Nástupnícka rada oficiálne vyhlásila Karola III. za nového britského kráľa

Nástupnícka rada v sobotu oficiálne oznámila úmrtie kráľovnej Alžbety II. a vyhlásila Karola III. za nového britského kráľa.

10.09.2022 11:17
karol Foto:
Vítanie nového britského kráľa Karola III. v Londýne v piatok 9. septembra 2022.
debata (5)

Oznámenie prvýkrát v histórii vysiela televízia. Vyhlásenie prvý podpísal William, princ z Walesu a nástupník trónu, nasledovaný kráľovnou manželkou Camillou a britskou premiérkou Liz Trussovou. Karol III. sa stal kráľom automaticky ihneď po smrti Alžbety II., sobotňajší ceremoniál to oficiálne potvrdil.

Alžbeta Čítajte viac Expert: Monarchia sa za Alžbety II. zmenila, ale nechceme, aby bola ako Kardashianky

Panovníčka, ktorá stála na čele britskej monarchie 70 rokov, zomrela na škótskom zámku Balmoral vo veku 96 rokov vo štvrtok popoludní.

Nástupnícka rada sa zišla o 11.00 h SELČ vo Svätojakubskom paláci v Londýne. Zúčastniť sa na jej zasadnutiach sa môžu všetci členovia Štátnej rady (Privy Council), ktorý je hlavným poradným orgánom panovníka. Tento orgán má však teraz viac ako 700 členov, a tak boli vybrané iba dve stovky z nich, ktorí boli na zasadnutie pozvaní.

Medzi zúčastnenými boli aj bývalí britskí premiéri vrátane Borisa Johnsona, ktorý odovzdal svoju rezignáciu ešte do rúk kráľovnej tento týždeň v utorok. Po jeho boku stáli aj ďalší expremiéri Konzervatívnej strany Theresa Mayová, David Cameron a John Major a labouristi Tony Blair a Gordon Brown. Prítomní boli aj súčasní lídri opozície.

Po vyhlásení plnou sálou odznelo oslavné „Bože, ochraňuj kráľa“. Karol III. sa zúčastňuje až druhej časti zasadnutia. Okrem iného prednesie prísahu o zachovaní Škótskej cirkvi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľ Karol III.