Je to šok, ako keby umrel člen rodiny, hovoria ľudia pri Buckinghamskom paláci

Zástupy ľudí z rôznych kútov Británie aj zo zahraničia, od detí až po seniorov, dnes s kyticami v rukách mierili k Buckinghamskému palácu, aby vzdali hold zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. Niektorí z nich hovorili o šoku a ťažko pochopiteľnej situácii, keď popisovali svoje pocity po úmrtí panovníčky, "ktorá tu vždy bola". "Je to, ako by ste stratili člena vlastnej rodiny," povedala ČTK jedna z trúchliacich.

09.09.2022 16:49
karol Foto:
Britský kráľ Karol III., vľavo, pozdravuje v piatok 9. septembra 2022 priaznivcov, keď kráča pred bránami Buckinghamského paláca po štvrtkovej smrti kráľovnej Alžbety II. v Londýne.
debata (2)

Dozvuky štvrtkovej správy o úmrtí kráľovnej boli dnes v Londýne viditeľné na mnohých miestach. Vlajky na vládnych aj iných budovách sú spustené na pol žrde, tvár Alžbety II. bola na titulných stránkach všetkých celoštátnych denníkov a v železničných staniciach sa objavovali plagáty reagujúce na jej smrť. O 13:00 miestneho času centrom britskej metropoly otriaslo 96 výstrelov na počesť zosnulej hlavy štátu, ktoré sa rozliehali parkom Hyde Park ako burácanie hromu.

Epicentrom dnešného diania sa ale pochopiteľne stal Buckinghamský palác, kam popoludní dorazil aj nový kráľ Karol III. Už predtým k sídlu kráľovskej rodiny prichádzali tisíce Londýnčanov i návštevníkov metropoly, ktorí zaplnili priestranstvo pred hlavnou bránou. Zástup ľudí, ktorí u nej chceli položiť kyticu, sa okolo poludnia tiahol stovky metrov a stále narastal.

Dúfali sme, že by mohla ešte vydržať

„Bola neuveriteľným služobníkom národa. Neúnavne dávala príklad služby a povinnosti a skrátka sme chceli prísť a vzdať jej hold,“ povedala o kráľovnej Tracy, ktorá do Londýna spoločne s manželom Neilom pricestovala z grófstva Wiltshire. „Bola vo vysokom veku a vedeli sme, že je krehká. Ale myslím, že ako krajina sme možno dúfali, že by mohla ešte chvíľu vydržať,“ dodala.

Británia Karol III. prejav kráľ Čítajte viac Karol III. sa po prvý raz prihovoril ako kráľ, znela nová hymna

Aj ďalší ľudia hovorili o tom, akým vzorom Alžbeta II. bola. „Bola jednoducho veľmi stoickou osobnosťou, ktorá podľa mňa držala Britániu pohromade,“ uviedla Lisa zo Sussexu. „Znamenitá žena,“ dodal jej manžel Rob. „Proste tu vždy bola… Nikdy som sa s ňou nestretla, ale vždy som ju obdivovala,“ uviedla iná žena, ktorá sa predstavila ako Jackie.

V odpovediach ľudí, ktorí hovorili s ČTK, sa opakovali slová ako šok alebo prívlastok „surreálna“. „Nemôžem tomu uveriť,“ povedala Mária, ktorá sa do Londýna prisťahovala pred rokom z Brazílie. „Pripadá mi to ako koniec jednej éry,“ zhrnula svoje pocity 23-ročná Laura, ktorá smrť Alžbety II. prirovnala k úmrtiu vo vlastnej rodine.

Záber z roku 1937: Britský kráľ Juraj VI s...
Záber z roku 1930: Štvorročná princezná...
+18Záber z roku 1937: britská princezná Alžbeta...

Slová o konci éry zaznievajú aj od mnohých britských či zahraničných komentátorov. Alžbeta II. bola najdlhšie úradujúcim monarchom v britských dejinách, vo štvrtok zomrela na škótskom zámku Balmoral vo veku 96 rokov po viac ako 70 rokoch na tróne. Kráľom sa tak stal jej najstarší syn Charles, z ktorého je teraz kráľ Karol III.

„Myslím, že Charles bude dobrým kráľom,“ povedal dnes na ceste k Buckinghamskému palácu postarší muž, ktorý sa predstavil ako Gerald z Newcastlu. Podľa Lisy však čas na vynášanie podobných súdov ešte len príde. „Myslím, že si musíme dopriať čas na smútenie, než budeme kohokoľvek hodnotiť,“ povedala.

Charles, Alžbeta II., William Čítajte viac Chcú Briti Charlesa za kráľa? V popularite nevyniká ako William
2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie