Obnova Ukrajiny môže vyjsť na 350 miliárd eur. Vplyv invázie pocítia celé generácie

Invázia Ruska spôsobila na Ukrajine do 1. júna priame škody prevyšujúce 97 miliárd eur. Obnova krajiny by si však mohla vyžiadať náklady takmer 350 miliárd eur, vyplýva zo správy, ktorú v piatok zverejnili Svetová banka, ukrajinská vláda a Európska komisia. TASR informácie prevzala z oficiálnej webovej stránky EK a od tlačovej agentúry Reuters.

10.09.2022 06:56
debata (54)

Priame fyzické škody sú podľa správy vysoké najmä v sektoroch bývania, dopravy, obchodu a priemyslu, pričom ničivé dôsledky vojny pocítili predovšetkým v Černihivskej, Doneckej, Luhanskej, Charkovskej, Kyjevskej a Záporožskej oblasti.

Ukrajina tiež utrpela škody vo výške 252 miliárd eur v dôsledku narušenia ekonomických tokov a produkcie, ako aj dodatočných výdavkov spojených s vojnou. Vysídlenie tretiny obyvateľstva by podľa očakávaní malo zvýšiť mieru chudoby z dvoch percent spred vojny na 21 percent.

Autori správy posudzujúcej obdobie od začiatku vojny – 24. februára – do 1. júna odhadujú, že potreby Ukrajiny pri obnove dosiahnu 349 miliárd eur, čo je približne 1,6-násobok hrubého domáceho produktu krajiny z roku 2021.

Z tejto sumy je 105 miliárd eur potrebných v krátkodobom horizonte na naliehavé priority. Patria k nim obnova tisícok zničených alebo poškodených škôl a vyše 500 nemocníc, ako aj príprava na nadchádzajúcu zimu vo forme obnovy domov a vykurovania či nákupu zemného plynu.

Všetky uvedené čísla sú predbežné a počas pokračujúcej vojny pravdepodobne porastú, upozorňuje predmetná správa s tým, že ide o „minimálne“ odhady.

„Vplyv invázie bude pociťovaný celé generácie, rodiny budú vysídlené a rozdelené, naruší sa ľudský rozvoj, zničí sa kultúrne dedičstvo a zvráti sa pozitívny vývoj hospodárstva a chudoby,“ píše sa v danej správe.

Spoločná správa poskytla prvé komplexné zhodnotenie škôd spôsobených vojnou na Ukrajine a položila základy pre financovanie jej plánu obnovy, uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine