Stoltenberg: Boje na Ukrajine vstupujú do kritickej fázy, NATO nesmie poľaviť

Spojené štáty chcú pomôcť Ukrajine, aby si vydobyla čo najlepšiu pozíciu do možných rokovaní o ukončení vojny s Ruskom. Po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom to v piatok povedal americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý ocenil tento týždeň začatú ukrajinskú ofenzívu. Podľa šéfa Severoatlantickej aliancie vstupujú boje na Ukrajine do kritickej fázy a NATO nesmie poľaviť v podpore Kyjeva.

09.09.2022 15:49
Jens Stoltenberg / Antony Blinken / Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) a americký minister zahraničia Antony Blinken počas stretnutia v sídle Severoatlantickej aliancie v Bruseli 9. septembra 2022
debata (60)

Blinken dorazil do Európy v čase, keď sa Washington snaží pomôcť udržať jednotnú podporu Ukrajiny medzi európskymi spojencami, ktoré čelia ekonomickým a spoločenským problémom najmä kvôli nebývalo rastúcim cenám a neistým dodávkam energií.

„V súčasnosti nevidíme od Ruska žiadne náznaky toho, že by sa chcelo vážne angažovať v diplomatických rokovaniach. Ale až tá chvíľa príde, Ukrajina musí byť v najlepšej možnej pozícii,“ vyhlásil Blinken po rokovaní so Stoltenbergom v bruselskej centrále NATO.

Blinken ocenil postup, ktorý podľa ukrajinského generálneho štábu tento týždeň dosiahla ukrajinská armáda v Charkovskej oblasti na východe krajiny. V súčasnej situácii sa podľa neho prejavuje úplne rozdielna morálka ukrajinských a ruských vojakov. Šéf americkej diplomacie však podotkol, že je predčasné hodnotiť, ako sa situácia vyvinie.

Rovnako ako Blinken aj Stoltenberg hovoril o nutnosti Ukrajinu ďalej vojensky podporovať. „Cena, ktorú platíme my, sa určuje peniazmi. Cena, ktorú platia Ukrajinci, sa počíta v ľudských životoch,“ vyhlásil nórsky politik.

Spojenci by podľa neho bez ohľadu na zložitú ekonomickú situáciu nemali zabudnúť Kyjev ďalej podporovať. Ak by totiž ruská agresia uspela, zaplatili by v budúcnosti oveľa vyššiu cenu, dodal Stoltenberg.

Lloyd Austin  / NATO / Čítajte viac Austin: NATO nechce byť pre Rusko hrozbou, ale svoje územie bude pred ním brániť
60 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojna na Ukrajine