Blinken: Vojna je pre Európu príležitosť zbaviť sa závislosti od ruskej energie

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok povedal, že vojna na Ukrajine poskytuje Európe príležitosť zbaviť sa závislosti od dodávok energie z Ruska.

09.09.2022 14:22
Antony Blinken Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pri zničenej budove v meste Irpiň počas nečakanej návštevy Ukrajiny 8. septembra 2022
debata (29)

Blinken to povedal na neočakávanej návšteve Ukrajiny počas cesty do Bruselu, kde má rokovať o energetickej bezpečnosti a stretnúť sa s predstaviteľmi NATO. Šéf americkej diplomacie konflikt označil za príležitosť zbaviť sa závislosti od Ruska, uvoľniť sa z jeho zovretia a diverzifikovať zdroje energií a prenosové trasy.

Európa je závislá od dodávok plynu z Ruska a preto Moskvu obviňuje, že energiu využíva na vydieranie. Ruská energetická spoločnosť Gazprom minulý týždeň pre údajné opravy zastavila dodávky plynu do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1. Kremeľ neskôr uviedol, že protiruské sankcie znemožňujú náležitú údržbu plynovej infraštruktúry.

„Skutočnosť, že Rusko znova zastavilo Nord Stream, je ďalším dôkazom, že pre Európu je životne dôležité zbaviť sa závislosti od ruskej energie,“ povedal Blinken. Podľa neho tak ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že energiu použije ako zbraň.

Ursula Von der Leyenová Čítajte viac Prichádza veľké stretnutie, ktoré má Putinovi zlomiť väz. V hre sú revolučné nápady
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Európa #Antony Blinken #energetická kríza