Ruskí vojaci sa prezliekajú za civilistov a dezertujú

Ruskí vojaci na Ukrajine sa uchyľujú k tomu, že sa prezliekajú za civilistov, aby sa mohli v utajení vrátiť do vlasti. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

09.09.2022 11:15
Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Mariupol,... Foto:
Ruskí vojaci prechádzajú troskami hutníckeho kombinátu Azovstal v Mariupole
debata (92)

„Podľa spravodajských informácií utrpeli niektoré nepriateľské jednotky značné straty. Okupanti sa snažia evakuovať ranených a poškodenú vojenskú techniku do oblastí obcí Vilchuvatka a Borodojarske. Personál okupačných síl v civile sa uchyľuje k dezercii a pokúša sa vrátiť na územie Ruskej federácie,“ uviedol generálny štáb. Dodal, že iba v priebehu štvrtka zaznamenali viac ako 15 takýchto prípadov.

Generálny štáb v piatok vo svojej rannej správe prvýkrát informoval o úspešnej ofenzíve ukrajinských jednotiek v Charkovskej oblasti. Prezident Volodymyr Zelenskyj už vo štvrtok večer vo svojom pravidelnom príhovore potvrdil oslobodenie strategicky dôležitého mesta Balaklija v rámci ofenzívy na severovýchode krajiny.

„Obranné sily vedú úspešnú protiofenzívu v Charkovskej oblasti. Vďaka šikovným a dobre koordinovaným akciám sa im s pomocou miestneho obyvateľstva podarilo za tri dni postúpiť o skoro 50 kilometrov,“ uviedol generálny štáb.

Dodal, že podľa informácií ukrajinskej rozviedky utrpeli ruské jednotky významné straty. Rusi sa snažia evakuovať ranených vojakov a zničenú techniku ​​od dvoch obcí, ktoré ležia neďaleko Balakliji.

Americký Inštitút pre výskum vojny vo svojom poslednom hodnotení vývoja ruskej invázie na Ukrajinu napísal, že ukrajinské úspechy na línii Charkov-Izjum podkopávajú dôveru v ruské velenie v podobnej miere, ako tomu bolo pri neúspešnom pokuse ruských síl o prekročenie rieky Severný Donec polovici mája.

Ukrajinský postup a mlčanie ruského ministerstva obrany vyvolalo kritiku zo strany mnohých ruských blogerov zaoberajúcich sa vojenskými otázkami a debaty o tom, prečo Rusi neboli schopní udržať kontrolu nad mestom Balaklija. Niektorí z nich tvrdia, že sa Rusi z Balakliji čiastočne stiahli, podľa iných ich Ukrajinci z mesta vyhnali.

Ďalší sa pozastavovali nad tým, že jednotky ruskej Národnej gardy, ktorá je podriadená priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, dostatočne nekoordinovali obranu alebo nemali dostatočné delostrelecké kapacity na to, aby zabránili ukrajinským protiútokom v tejto oblasti. Podľa niektorých blogerov sa ruské velenie nedokázalo pripraviť na „zrejmú a predvídateľnú“ ukrajinskú protiofenzívu, uvádza americký inštitút.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #dezercia