Sýrski utečenci v Turecku chystajú karavánu. Cieľom je hranica s EÚ

Skupina sýrskych utečencov v Turecku plánuje vytvoriť karavánu, a takto sa dostať na hranice Európskej únie, informovala v sobotu agentúra AFP, ktorá sa odvolala na organizátorov.

11.09.2022 07:51
debata (7)

Plány sa pripravujú online prostredníctvom kanála na sociálnej sieti Telegram, ktorý bol vytvorený pred týždňom a sleduje ho takmer 70 000 ľudí. Organizátori vyzývajú ľudí, aby si priniesli spacie vaky, stany, záchranné vesty, vodu, konzervy a lekárničky.

„Dáme vedieť, keď bude čas ísť,“ povedal agentúre AFP jeden z organizátorov, 46-ročný utečenec, ktorý si želal zostať v anonymite. Niektorí z organizátorov už v EÚ žili, dodal.

Organizátori informujú, že karavána bude rozdelená do skupín po 50 ľudí, každá pod vedením vedúceho.

„Sme v Turecku 10 rokov. Sme chránení… ale aj západné krajiny musia niesť časť tohto bremena,“ píše sa v jednej správe, ktorú na kanáli zverejnil administrátor.

Turecko na svojom území poskytuje útočisko približne 3,7 miliónu Sýrčanov, a teda vôbec najpočetnejšej komunite utečencov na svete. Zhoršujúce sa nálady verejnosti však viedli tureckú vládu k tomu, aby začala uvažovať, ako ich poslať nazad do vlasti.

V občianskej vojne v Sýrii, ktorá sa začala brutálnym potlačením protivládnych protestov v roku 2011, zahynulo takmer pol milióna ľudí a približne polovica predvojnového obyvateľstva krajiny musela opustiť svoje domovy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #migrácia