu situáciu zamestnancov tohto jadrového zariadenia, ktorých podľa jeho slov ruskí vojaci mučia a bijú, označil za „veľmi vážnu“.

18:05 Loď rumunského námorníctva poškodila v Čiernom mori mína. Plavidlo po výbuchu nie je schopné samostatného pohybu a čaká na odtiahnutie do prístavu, uviedli rumunské médiá. Na palube bolo 75 vojakov, žiadnemu z nich sa nič nestalo. Z ohrozenia námornej dopravy v Čiernom mori voľne plávajúcimi námornými mínami sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina.

18:00 Lotyšský parlament v piatok v zrýchlenom konaní schválil úplné odlúčenie tamojšej pravoslávnej cirkvi od Moskovského patriarchátu. Za príslušnú legislatívnu iniciatívu lotyšského prezidenta Egilsa Levitsa hlasovalo dovedna 73 poslancov 100-členného parlamentu, traja sa vyslovili proti a jeden sa hlasovania zdržal.

17:45 Moldavská štátna letecká spoločnosť v piatok oznámila, že od 1. októbra začne opäť prevádzkovať lety do Ruska, informoval britský denník The Guardian.

Spoločnosť Air Moldova na svojom webe vysvetlila, že toto rozhodnutie je „výsledkom nespočetných žiadostí občanov Moldavskej republiky, ktorí sa nachádzajú v Ruskej federácii a chcú sa vrátiť domov“.

17:35 Rusmi dosadené úrady vyhlásili evakuáciu civilistov z Kupjanska, Izjumu a mesta Velykyj Burluk v Charkovskej oblasti, kde pokračuje ukrajinská ofenzíva. Kupjansk a Izjum sú pokladané za dôležité dopravné križovatky, od ktorých závisí zásobovanie značnej časti ruských okupačných vojsk na východe Ukrajiny.

„(Evakuácia) sa koná najmä z mesta Kupjansk a z mesta Izjum. Teraz prišli správy, že Velykyj Burluk sa ocitol pod delostreleckou paľbou, a preto tiež boli ľudia samozrejme nabádaní, aby odišli do bezpečnejších miest,“ povedal v ruskej televízii Vitalij Gančev, ktorého agentúra TASS citovala ako šéfa Charkovskej oblasti.

17:20 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zmarila pokus o podpálenie vládneho objektu neďaleko Petrohradu a v súvislosti s tým zatkla tri podozrivé osoby.

Ako pripomenula agentúra AFP, útoky na vojenské budovy sa množia od februára, keď Kremeľ rozpútal vojnu na Ukrajine, ktorú naďalej označuje za špeciálnu vojenskú operáciu.

FSB na margo zadržaných uviedla, že ide o troch obyvateľov mesta Vyborg, ktoré sa nachádza približne 140 kilometrov severne od Petrohradu.

17:15 Nemecko bude v otázke ruského zemného plynu vždy zohľadňovať situáciu členských krajín Európskej únie. Po rokovaní s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom to povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Poznamenal, že je zatiaľ príliš skoro na to povedať, ako sa Európska únia rozhodne prikročiť k trhu s plynom. Európska komisia navrhovala zastropovať ceny plynu dovážaného z Ruska, čo však narazilo na odpor najmä stredoeurópskych krajín.

17:00 V dôsledku prerušenia dodávok elektriny do Záporožskej jadrovej elektrárne, ktoré zavinilo ostreľovanie, je situácia na mieste vysoko riziková a je nutné v okolí zariadenia čo najrýchlejšie ustanoviť ochrannú zónu. Vyhlásil to šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Výpadky prúdu a nedostatočné personálne zabezpečenie v elektrárni podľa neho „podstatne zvýšili nebezpečenstvo jadrovej havárie“.

16:45 Ukrajinská polícia sa vrátila na oslobodené územia v Charkovskej oblasti, ktoré pol roka okupovali ruské vojská. Polícia vyzýva obyvateľov, aby hlásili zločiny spáchané ruskými okupantmi a tiež prípady kolaborácie. Uviedol to na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na policajné komuniké a oznámenie kriminálnej ústredne. Prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že ukrajinské vojská od 1. septembra oslobodili viac ako 1 000 kilometrov štvorcových ukrajinského územia.

„Policajti od 9. septembra v plnom objeme plnia svoju činnosť na oslobodených územiach, chránia verejnú bezpečnosť a poriadok, ochraňujú miestne obyvateľstvo, jeho práva a slobody,“ citoval denník z policajného komuniké. Strážcovia zákona podľa neho nepretržite zaznamenávajú zločiny Rusov a sú pripravení čeliť všetkým provokáciám a reagovať na nálezy predmetov, pri ktorých hrozí výbuch.

16:30 Štáty Európskej únie formálne schválili koniec zjednodušeného vydávania víz ruským turistom. Oznámilo to české predsedníctvo EÚ. Rusov cestujúcich do krajín EÚ tak od budúceho týždňa budú víza stáť 80 eur namiesto doterajších 35 eur a čakať na ne budú 15 dní namiesto desiatich.

15:49 Spojené štáty chcú pomôcť Ukrajine, aby si vydobyla čo najlepšiu pozíciu do možných rokovaní o ukončení vojny s Ruskom. Po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom to v piatok povedal americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý ocenil tento týždeň začatú ukrajinskú ofenzívu. Podľa šéfa Severoatlantickej aliancie vstupujú boje na Ukrajine do kritickej fázy a NATO nesmie poľaviť v podpore Kyjeva.

Jens Stoltenberg / Antony Blinken / Čítajte viac Stoltenberg: Boje na Ukrajine vstupujú do kritickej fázy, NATO nesmie poľaviť

15:21 Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zničených celkovo 127 zdravotníckych zariadení a 826 bolo poškodených. Uviedlo to ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

Rezort konštatoval, že na obnovení prístupu k zdravotníckej starostlivosti v krajine spolupracuje s medzinárodnou organizáciou Project Hope pôsobiacou v oblasti zdravotníctva a humanitárnej pomoci. Ministerstvo dodalo, že 62 zdravotníckych zariadení, ktoré ruské ozbrojené sily poškodili, už obnovili.

„Teraz spolu s partnermi sústreďujeme našu snahu v prvom rade na obnovenie všetkých nemocníc, ktoré boli menej poškodené a môžu byť obnovené v čo najkratšom čase," uviedol vo vyhlásení námestník ukrajinského ministra zdravotníctva Bohdan Boruchovskyj. „Súbežne s tým realizujeme niekoľko ďalších projektov v Kyjivskej a Sumskej oblasti, kde sa zdravotnícke zariadenia fakticky budujú od nuly," dodal námestník ministra. (sita, ap, theguardian.com)

15:10 Kremeľ očakáva, že ruský prezident Vladimir Putin bude budúci týždeň v Uzbekistane rokovať so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom o implementácii dohody o vývoze ukrajinského obilia.

Šéf Kremľa v stredu vyhlásil, že rozvojové krajiny boli „podvedené“ a že sa bude snažiť o nápravu podmienok dohody o vývoze obilia s Ukrajinou, ktorú sprostredkovalo v júli Turecko spolu s OSN. Ide o jediný diplomatický pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť počas šiestich týždňov trvania ukrajinského konfliktu.

„Je možné a nevyhnutné, aby sa uskutočnil rozhovor medzi Putinom a Erdoganom. Očakávame, že sa tak stane v Samarkande,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, pričom narážal na budúcotýždňové stretnutie Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Uzbekistane.

Peskov pritom v piatok znovu zopakoval tvrdenia ruského prezidenta, že dohoda o vývoze obilia nie je spravodlivá pre najchudobnejšie krajiny, pretože väčšina obilia vyvezeného z Ukrajiny putuje do Európy a iných bohatých krajín. „Dohody sa implementujú, avšak spôsob, ktorým sú implementované, nijako nezvýhodňuje chudobné krajiny,“ uviedol Peskov.

Hovorca OSN pre Čiernomorskú iniciatívu v stredu uviedol, že 30 percent obilia a iných potravinových produktov vyvezených z Ukrajiny smerovalo do krajín s nižšími príjmami. Dohodu však kritizuje aj samotné OSN, ktoré tak isto hovorí, že je komerčná, nie humanitárna, a je riadená podľa požiadaviek trhu.

Až do uzatvorenia dohody o vývoze obilia nemohli z ukrajinských prístavov pre námornú blokádu spôsobenú ruskou inváziou na Ukrajinu vyplávať lode s obilím aj celé mesiace.

Peskov okrem toho v piatok uviedol, že je potrebné prijať ďalšie kroky na pomoc Rusku, aby aj Moskva mohla navýšiť export svojich poľnohospodárskych produktov. Západ na ne síce neuvalil žiadne sankcie, no podľa Moskvy ich vývoz skomplikovali sankcie zamerané na dopravu a logistiku. Podľa Ruska bolo pritom súčasťou dohody o vývoze obilia z Ukrajiny aj uvoľnenie týchto obmedzení. (reuters, tasr)

14:54 Ukrajinská národná spoločnosť na výrobu jadrovej energie Enerhoatom v piatok informovala, že bojmi ohrozovaná Záporožská jadrová elektráreň funguje v núdzovom režime so zvýšeným rizikom.

Najväčšia jadrová elektráreň v Európe, ktorá je od marca pod kontrolou Rusov a prevádzkujú ju ukrajinskí zamestnanci, je od pondelka odpojená od posledného vedenia k ukrajinskej elektrickej sieti a je bez vonkajšieho zdroja elektriny, čiže energiu pre svoje vlastné bezpečnostné systémy dostáva z jediného zo šiestich reaktorov, ktorý zostáva v prevádzke.

Enerhoatom v piatok uviedol, že opravy vonkajších vedení nie sú možné z dôvodu ostreľovania a prevádzka v režime takzvaného „ostrova“ so sebou nesie „riziko porušenia noriem v oblasti radiácie a požiarnej bezpečnosti“.

„Len stiahnutie Rusov z elektrárne a vytvorenie bezpečnostnej zóny okolo nej môže normalizovať situáciu v Zaporižžskej jadrovej elektrárni. Až potom si bude môcť svet vydýchnuť,“ vyjadril sa v ukrajinskej televízii šéf Enerhoatomu Petro Kotin. Elektráreň a okolité oblasti na juhu Ukrajiny opakovane zasiahlo ostreľovanie, z ktorého sa Rusko a Ukrajina navzájom obviňujú. (sita, ap)

14:45 Efektívna protiofenzíva ozbrojených síl dokázala svetu, že Ukrajina je schopná okupovať územia, ktoré sa Rusku podarilo zabrať. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to podľa webu Ukrajinská pravda uviedol poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak.

„Čo hovorí svetu účinná ukrajinská protiofenzíva? Po prvé, Ukrajina dokázala, že je schopná okupovať svoje územia. K zmrazeniu konfliktu nedôjde. Po druhé, Ukrajina dokázala, že vie kreatívne a efektívne použiť moderné západné zbrane. Po tretie, je čas, aby sa ruské jednotky stiahli. Bude to bolieť,“ napísal Podoľak.

V priebehu niekoľkých dní po spustení prekvapivej protiofenzívy na severovýchode Ukrajiny oslobodila tamojšia armáda viac ako 20 obcí v Charkivskej oblasti. Ozbrojené sily od 1. septembra oslobodili viac ako 1000 kilometrov štvorcových ukrajinského územia. Tento údaj zahŕňa územia v Charkivskej aj Chersonskej oblasti. (sita, pravda.com.ua)

14:22 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok povedal, že vojna na Ukrajine poskytuje Európe príležitosť zbaviť sa závislosti od dodávok energie z Ruska.

Antony Blinken Čítajte viac Blinken: Vojna je pre Európu príležitosť zbaviť sa závislosti od ruskej energie

14:11 Ruský letecký útok zasiahol v piatok nemocnicu v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Z miesta útoku hlásia zranených, oznámil to tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj.

„Ruské letectvo strieľalo na nemocnicu bez prekročenia ukrajinských hraníc. Priestory boli zničené, sú tam zranení ľudia,“ napísal Žyvyckyj na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že ide o nemocnicu v obci Velyka Pysarivka, ktoré leží pri hraniciach s Ruskom.

Agentúra Reuters uviedla, že správu o útoku na nemocnicu nedokáže nezávisle overiť. Moskva už viackrát poprela, že by na Ukrajine počas „špeciálnej vojenskej operácie“ útočila na civilné ciele. (reuter, tasr)

13:23 Rusko v okupovanom juhoukrajinskom meste Melitopol zisťuje, že miestni obyvatelia výrazne vystupujú proti referendu o odtrhnutí sa od Ukrajiny. Ich prieskum zistil, že ho odmieta 90 percent z nich, uviedol starosta Ivan Fedorov. Informuje o tom server idnes.cz. Fedorov tvrdí, že ak sa k mestu priblížia ukrajinské sily, môžu Rusi čakať povstanie.

„Nie je to len fráza, keď hovorím, že Melitopol je ukrajinskejší ako inokedy,“ hovorí starosta okupovaného mesta Ivan Fedorov, ktorého v marci Rusi uniesli. Neskôr ho prepustili výmenou za ruských zajatcov a teraz je na území pod kontrolou Ukrajincov.

Ukrajinská armáda pritom v stredu vyhodila v meste do povetria štáb proruského politického hnutia, kde sa pripravovalo referendum o pripojení mesta a celého regiónu k Rusku. Fedorov na tento incident reagoval slovami, že „sme zas o jeden krok ďalej od pseudoreferenda. Výbuch v Melitopole rovná sa mínus jeden štáb Jednotného Ruska (ruskej vládnej strany, pozn. red.).“

Fedorov verí, že keď sa ukrajinská armáda priblíži k mestu, vypukne v Melitopole povstanie. „A potom začne pre rašistov (urážlivé pomenovanie pre ruskú armádu – pozn. red.) v našom meste skutočné peklo,“ tvrdí Fedorov. (idnes.cz)

12:32 Rusko bráni v prístupe k vojnovým zajatcom, uviedla v piatok šéfka misie OSN monitorujúca humanitárnu situáciu na Ukrajine Matilda Bognerová. Niektorých z nich navyše vystavuje mučeniu alebo inému zlému zaobchádzaniu, oznámila predstaviteľka OSN.

OSN / Organizácia spojených národov / Čítajte viac Rusko podľa OSN bráni v prístupe k vojnovým zajatcom, niektorých mučí

11:43 Dohoda o obnovení vývozu obilia z ukrajinských prístavov sa neplní tak, ako bolo dohodnuté, a jej predĺženie bude závisieť od jej ďalšieho vykonávania, uviedol v piatok podľa agentúry TASS námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko.

Dohoda uzavretá na konci júla medzi Moskvou a Kyjevom za sprostredkovanie OSN a Turecka umožnila obnoviť export miliónov ton poľnohospodárskych produktov z ukrajinských čiernomorských prístavov, zablokovaných kvôli vojne s Ruskom.

„Obilná dohoda sa vôbec nevykonáva tak, ako bolo sľúbené,“ povedal novinárom Rudenko. Problém s plnením podľa neho nastáva pri druhej časti dohody, ktorá sa týka vývozu obilia a hnojív z Ruska cez ukrajinské prístavy.

Dohodu v stredu kritizoval aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý ho označil za podvod na chudobných krajinách, pretože väčšina obilia vyvážaného z Ukrajiny podľa neho mieri do krajín Európskej únie. Dohoda tak podľa neho nepomáha k odvráteniu globálnej potravinovej krízy, pred ktorou v súvislosti so zablokovaným obilím v ukrajinských prístavoch varovali medzinárodné organizácie. Podľa údajov OSN ale od obnovenia vývozu v auguste zamierila do členských krajín EÚ menšiu časť vypravených lodí. (un.org, tass, čtk)

11:24 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok navštívi ukrajinskú metropolu Kyjev. Uviedol to hovorca poľskej vlády Piotr Müller v rozhovore pre súkromnú televíziu Polsat News.

„Uskutoční sa séria niekoľkých stretnutí, na ktorých budeme diskutovať o dôležitých veciach v súvislosti s geopolitickou situáciou, ako aj o energetickom trhu a energetickej i vojenskej bezpečnosti,“ povedal Müller.

Morawiecki s premiérmi Česka a Slovinska, Petrom Fialom a Janezom Janšom, v marci navštívili Kyjev ako prví západní lídri od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. (polsatnews.pl, reuters, tasr)

11:15 Ruskí vojaci na Ukrajine sa uchyľujú k tomu, že sa prezliekajú za civilistov, aby sa mohli v utajení vrátiť do vlasti, tvrdí generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Dodal, že iba v priebehu štvrtka zaznamenali viac ako 15 takýchto prípadov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Mariupol, Azovstaľ Čítajte viac Ruskí vojaci sa prezliekajú za civilistov a dezertujú

10:11 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok na Slovensko 2851 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 142 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2567 osôb. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

„Ministerstvo vnútra na dennej báze sleduje udalosti týkajúce sa vojny na Ukrajine a jej dosahu na Slovensko. Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien,“ skonštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 781 525. Dočasné útočisko udelili 93 037 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 549 365 ľudí.

9:29 Generálny štáb ukrajinskej armády v piatok vo svojej rannej správe prvýkrát informuje o úspešnej ofenzíve ukrajinských jednotiek v Charkovskej oblasti. Prezident Volodymyr Zelenskyj už vo štvrtok večer vo svojom pravidelnom príhovore potvrdil oslobodenie strategicky dôležitého mesta Balaklija v rámci ofenzívy na severovýchode krajiny.

„Obranné sily vedú úspešnú protiofenzívu v Charkovskej oblasti. Vďaka šikovným a dobre koordinovaným akciám sa im s pomocou miestneho obyvateľstva podarilo za tri dni postúpiť o skoro 50 kilometrov,“ uviedol generálny štáb.

Dodal, že podľa informácií ukrajinskej rozviedky utrpeli ruské jednotky významné straty. Rusi sa snažia evakuovať ranených vojakov a zničenú techniku ​​od dvoch obcí, ktoré ležia neďaleko Balakliji.

Americký Inštitút pre výskum vojny vo svojom poslednom hodnotení vývoja ruskej invázie na Ukrajinu napísal, že ukrajinské úspechy na línii Charkov-Izjum podkopávajú dôveru v ruské velenie v podobnej miere, ako tomu bolo pri neúspešnom pokuse ruských síl o prekročenie rieky Severný Donec polovici mája.

Ukrajinský postup a mlčanie ruského ministerstva obrany vyvolalo kritiku zo strany mnohých ruských blogerov zaoberajúcich sa vojenskými otázkami a debaty o tom, prečo Rusi neboli schopní udržať kontrolu nad mestom Balaklija. Niektorí z nich tvrdia, že sa Rusi z Balakliji čiastočne stiahli, podľa iných ich Ukrajinci z mesta vyhnali.

Ďalší sa pozastavovali nad tým, že jednotky ruskej Národnej gardy, ktorá je podriadená priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, dostatočne nekoordinovali obranu alebo nemali dostatočné delostrelecké kapacity na to, aby zabránili ukrajinským protiútokom v tejto oblasti. Podľa niektorých blogerov sa ruské velenie nedokázalo pripraviť na „zrejmú a predvídateľnú“ ukrajinskú protiofenzívu, uvádza americký inštitút. (understandin­gwar.org, čtk)

8:01 Spojené štáty vo štvrtok uvalili sankcie na iránsku spoločnosť, ktorá pomohla dopraviť do Ruska útočné drony potenciálne nasaditeľné do vojny na Ukrajine. Podľa amerického ministerstva financií bola na sankčný zoznam zaradená spoločnosť Safiran Airport Services so sídlom v Teheráne, ktorá koordinovala ruské vojenské lety medzi Iránom a Ruskom, vrátane tých, ktoré prepravovali bezpilotné lietadlá, personál a súvisiace vybavenie.

Ministerstvo financií uvalilo sankcie aj na iránske spoločnosti Paravar Pars, Design and Manufacturing of Aircraft Engines a Baharestan Kish, ktoré sa podieľali na vývoji a výrobe bezpilotných lietadiel a majú väzby na vplyvné revolučné gardy. Okrem zmrazenia majetku je so spomínanými spoločnosťami zakázané obchodovať. Koncom augusta predstaviteľ amerického ministerstva obrany uviedol, že Rusko dostalo prvé z predpokladaných "stoviek“ bezpilotných lietadiel, no mnohé z nich sú podľa informácií tajných služieb poruchové.

Televízia CNN 10. augusta uviedla, že ruská vládna delegácia predtým najmenej dvakrát navštívila Irán, kde jej na letisku v meste Kášán predviedli drony typu S191 a S129. Oba typy dronov sú schopné niesť samonavádzacie rakety. Irán v júli navštívil aj ruský prezident Vladimir Putin. (reuters, afp, tasr)

7:55 Volodymyr Zelenskyj v týchto dňoch ohlasuje úspechy ukrajinskej protiofenzívy. „V rámci prebiehajúcich operácií naši hrdinovia už oslobodili desiatky obcí. A dnes tento postup pokračoval, sú tu nové výsledky. Celkovo od 1. septembra oslobodili viac ako 1 000 kilometrov štvorcových nášho územia. Vďaka všetkým, ktorí to dokázali! Ďakujeme armáde, skautom a špeciálnym službám za každú ukrajinskú vlajku, ktorá bola v týchto dňoch vztýčená (v oslobodených obciach),“ vyhlásila ukrajinská hlava štátu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok potvrdil oslobodenie strategicky dôležitého mesta Balaklija v Charkovskej oblasti, a to zverejnením videa, v ktorom mu vojaci tento úspech hlásia. O vstupe ukrajinských vojakov do mesta, ktoré ruské jednotky okupovali šesť mesiacov, už skôr informovali niektoré médiá a správy sa objavovali aj na sociálnych sieťach. Tieto správy neboli ale až doteraz potvrdené z oficiálnych mi­est.

„Všetko je na svojom mieste. Vlajka Ukrajiny vlaje v slobodnom ukrajinskom meste pod slobodným ukrajinským nebom! Ďakujem! Som hrdý! Držte sa! Do víťazstva! Sláva Ukrajine!“ napísal Zelenskyj na telegrame pod videom s vojakmi z jednotky špeciálnych síl Kraken, ktorí mu ako vrchnému veliteľovi podali hlásenie o splnení rozkazu ovládnuť Balakliju. Ruské sily sa podľa nich z mesta stiahli.

Ovládnutie mesta Balaklija a obcí ležiacich severne od neho ukrajinskými silami by mohlo odrezať ruské zoskupenie pri Izjume od zásobovania, poznamenal spravodajský server Meduza.

vojna na Ukrajine Čítajte viac Ofenzíva pri Charkove: uzavrú Rusov v kotle?

© Autorské práva vyhradené

781 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine