Kráľ Karol III. vzdal v prejave hold Alžbete a sľúbil doživotnú službu vlasti

Kráľovná Alžbeta II. bola veľkou inšpiráciou, jej skon nás všetkých naplnil zármutkom, rovnako ako ona ale sľubujem, že budem oddane a doživotne slúžiť vlasti, povedal nový kráľ Karol III. vo svojom prvom prejave k britskej verejnosti po nástupe na trón. V emotívnom príhovore si uctil pamiatku zosnulej panovníčky ako kráľovnej i ako matky a pripustil, že jeho rodinu čakajú veľké zmeny. Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo štvrtok po siedmich desaťročiach na tróne.

09.09.2022 19:05 , aktualizované: 19:50
Karol III., Charles, kráľ Foto: ,
Kráľ Karol III. počas prvého prejavu k národu.
debata (13)

„Dnes k vám hovorím s pocitom hlbokého zármutku. Jej veličenstvo kráľovná – moja milovaná matka – bola po celý život inšpiráciou a vzorom pre mňa a pre celú moju rodinu, a my jej dlžíme teno najúprimnejšie poďakovanie, aké každá rodina dlhuje matke – za jej lásku, náklonnosť, rady, pochopenie a za to, že išla príkladom,“ povedal 73-ročný kráľ na úvod svojho očakávaného prejavu. „Zdieľam s vami nevysloviteľný pocit straty,“ dodal kráľ.

Karol III. opakovane zdôraznil, že zosnulá kráľovná neochvejne plnila svoje panovnícke povinnosti, zasvätila život službe národu a plne sa podriadila tradíciám konštitučnej monarchie, ale zároveň to dokázala spojiť s vrelosťou, rešpektom, humorom a schopnosťou vidieť v druhých to dobré.

„Tak, ako to s neochvejnou oddanosťou robila kráľovná, tiež ja slávnostne sľubujem, že v zvyšnom čase, ktorý mi boh dopraje, budem dodržiavať ústavné princípy, ktoré stoja v samom srdci nášho národa,“ zdôraznil.

„Naše hodnoty zostávajú – a musia zostať – nemenné. Rovnako ako úloha a povinnosti monarchu, ako aj jeho vzťah s anglikánskou cirkvou, v ktorej je zakorenená moja viera,“ vyhlásil kráľ. Dodal, že práve v tejto viere sa naučil vážiť si zmysel pre povinnosť voči ostatným.

„Nezáleží, či žijete v Spojenom kráľovstve alebo niektorom z jeho území, z akého prostredia pochádzate alebo čomu veríte, budem sa snažiť vám slúžiť s vernosťou, úctou a láskou, ako po celý môj život,“ uviedol Karol III.

Prejav kráľa Karola III. k národu.

Prejav nového panovníka, ktorý bol natočený vopred, prenášali britské televízne stanice a počuli ho aj ľudia na úvod smútočnej omše v londýnskej katedrále svätého Pavla. Kráľ prejav predniesol v modrom salóniku Buckinghamského paláca. Na písacom stole, za ktorým sedel, bola fotografia Alžbety II.

Británia Karol III. prejav kráľ Čítajte viac Karol III. sa po prvý raz prihovoril ako kráľ, znela nová hymna

Panovník zároveň oznámil, že titul princa z Walesu po ňom prebral jeho najstarší syn a následník trónu princ William, vojvoda z Cornwallu a Cambridgea. Williamova manželka Catherine sa stala princeznou z Walesu. Tento titul terajší kráľ získal roku 1958, päť rokov po korunovácii Alžbety II. Titul princeznej z Walesu je spojený s jeho prvou manželkou, princeznou Dianou.

Nový kráľ tiež povedal, že má rád aj svojho mladšieho syna princa Harryho a manželku Meghan, ktorí žijú v Spojených štátoch. Fakt, že sa kráľ s vľúdnosťou zmienil o Harrym, ktorý má so zvyškom rodiny pošramotené vzťahy, britské médiá interpretujú ako ústretový krok a snahu o nastolenie zmieru.

„Môj život sa s touto novou úlohou určite zmení,“ vyhlásil kráľ. Zároveň dodal, že sa bude musieť vzdať istej časti svojej charitatívnej činnosti. Pri svojej službe sa podľa vlastných slov bude spoliehať na pomoc svojej „milujúcej manželky Camilly“.

Britain Queen Platinum Jubilee Čítajte viac Alžbeta II. dovládla. Británia i svet smúti za kráľovnou

„Svojej milovanej mamičke, ktorá práve nastúpila na svoju poslednú cestu, aby sa pripojila k drahému otcovi, chcem jednoducho povedať: Ďakujem,“ povedal kráľ v závere svojho prejavu, ktorý zakončil variáciou na verš zo Shakespearovho Hamleta – „Nech chóry anjelské uchlácholia tvoju myseľ.“

Socha Krista Spasiteľa osvetlená červenou,...
Kvety a sviečky pred Buckinghamským palácom v...
+8The Empire State Building vo fialovej a...
13 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #kráľ Charles #kráľ Karol III.