Rakva s kráľovnou Alžbetou II. bola na poslednej ceste z Balmoralu do Holyroodu

Smútočná kolóna vezúca rakvu s kráľovnou Alžbetou II. sa v nedeľu vydala zo zámku Balmoral na Škótskej vysočine o desiatej hodine miestneho času na šesťhodinovú cestu do paláca Holyrood v Edinburghu. Kráľovnú, ktorá vo štvrtok zomrela vo veku 96 rokov, na poslednej ceste sprevádzala jej dcéra, princezná Anne.

11.09.2022 13:24 , aktualizované: 18:40
Britain Royals, kolóna, truhla, Alžbeta II. Foto: ,
Smútočná kolóna vezúca rakvu s kráľovnou Alžbetou II. sa vydala zo zámku Balmoral na Škótskej vysočine na šesťhodinovú cestu do paláca Holyrood v Edinburghu.
debata (5)

Kolónu siedmich čiernych áut viedol policajný motocykel nasledovaný pohrebným vozidlom. Dubovú rakvu, ktorá bola doteraz uložená v tanečnej sále Balmoralu prekrytá kráľovskou štandardou, do neho vložilo šesť správcov. Kolóna na 280 kilometrov dlhej ceste do Edinburghu prešla škótskymi mestami i dedinami vrátane Aberdeenu, Dundee a Perthu.

Smútočná kolóna vezúca rakvu s kráľovnou...
Smútočná kolóna vezúca rakvu s kráľovnou...
+7Smútočná kolóna vezúca rakvu s kráľovnou...

V prvej dedine Ballater na kráľovnú za zábranami v úplnom tichu čakali stovky ľudí, kolóna pri prejazde spomalila. Trúchliaci do cesty vozidlám hádžu kvety a pred miestnym kostolom sa k poslednej rozlúčke zhromaždili predstavitelia miestnej správy a cirkvi.

V škótskej metropole prešla kolóna starým mestom po takzvanej Kráľovskej míli aj okolo budovy parlamentu, kde ju sledovala aj škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Dav sa prizeral prejazdu kolóny v úplnom tichu, potom ale ľudia začali tlieskať.

Rakva bude umiestnená v Trónnom sále paláca Holyrood, ktorý je oficiálnym škótskym sídlom britského panovníka. V pondelok bude rakva v smútočnom sprievode prevezená do edinburskej katedrály, kde sa jej bude môcť pokloniť verejnosť a následne bude letecky prepravená do Londýna.

Apríl 1935. Alžbeta počas jazdy na koni v parku...
Február 1936. Deväťročná Alžbeta s jej psíkom v...
+9August 1942. Alžbeta a jej mladšia sestra...

Štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. sa uskutoční v londýnskom Westminsterskom opátstve 19. septembra. Nový kráľ Karol III. vyhlásil na ten deň štátny sviatok. Očakáva sa, že panovníčke dovtedy prídu vzdať hold milióny ľudí.

Hrad Balmoral sa nachádza v Škótsku. Alžbeta...
Interiér Balmoralu je skvostný. Alžbeta II. v...
+7Hrad Windsor sa nachádza v grófstve Berkshire....
5 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie