Úder rovno do srdca. Ukrajinci majú od Američanov super presnú muníciu

Ukrajinci dostali z USA veľmi silnú zbraň na likvidáciu dôležitých bodov ruských inváznych síl - presne navádzanú muníciu Excalibur.

11.09.2022 09:25
debata (329)

VIDEO: Excalibur: Munícia, ktorá vždy zasiahne ruské ciele.

Video

Americké ministerstvo obrany poslalo na Ukrajinu svoje najpresnejšie delostrelecké náboje, a síce projektily Excalibur. O dodávke tejto munície, ktorá je navádzaná pomocou GPS a dokáže zasiahnuť cieľ s presnosťou na dva metre, pritom Pentagon dopredu neinformoval, informovala nedávno agentúra Bloomberg.

VIDEO: Presne navádzaná munícia Excalibur na videu U. S. Army.

Video

Projektil M982 Excalibur sa používa v húfniciach kalibru 155 milimetrov a má dostrel 40,5 kilometra. Veliteľom na bojisku má umožniť presnejšie zasiahnutie cieľov, minimalizovanie ďalších škôd a efektívnejšie využívanie munície. V USA ho už testovali aj na vzdialenosť 70 kilometrov, kde dokázala presne zasiahnuť cieľ.

Náboje je možné používať v húfniciach M-777, ktoré Spojené štáty Ukrajine už dodali.

Pentagon dodávku nepriamo spomenul vo svojom oznámení o doplnení amerických zásob tejto munície. Podľa novo zverejneného dokumentu minie americké ministerstvo obrany 92 miliónov dolárov za náhradu munície M982 Excalibur, poslanej na Ukrajinu. Munícia je tiež uvedená v dokumentoch, ktoré upresňujú, akým spôsobom Pentagon minie finančnú pomoc Ukrajine, schválených prezidentom Joeom Bidenom v máji.

329 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Excalibur