V Hongkongu zavreli logopédov za knihy, ktoré podľa súdu 'vymývali mozog deťom'

Hongkongský súd v sobotu poslal na 19 mesiacov do väzenia logopédov usvedčených z poburovania. Pätica vinu popiera. Podkladom k usvedčeniu boli detské knihy s témou oviec brániacich sa vlkom.

10.09.2022 10:40
Hongkong, knihy, súd, ovce, logopédi Foto: ,
Li Kwai-wah, dôstojník z Police National Security Department, pred obrazovkou so zábermi z troch detských kníh o dedine s ovcami, ktoré sa musia vysporiadať s vlkmi z inej dediny. V Hongkongu 22. júla 2021.
debata (9)

Sudcovia v námete aj spracovaní vidia politický podtext. Odsúdení, ktorí sú vo veku od 26 do 29 rokov, vinu popierajú.

Sudca Kwok Wai Kin verdikt zdôvodnil tým, že obžalovaných nebolo potrebné potrestať za „slová, ale za poškodenie alebo snahu o poškodenie detských duší“. Publikované knihy podľa neho zasievajú semená nestability.

„To, čo urobili štvorročným a starším deťom, je vymývanie mozgov v snahe viesť už veľmi malé deti určitým smerom a k určitým názorom,“ vyhlásil sudca. V jednej z troch vydaných detských kníh chcú vlci zabrať dedinu a zjesť tamojšie ovce, ktoré sa ale začnú brániť.

Ako napísala agentúra Reuters, od protičínskych protestov v roku 2019 ide o prvý prípad, keď súd riešil kauzu týkajúcu sa vydania údajne poburujúcej knihy.

Podľa právnika skupiny by mohli byť odsúdení do mesiaca na slobode, dotyční strávili vo väzbe viac ako rok.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong