200. deň: Vieme Rusko poraziť, dajte nám zbrane, žiada Kyjev. Putin volal s Macronom

Ukrajina za dlhotrvajúce debaty o tom, či jej dodať alebo nedodať zbrane platí vysokú cenu, tvrdí minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba.

11.09.2022 06:45 , aktualizované: 22:21
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, Kyjev, Ukrajina, 9. 9. 2022
debata (1924)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 200. deň
  • Ukrajina pokračuje v ofenzíve a dosahovaní územných ziskov
  • Putin telefonoval s Macronom aj o jadrovej elektrárni

VIDEO: Ukrajinci oslobodzujú mesto za mestom.

Video

22:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu večer oznámil, že za rozsiahle výpadky elektriny po celej východnej Ukrajine je zodpovedné Rusko. Zelenskyj zároveň obvinil Moskvu, že útokmi zámerne zasahuje civilnú infraštruktúru. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Ukrajinský líder na sociálnych sieťach hlásil „totálny výpadok v Charkovskej a Doneckej oblasti, čiastočný v Záporožskej, Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti“. Obvinil z toho „ruských teroristov“.

„Nie sú to vojenské zariadenia,“ napísal Zelenskyj a dodal: „Cieľom je pripraviť ľudí o svetlo a teplo.“

V nedeľu večer už aj predstavitelia na východe Ukrajiny pripísali vinu za výpadky elektriny ruským útokom na kľúčové zariadenia.

20:18 Veľké oblasti východnej Ukrajiny postihol v nedeľu večer výpadok elektriny. Informovali o tom ukrajinskí predstavitelia a novinári tlačovej agentúry AFP. Výpadky nastali práve v tých oblastiach, ktoré Kyjev najnovšie dobyl naspäť od ruských inváznych vojakov. Ukrajinskí predstavitelia v druhom najväčšom meste Charkov a v Doneckej a Sumskej oblasti na východe zverejnili na sociálnych sieťach vyhlásenia, v ktorých oznámili tieto výpadky elektriny. Novinári AFP zasa potvrdili výpadky v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti.

18:43 Ruské ministerstvo obrany priznalo takmer úplné stiahnutie vojakov z Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Informovalo o tom vo videu na Telegrame z nedeľňajšieho brífingu. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov na spomenutom brífingu ukázal mapu Charkovskej oblasti, podľa ktorej Rusko kontroluje už len malú časť spomenutého regiónu. Ruské ministerstvo obrany počas soboty oznámilo, že sťahuje vojakov z Charkivskej oblasti. Podobne ako v prípade ústupu od Kyjiva v skorších fázach vojny Rusi odôvodnili i stiahnutie sa z Charkivskej oblasti. Ministerstvo obrany prostredníctvom Konašenkova uviedlo, že k tomuto kroku pristúpili „s cieľom dosiahnuť stanovené ciele špeciálnej vojenskej operácie na oslobodenie Donbasu“.

17:44 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľnom telefonáte so svojím francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom upozornil na možné „katastrofické následky“ ukrajinských útokov na Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES), uviedla agentúra AFP. Putin počas telefonátu s francúzskym prezidentom „upozornil na pravidelné ukrajinské útoky na (záporožské jadrové) zariadenia vrátane skladu rádioaktívneho odpadu, ktoré môžu mať katastrofálne následky“, uviedol vo vyhlásení Kremeľ.

Rusko by malo okamžite zastaviť svoje vojenské operácie na Ukrajine, povedal Macron Putinovi. Podľa agentúry Reuters to oznámila francúzska prezidentská kancelária. Macron okrem toho vyzval, aby sa ruské sily stiahli z ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. Kremeľ informoval, že obaja lídri sa navzájom ubezpečili o ochote spolupracovať na riešení krízy okolo ukrajinskej jadrovej elektrárne za sprostredkovania Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Záporožskú atómovú elektráreň, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, obsadila začiatkom marca ruská armáda. Napriek tomu však elektráreň stále prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci. Kyjev a Moskva sa však navzájom obviňujú z ostreľovania komplexu tejto elektrárne, čo vyvoláva obavy zo vzniku jadrovej katastrofy.

Minulý týždeň ZAES navštívil 14-členný inšpekčný tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Jeho členom bol aj generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. Inšpektori okrem iného zistili poškodenie skladu vyhoreného a nového jadrového paliva. Zaznamenali aj škody v blízkosti jadrových reaktorov.

Šéf Kremľa povedal, že ruskí špecialisti v záporožskej elektrárni podnikli kroky na zaistenie jej bezpečnosti. Dodal, že Moskva je pripravená pokračovať v spolupráci s MAAE s cieľom dohodnúť sa na „nepolitizovaných“ riešeniach problémov v zariadení.

Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom prevádzkujúca ZAES v nedeľu oznámila, že po opätovnom pripojení elektrárne k elektrickej sieti bol odstavený posledný, šiesty reaktor tejto atómovej elektrárne.

Putin v telefonáte s Macronom tiež obvinil ukrajinské sily z používania zbraní dodaných Západom pri útokoch na civilnú infraštruktúru vo východoukrajinskom Donbase. Ukrajinská armáda nedávno spustila veľkú protiofenzívu s cieľom oslobodiť Ruskom okupované oblasti na východe Ukrajiny. Proruskí separatisti tento víkend uviedli, že v Doneckej oblasti zvádzajú s ukrajinskými silami „ťažké boje“, píše AFP.

17:01 Moldavský národný letecký prepravca Air Moldova napokon od 1. októbra neobnoví lety do Moskvy. Letecká spoločnosť tento týždeň informovala o rozhodnutí opäť lietať do ruskej metropoly. Argumentovala tým, že jej rozhodnutie je „výsledkom veľkého počtu žiadostí občanov Moldavska, ktorí sú v Ruskej federácii a chcú sa vrátiť domov“. Ako referuje web Ukrajinská pravda, plány aeroliniek stopli moldavské úrady.

Tamojší úrad civilného letectva vydal v sobotu smernicu, ktorá „zakazuje vykonávanie leteckých operácií vo vzdušnom priestoru Ruska národnými leteckými prevádzkovateľmi“. Znamená to, že Air Moldova nebude môcť od 1. októbra prevádzkovať lety medzi Moldavskom a Moskvou.

Dopravca medzičasom poznamenal, že v súvislosti s tým pozastavuje predaj leteniek na lety do Moskvy a cestujúcim ponúkol vrátenie peňazí. „V budúcnosti bude spoločnosť Air Moldova kontaktovať úrad civilného letectva, aby vyriešil situáciu týkajúcu sa dokumentov uvedených v tejto smernici. Ak túto otázku s úradom nedokážeme vyriešiť, vyhradzujeme si právo obrátiť sa na súd,“ vyhlásila spoločnosť Air Moldova, ktorá zastavila lety do ruských miest koncom februára.

16:02 Množstvo ľudí z východoukra­jinskej Charkovskej oblasti prešlo v poslednom období cez hranice na územie Ruska, oznámil v nedeľu predstaviteľ ruských úradov, uviedla agentúra AFP.

Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov vo videozázname na sociálnej sieti oznámil, že v 27 dočasných ubytovacích strediskách v tejto oblasti je v súčasnosti umiestnených 1 342 osôb. Belgorodská oblasť na juhozápade Ruskej federácie má spoločné hranice s Ukrajinou.

Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že jej príslušníci pokračujú v oslobodzovaní oblastí v okolí miest Kupiansk a Izium v Charkovskej oblasti, píše agentúra AP.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj oznámil, že od začiatku septembra sa pod kontrolu Ukrajiny vrátilo viac ako 3000 kilometrov štvorcových územia.

„V okolí Charkova sme začali postupovať nielen na juhu a východe, ale aj na severe. Sme 50 kilometrov od hranice (s Ruskom),“ uviedol Zalužnyj vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej platforme Telegram.

14:29 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila ukrajinská armáda 52 650 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 400 ruských vojakov. Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2 154 tankov, 4 617 bojových obrnených vozidiel, 3 445 vozidiel a palivových nádrží, 1 263 delostre­leckých systémov, 311 odpaľovacích raketových systémov, 162 systémov protivzdušnej obrany, 213 vrtuľníkov, 242 lietadiel, 902 dronov, 216 striel s plochou dráhou letu, 15 lodí a 117 kusov špeciálnej techniky.

Počas soboty zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v Charkivskej a Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský generálny štáb.

12:32 Popredný čínsky zákonodarca Li Čan-šu počas nedávnej návštevy Ruska odsúdil sankcie voči Moskve a zdôraznil čínsku podporu Ruska vo vojne proti Ukrajine napriek vyhláseniam o neutralite.

Ako uviedla tlačová agentúra Sin-chua, Li na štvrtkovom stretnutí s ruskými zákonodarcami vyzval na väčšiu spoluprácu v boji proti vonkajšiemu zasahovaniu a sankciám. Li rokoval i s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý sa na budúci týždeň v Uzbekistane stretne s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

Spomenutý Li je považovaný za jedného z najbližších dôverníkov čínskeho prezidenta, pričom títo dvaja spolupracujú už desaťročia. Li je na treťom mieste v hierarchii komunistickej strany a najvyšším čínskym predstaviteľom, ktorý od vypuknutia pandémie ochorenia COVID-19 vycestoval do zahraničia.

Rusko-čínske stretnutia prichádzajú v čase, keď z ukrajinského frontu prichádzajú správy o čoraz väčších neúspechoch ruskej armády. Si Ťin-pching sa zároveň v tomto období pripravuje na zjazd vládnucej komunistickej strany, od ktorého sa očakáva, že mu udelí tretie päťročné funkčné obdobie vo funkcii vodcu.

Čína vytrvalo odmieta kritizovať ruskú inváziu na Ukrajinu alebo dokonca o nej hovoriť ako o takej, a obvinila USA a NATO z vyprovokovania konfliktu. Hoci Čína odsúdila ekonomické sankcie voči Rusku, neposkytla Moskve vojenskú ani finančnú podporu, ktorá by mohla vyvolať právne kroky Washingtonu proti čínskym spoločnostiam.

12:01 Ukrajinské sily od začiatku septembra oslobodili vyše 3 000 kilometrov štvorcových územia na severovýchode Ukrajiny, uviedol 200 dní od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj.

Ruská armáda v oblasti Charkova utrpela značné straty, oznámila predtým ukrajinská armáda. Štáb tiež upozornil, že stále trvá nebezpečenstvo raketových útokov v celej krajine. Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) odhadujú, že ukrajinské sily v nasledujúcich 48 hodinách obsadia mesto Izium, ak tak ešte neurobili.

„Oslobodenie Iziumu by bolo najvýznamnejším ukrajinským vojenským úspechom od víťazstva v bitke o Kyjev v marci,“ píše ISW. Generálny štáb oznámil, že jeho sily o oslobodenie Iziumu bojujú, bližšie informácie o postupe Kyjev neuviedol. Moskva v sobotu informovala, že z mesta sťahuje svoje jednotky.

11:27 Británia v nedeľu uviedla, že ukrajinské sily za posledných 24 hodín pokračujú v dosahovaní značných ziskov v Charkovskej oblasti. Britské ministerstvo obrany vo svojej každodennej správe o situácii na Ukrajine na sociálnej sieti Twitter uviedlo, že Rusko pravdepodobne stiahlo svoje sily z Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, avšak boje pokračujú v okolí miest Kupjansk a Izium.

Kyjev v nedeľu vyhlásil, že v rámci protiofenzívy na východe krajiny „pokračuje“ v znovuzískavaní území obsadených ruskými silami v okolí strategického mesta Izium. „Naše sily vstúpili do (mesta) Kupjansk. Pokračuje oslobodzovanie obcí v okresoch Kupjansk a Izium v Charkovskej oblasti,“ uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že sťahuje vojakov z kľúčových častí Charkovskej oblasti, kde sa ukrajinským silám počas uplynulého týždňa podarilo dosiahnuť významný postup. Vojaci z oblastí v okolí miest Balaklija a Izium budú presunutí do Doneckej oblasti, uviedol hovorca rezortu obrany v Moskve. Izium bolo hlavnou základňou ruských síl v Charkovskej oblasti.

Ministerstvo obrany v Londýne v tvíte okrem toho konštatovalo, že tvrdenie šéfa Kremľa Vladimira Putina zo 7. septembra, že len 60.000 ton obilia exportovaného z Ukrajiny od augusta bolo poslané do rozvojových krajín a väčšina do krajín EÚ, nie je pravdivé. „Podľa údajov OSN bolo okolo 30 percent (obilia) dodaného do krajín s nízkym a stredným príjmom v Afrike, na Blízkom východe a v Ázii,“ uvádza ministerstvo na Twitteri.

„Rusko presadzuje zámernú dezinformačnú stratégiu, keď sa snaží odvrátiť vinu za problémy s potravinovou neistotou, zdiskreditovať Ukrajinu a minimalizovať odpor proti invázii (na Ukrajinu),“ dodali predstavitelia ministerstva.

10:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že ruské sily urobili „dobré rozhodnutie“, keď utekajú z Charkovskej oblasti pred protiofenzívou ukrajinskej armády. „Ruská armáda v týchto dňoch predvádza to najlepšie, čo môže urobiť – ukazuje chrbát. A koniec koncov je pre nich dobrou voľbou utiecť. Na Ukrajine nie je a nebude miesto pre okupantov,“ uviedol Zelenskyj vo videu, ktoré zverejnila jeho kancelária v sobotu večer.

8:22 Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom prevádzkujúca Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) oznámila, že po opätovnom pripojení elektrárne k elektrickej sieti bol odstavený posledný, šiesty reaktor tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Uviedla to agentúra AP.

Posledný fungujúci šiesty reaktor bol odpojený od siete minulý týždeň po tom, čo boli v dôsledku bojov v oblasti odpojené všetky elektrické vedenia. Spoločnosť Enerhoatom uviedla, že jedno z elektrických vedení bolo v sobotu neskoro večer obnovené, čo prevádzkovateľom elektrárne umožnilo odstaviť aj posledný reaktor.

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili ruské ozbrojené sily v marci, krátko po začiatku invázie na Ukrajinu (24. februára).

Frontová línia sa nachádza v blízkosti elektrárne a v poslednom čase sa preto opakovane stala terčom ostreľovania. Zo zodpovednosti zaň sa Kyjev a Moskva obviňujú navzájom. Ostreľovanie objektu vyvoláva u medzinárodného spoločenstva obavy z možnej jadrovej katastrofy.

6:45 Úspech ukrajinskej protiofenzívy proti Rusku ukazuje, že Ukrajina dokáže Moskvu poraziť, potrebuje ale od svojich partnerov viac zbraní. Po rokovaní s nemeckou ministerkou zahraničia Annalenou Baerbockovou to na sobotňajšej tlačovej konferencii vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Kuleba, ktorý v minulosti kritizoval Nemecko za pomalú reakciu na ukrajinské žiadosti o dodávky zbraní, uviedol, že Ukrajina za dlhotrvajúce debaty platí vysokú cenu.

„Kým niekto v Berlíne zvažuje, prijíma rady či konzultuje, či poslať tanky, alebo nie… niekto na Ukrajine zomiera kvôli tomu, že tanky nedorazili,“ povedal Kuleba.

„Už dlho dodávame Ukrajine ťažké zbrane, ktoré majú veľký vplyv,“ uviedla Baerbocková a spomenula pritom samohybné húfnice, salvové raketomety a protiletecké systémy typu Gepard. O možnej dodávke tankov Leopard, ktoré žiada Ukrajina, Baerbocková nehovorila, napísala agentúra DPA.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svojej facebookovej stránke oznámil oslobodenie ďalších dvoch obcí v Charkovskej oblasti od ruských okupantov. Sú nimi Vasylenkove a Artemivka, informovala ukrajinská agentúra Unian.

V sobotu Zelenskyj uviedol, že ukrajinské sily od začiatku septembra dobyli späť približne 2000 kilometrov štvorcových územia. Ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU) predtým informovala o znovudobytí Kupianska v Charkovskej oblasti, dôležitého železničného uzla, cez ktorý ruská armáda zásobovala svoje jednotky na severovýchode Ukrajiny. Moskva navyše priznala stiahnutie svojich vojsk od strategicky dôležitého Iziumu v Charkovskej oblasti, čo agentúra Reuters označila za najväčšiu čiastkovú porážku Moskvy počas invázie na Ukrajinu od marcového stiahnutia ruských vojsk od Kyjeva.

"Krok za krokom naši vojaci oslobodzujú ukrajinskú krajinu. Vojaci 113. brigády oslobodili Vasylenkove a Artemivku v Charkovskej oblasti, "napísal Zelenskyj.

Prezident zároveň vyzval, aby občania a médiá nezverejňovali výsledky akcií ukrajinskej armády až do oficiálnych oznámení. Požiadal, aby ľudia unáhlene nekomplikovali ukrajinskej armáde úlohy.

Na zdržanlivosť vyzvalo médiá v sobotu tiež ukrajinské ministerstvo obrany. „Žiaľ, teraz sa šíria na sociálnych sieťach informácie o údajne oslobodených obciach, ktoré sú nepravdivé. Sú medzi nimi obce, ktoré sú čiastočne pod kontrolou ukrajinskej armády, ale boje tam pokračujú. Sú tam aj také, ktorých oslobodenie sa v najbližších dňoch neplánuje,“ uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine