201. deň: Ukrajinci dobyli aj Izium a zajali množstvo ruských dôstojníkov

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky uviedol, že medzi zajatými ruskými vojakmi je „značný“ počet dôstojníkov. Stále si myslíte, že sme jeden národ?, pýta sa Volodymyr Zelenskyj Rusov po útokoch na infraštruktúru. Zima či hlad, nič nie je pre nás také smrtiace ako vaše takzvané priateľstvo a bratstvo, napísal.

12.09.2022 05:55 , aktualizované: 22:55
vojna na Ukrajine, Charkov, hasiči Foto: ,
Ukrajinskí hasiči hasia požiar po ruskom raketovom útoku na elektráreň v Charkove v nedeľu 11. septembra 2022. Charkovská a Donecká oblasť boli po raketovom útoku úplne bez energie.
debata (1067)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 201. deň
  • Ukrajina pokračuje v ofenzíve, získala späť už 6-tisíc km štvorcových
  • Ukrajinci dobyli mestá Izium i Svjatohirsk
  • Jusov: Zajali sme značné množstvo ruských dôstojníkov
  • Dmitrij Medvedev žiada od Ukrajiny bezpodmienečnú kapituláciu
  • Putinov koniec žiadajú ďalší ruskí poslanci
  • Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu 3 230 ľudí z Ukrajiny
  • Kremeľ tlačí na Nemecko, aby otvoril Nord Stream 2
Video
Ukrajinci oslobodzujú mesto za mestom.

22:54 Ukrajinská armáda od začiatku septembra dobyla späť 6 000 kilometrov štvorcových svojho územia, doteraz pod kontrolou ruských jednotiek, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinci začali protiofenzívu na začiatku mesiaca, postupovať sa im aj naďalej darí najmä na východe a na juhu krajiny, uviedol prezident. O Zelenského prejave na sociálnych sieťach informovala agentúra AFP.

Zelenskyj poďakoval trom vojenským jednotkám a ocenil ich „statočnosť“ pri operácii, ktorá by mohla Ukrajine priniesť najväčšie územné zisky od stiahnutia ruských síl z kyjevských predmestí na konci marca, píše AFP. Vyzdvihol tiež úspešnosť protivzdušnej obrany.

Rusko je najväčším zdrojom teroru na svete, zdôraznil v dnešnom nočnom prejave Zelenskyj a opäť apeloval na zvýšenie medzinárodného tlaku na Moskvu. Rusko podľa Zelenského terorizuje Ukrajinu hrozbou radiácie v elektrárni v Záporoží, cieleným odpojením Ukrajincov od elektriny aj snahou ich vyhladovať.

21:19 Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov uviedol, že ruskí vojaci sa hromadne vzdávajú, pretože „chápu beznádejnosť ich situácie“. Medzi zajatými sa podľa neho nachádza „značný“ počet ruských dôstojníkov.

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč povedal, že je toľko ruských vojnových zajatcov, že Ukrajine dochádzajú miesta na ich ubytovanie. Nešpecifikoval počet ruských zajatcov, ale povedal, že vojnoví zajatci budú vymenení za ukrajinských vojakov zadržiavaných Moskvou.

20:44 Pri ruskom meste Taganrog, ktoré leží asi 50 kilometrov od hranice s Ukrajinou, zrejme zničila protivzdušná obrana raketu, uviedol ruskojazyčný web BBC. Od obyvateľov celého regiónu dnes prichádzali správy o silnej explózii, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach. Ruské úrady sa ale k týmto informáciám nevyjadrili.

Obyvatelia dediny Čaltyr, ktorá leží asi 50 kilometrov od Taranrogu, podľa miestneho webu Donday.ru natočili objekt, ktorý vyletel na oblohu a následne zmizol, čo sprevádzal silný hrmot a zvuk explózie. Podľa zdroja servera išlo o protivzdušnú obranu. V lese potom boli nájdené úlomky neznámeho objektu. Explóziu bolo podľa portálu Meduza počuť aj v Rostove na Done, centre Rostovskej oblasti.

Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá taktiež hraničí s Ukrajinou, dnes informoval, že pri ostreľovaní hraničného priechodu Logačovka zomrela ukrajinská občianka. Ďalší štyria ľudia podľa neho utrpeli zranenia, traja z nich boli Ukrajinci. Gubernátor neuviedol, kto podľa neho prechod ostreľoval, v minulosti však opakovane obvinil z útokov na pohraničné oblasti ukrajinské sily.

20:19 V dedine Zaliznyčne v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorá bola oslobodená od ruskej okupácie, našli telá štyroch civilistov so stopami po mučení. Referuje o tom web nv.ua s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie prokuratúry v spomenutej oblasti na Telegrame.

„Po deokupácii dediny Zaliznyčne v Charkovskej oblasti sa miestni obyvatelia obrátili na policajtov a oznámili, že ruskí vojaci zabili ich spoluobčanov,“ uvádza sa v správe. Muži zákona našli v pondelok štyri telá so stopami po mučení. Traja boli pochovaní na vlastných pozemkoch a ďalšie telo na území miestnej fabriky. Podľa vyšetrovateľov obete zabila ruská armáda počas okupácie obce.

Šéf regionálnej vojenskej správy Oleh Synjehubov už skôr informoval, že ukrajinská armáda pokračuje v oslobodzovaní Charkivskej oblasti od ruských okupantov. V niektorých častiach regiónu sa ozbrojené sily dostali až k štátnej hranici s Ruskom.

19:46 Ukrajinské jednotky prekročili rieku Severný Donec a prevzali kontrolu nad mestom Svjatohirsk v Doneckej oblasti. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na geolokalizované snímky a video dokazujúce postup ukrajinských síl.

Jeden geolokovaný obrázok ukazuje poškodenú administratívnu budovu v meste s ukrajinskou vlajkou vyvesenou nad vchodom. Ďalšie zábery ukazujú ukrajinských vojakov v uliciach mesta.

Dobytie Svjatohirska ešte viac skomplikuje akýkoľvek pokus zostávajúcich síl podporovaných Ruskom o ústup z oblasti. Niektoré jednotky domobrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky sa naďalej držia v neďalekom meste Lymaň, ale akýkoľvek ústup na východ by pre nich bol náročný, ak by postup Ukrajiny pokračoval.

19:07 Po vylúčení Ruska z Rady Európy (RE) 16. marca 2022 v dôsledku agresie proti Ukrajine prestane byť Ruská federácia dňom 16. septembra 2022 vysokou zmluvnou stranou Európskeho dohovoru o ľudských právach. Povedala to v pondelok generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová.

Šéfka 46-člennej Rady Európy v správe pre médiá uviedla, že ruská agresia proti Ukrajine aj naďalej prináša bolesť a utrpenie miliónom ľudí na Ukrajine a v celej Európe.

„Opätovne vyzývame ruské vedenie, aby okamžite zastavilo vojnu na Ukrajine a ukončilo pokračujúce represie voči vlastnému ľudu,“ vyhlásila.

Pejčinovičová Buričová označila za poľutovaniahodné, že odstúpením od Európskeho dohovoru o ľudských právach (Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd) sa Rusko ešte viac izoluje od demokratického sveta a pripravuje svojich viac ako 140 miliónov občanov o ochranu, ktorú tento dohovor poskytuje.

18:20 Rusko prijme od Ukrajiny len bezpodmienečnú kapituláciu, ak Kyjev neprijme podmienky Moskvy na začatie rokovaní. Vyhlásil to v pondelok podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý prezident Dmitrij Medvedev. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Medvedev žiada od Ukrajiny kapituláciu. Danilov: Hľadajte si úkryt

16:58 Najmenej 1000 ľudí zahynulo za posledných šesť mesiacov počas bojov v okolí mesta Izium na severovýchode Ukrajiny. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky denníka The Guardian.

„Na základe informácií, ktoré máme k dispozícii, nanešťastie, kvôli bojom zomrelo najmenej 1000 obyvateľov,“ povedal pre médiá predstaviteľ miestneho zastupiteľstva v Iziume Maksym Strelnikov.

Utrpenie kvôli bojom však postihlo oveľa viac ľudí, ktorí nemali prístup k potrebnej zdravotnej pomoci. Rusi v marci zničili všetky zdravotnícke zariadenia v meste, dodal Strelnikov. Zdroje informácií však nešpecifikoval a The Guardian počty obetí nebol schopný bezprostredne overiť.

Strelnikov tiež pre médiá uviedol, že mesto po ruskom útoku a okupácii utrpelo ťažké straty. Zničených je viac ako 80 percent jeho infraštruktúry, vrátane ústredného vykurovacieho systému.

16:41 Ukrajinu a Rusko majú záujem o návrh na vytvorenia ochrannej zóny v okolí Záporožskej atómovej elektrárne, ktorý zverejnila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). V pondelok na tlačovej konferencii to povedal šéf MAAE Rafael Grossi, informuje agentúra Reuters.

Obe krajiny podľa jeho slov s MAAE v tomto smere diskutujú a kladú veľa otázok. Cieľom navrhovanej zóny je zabrániť vojenským aktivitám. Ostreľovanie v minulosti poškodilo v elektrárni elektrické vedenie a ohrozilo jej bezpečnosť, priblížil Grossi.

Záporožskú atómovú elektráreň, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, obsadila začiatkom marca ruská armáda, ponechala v nej však ukrajinský personál. Za uplynulý mesiac sa areál elektrárne stal opakovane terčom delostreleckej paľby, z ktorej sa vzájomne obviňujú Ukrajina a Rusko. Vyvolalo to obavy z možnej jadrovej katastrofy, hoci nedávno tam už odstavili aj posledný, šiesty, reaktor, približuje Reuters.

14:37 Bývalého šéfa Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) pre Charkovskú oblasť zadržali pre podozrenie z vlastizrady a neoprávneného odchodu z miesta výkonu služby počas stanného práva. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom informovala ukrajinská generálna prokuratúra.

Miestne médiá v nedeľu citovali správy ukrajinských bezpečnostných zložiek, podľa ktorých bol podozrivý Roman Dudin zadržaný v bližšie nešpecifikovanej oblasti na západe Ukrajiny.

Hovorkyňa Štátneho úradu pre vyšetrovanie (DBR) Oľha Čykanovová podľa RFE/RL pre tlačovú agentúru Ukrinform potvrdila, že Dudin je v súčasnosti vo väzbe. Samotné DBR ani SBU tieto správy zatiaľ nepotvrdili.

Podľa vyšetrovateľov citovaných webom RFE/RL Roman Dudin od začiatku vojny začal z vlastnej iniciatívy konať na úkor obranyschopnosti a štátnej bezpečnosti Ukrajiny.

13:22 Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v pondelok opäť odmietla žiadosti Kyjeva o dodávky tzv. hlavných bojových tankov pre ukrajinskú armádu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemecká ministerka vysvetlila, že žiadna krajina nedodala na Ukrajinu bojové vozidlá pechoty ani hlavné bojové tanky západnej výroby. Dodala: „S našimi partnermi sme sa dohodli, že Nemecko neurobí takéto kroky jednostranne.“

Minulý týždeň nemecký týždenník Die Welt informoval, že Kyjev požiadal Berlín o 100 hlavných bojových tankov Leopard 2 a náhradné diely pre ne. Nemecký kancelár Olaf Scholz to však začiatkom septembra počas návštevy ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa v Nemecku poprel.

13:20 Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že jeho jednotky podnikajú útoky v tých častiach Charkovskej oblasti na Ukrajine, ktoré v posledných dňoch dobyla ukrajinská armáda. Kremeľ zasa oznámil, že tzv. špeciálna operácia na Ukrajine bude pokračovať, kým nebudú dosiahnuté všetky pôvodne deklarované ciele.

Ministerstvo obrany v Moskve na svojom každodennom brífingu informovalo, že ruské vzdušné, raketové a delostrelecké sily podnikajú „vysokopresné údery na jednotky a rezervy ukrajinských ozbrojených síl“ vrátane miest Kupiansk a Izium v Charkovskej oblasti.

Charkovský gubernátor ukrajinskej Oleh Synehubov v pondelok – aj prostredníctvom statusov na sociálnych sieťach – vyzval civilné obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do krytov.

12:50 Kremľom protežovaný čečenský vodca Ramzan Kadyrov tvrdí, že čečenské jednotky sa na jeho rozkaz opäť vrátili na Ukrajinu, aby tam bojovali po boku ruskej armády.

Podľa britskej stanice BBC Kadyrov zverejnil video, v ktorom poslanec ruskej Štátnej dumy za Čečensko Adam Delimchanov, obklopený ozbrojenými mužmi, vyhlasuje, že čečenské jednotky „v počte 10-tisíc osôb“ budú pôsobiť v „Chersonskej a Záporožskej oblasti a (samozvanej proruskej) Doneckej ľudovej republike“.

BBC poznamenala, že Delimchanovovo tvrdenie, že video bolo nakrútené na Ukrajine, nie je možné potvrdiť z hodnoverných zdrojov.

11:30 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu na Slovensko 3230 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 12 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3153 osôb. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

„Ministerstvo vnútra na dennej báze sleduje udalosti týkajúce sa vojny na Ukrajine a jej dosahu na Slovensko. Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien,“ skonštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 791 197. Dočasné útočisko udelili 93 188 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 559 315 ľudí.

11:24 Ukrajinské ozbrojené sily v pondelok vyhlásili, že sa im za posledných 24 hodín podarilo opätovne získať kontrolu nad viac ako 20 obcami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„V priebehu uplynulých 24 hodín ukrajinské jednotky vyhnali nepriateľa z viac ako 20 obcí a preberajú nad nimi plnú kontrolu,“ uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení. Dodala, že ruské vojská na ústupe „húfne opúšťajú svoje pozície a utekajú“.

11:11 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v pondelok odsúdil „zastrašovanie“ ľudí v Rusku, ktorí vyjadrujú svoj nesúhlas s vojnou na Ukrajine. OSN v tejto súvislosti upozornila, že ide o prejav podkopávania základných slobôd, informovala agentúra AFP.

Zastrašovanie, reštriktívne opatrenia a trestanie ľudí vyjadrujúcich odpor voči vojne na Ukrajine narúšajú uplatňovanie základných slobôd zaručených ústavou – vrátane práva na slobodu zhromažďovania, prejavu a združovania. Uviedla to zástupkyňa šéfa OSN pre ľudské práva Nada Al Nashifová v prejave k účastníkom ženevského 51. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva, ktoré potrvá do 7. októbra.

9:53 Moldavská štátna letecká spoločnosť v pondelok oznámila, že ruší pôvodný plán obnovenia leteckého spojenia s Ruskou federáciou, ktoré sa malo opätovne spustiť 1. októbra.

Spoločnosť Air Moldova v piatok oznámila, že lety plánuje obnoviť na základe sťažností moldavských občanov v Rusku, ktorí sa chcú vrátiť domov. Podľa najnovšieho vyhlásenia aerolínií však „moldavský úrad civilného letectva vydal smernicu, ktorá národným spoločnostiam zakazuje prevádzkovať lety v ruskom vzdušnom priestore“. V dôsledku toho nebude Air Moldova „schopná zaistiť (letecké) spojenia medzi Moskvou a Kišiňovom, ako pôvodne oznámila“.

Lety na linkách smerujúcich do Ruska – do Moskvy, Petrohradu a Krasnodaru – spoločnosť Air Moldova pozastavila pred siedmimi mesiacmi, vo februári. Moldavsko, ktoré má spoločnú hranicu s Ukrajinou, vtedy – bezprostredne po ruskej invázii – uzavrelo celý svoj vzdušný priestor. Čiastočne ho potom opäť otvorilo v marci. (afp, tasr)

9:41 Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej zvodke o vývoji situácie na ukrajinských bojiskách píše, že úspechy ukrajinských jednotiek majú vážne dôsledky na celú ruskú operáciu na Ukrajine. Väčšina ruských jednotiek je tam pravdepodobne nútená sústrediť sa na reorganizáciu svojej obrany.

Podľa britskej rozviedky je jedným z dôsledkov vývoja situácie na bojiskách Ukrajiny aj to, že „už aj tak nízka dôvera vojakov v najvyššie vojenské vedenie Ruska poklesne zrejme ešte viac.“

BBC s odvolaním sa britskú vojenskú rozviedku pripomenula, že Rusko kvôli ukrajinskej ofenzíve stiahlo svoje jednotky z celej okupovanej Charkovskej oblasti – z územia západne od rieky Oskil, pričom v tomto sektore zostali len izolované ohniská ruského odporu.

Na juhu, neďaleko mesta Chersonu, sa Rusko snaží prepraviť svoje posily cez rieku Dneper do predných línií frontu. Pontónový most, ktorý ruská armáda začala stavať pred viac ako dvoma týždňami, je však stále nedokončený. Ukrajinské delostrelectvo ostreľuje premostenia cez Dneper tak intenzívne a často, že ruské armáda tieto poškodené cestné mosty nestíha opravovať.

V tejto situácii ruskí nacionalisti v nedeľu vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby okamžite urobil zmeny a zabezpečil konečné víťazstvo vo vojne na Ukrajine. Putin, ktorý je hlavným veliteľom ruských ozbrojených síl, ani minister obrany Sergej Šojgu sa k aktuálnej situácii na ukrajinských bojiskách nevyjadrili.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo „preskupenie“, v rámci ktorého sa ruské jednotky „presúvajú“ z Charkovskej oblasti, aby sa mohli zamerať na Doneckú oblasť na východe Ukrajiny. Niektorí prokremeľskí vojnoví korešpondenti a bývalí i súčasní vojaci, ktorí majú na platforme Telegram mnoho priaznivcov, v súvislosti s týmto vyhlásení obvinili ministerstvo obrany z bagatelizovania porážky na Ukrajine.

Igor Girkin, bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB, ktorý v roku 2014 pomohol rozpútať vojnu v Donbase na východe Ukrajiny, prirovnal kolaps jednej z hlavných frontových línií vojny na Ukrajine k bitke pri Mukdene v roku 1905 – teda ku katastrofálnej porážke v rusko-japonskej vojne, ktorá vyvolala ruskú revolúciu v roku 1905.

Ukrajina považuje svoj rýchly postup, pri ktorom tisíce ruských vojakov utiekli a zanechali za sebou zásoby munície a vojenského vybavenia a techniky, za bod obratu v šesť mesiacov trvajúcej vojne. (tasr, reuters, bbc.com)

9:22 V ukrajinskom Charkove a priľahlej oblasti sa podarilo z 80 percent obnoviť dodávky elektrickej energie a vody, ktoré boli v nedeľu prerušené v dôsledku ruského bombardovania. Uviedol to v pondelok ráno zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

Rusi podľa ukrajinských predstaviteľov v nedeľu večer zaútočili pri Charkove na tepelnú elektráreň, kde pri zásahu rakety zomrel jeden jej zamestnanec. Úplný výpadok dodávok v dôsledku ruského bombardovania kritickej infraštruktúry nastal aj v Doneckej oblasti a bez elektriny boli aj časti Záporožskej, Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti.

Podľa Tymošenka pokračujú v Charkove práce na úplnom obnovení dodávok. Starosta druhého najväčšieho ukrajinského mesta Ihor Terechov uviedol, že povrchová verejná doprava aj metro fungujú normálne. Štátna železničná spoločnosť Ukrzaliznycja musela zrušiť niekoľko prímestských spojov, iné vlaky meškali. (čtk)

9:09 Súčasná protiofenzíva ukrajinskej armády podľa všetkého neukončí vojnu na Ukrajine. Vo svojej najnovšej správe o vývoji ukrajinského konfliktu to tvrdia experti amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Upozorňujú, že keď sa ukrajinský protiútok na severovýchode Ukrajiny skončí, ruské jednotky zrejme obnovia stabilnú obrannú líniu a možno aj spustia územne obmedzené protiútoky. Ukrajina bude musieť následne začať nové protiofenzívne operácie, aby dokončila oslobodenie územia okupovaného Ruskom. Experti ISW preto predpokladajú, že vojna pravdepodobne potrvá až do roku 2023.

V správe ISW sa konštatuje, že Ukrajina otočila priebeh vojny vo svoj prospech, čo zrejme znamená, že Kyjev bude pravdepodobne stále viac diktovať miesto a charakter hlavných operácií protivníka. Americkí experti tiež očakávajú, že Rusko bude čoraz neadekvátnejšie reagovať na rastúci fyzický a psychický tlak zo strany Ukrajiny. (understandin­gwar.org, tas­r)

7:54 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov priznal, že ukrajinskí vojaci sú po šesťdňovej ofenzíve v Charkovskej oblasti unavení, no ich morálka je vysoká. „Je to znamenie, že Rusko môže byť porazené,“ dodal v rozhovore pre americký denník Financial Times.

UA Vojak / Armáda / Čítajte viac Reznikov: Morálka ukrajinských vojakov je vysoká, Rusko môžeme poraziť

5:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že v rámci prebiehajúcej rozsiahlej protiofenzívy ukrajinskí vojaci dobyli späť strategické mesto Izium na východe krajiny. Už skôr síce boli informácie, že Ukrajinci majú Izium v rukách, ale neboli oficiálne potvrdené.

Vo svojom televíznom prejave k 200. dňu od začiatku ruskej invázie, Zelenskyj poďakoval ukrajinským silám za „oslobodenie stoviek našich miest a dedín… a najnovšie i Balakliju, Izium a Kupjansk.“ Ide o tri dôležité dopravné uzly, ktoré sa ukrajinskej armáde podarilo znovuzískať pod kontrolu Kyjevu, pripomína agentúra AFP.

Ruská strana stratu Iziumu priamo nepriznala, v sobotu ale ruské ministerstvo obrany uviedlo, že presúva svoje jednotky od Izjumu smerom na ukrajinský Donbas. Agentúra Reuters označila stratu Iziumu za najväčšiu čiastočnú porážku ruskej strany odvtedy, čo na konci marca musela vzdať pokusy dobyť ukrajinskú metropolu Kyjev, rovnako hodnotia situáciu tiež analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Na mnohých miestach Ukrajiny v nedeľu večer ruské útoky na kritickú infraštruktúru spôsobili rozsiahle výpadky elektriny, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a obvinil Rusko z terorizmu. Úplný výpadok prúdu nastal podľa Zelenského v Charkovskej a Doneckej oblasti, bez elektriny boli tiež časti Záporožskej, Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti. Rusi podľa ukrajinských predstaviteľov zaútočili pri Charkove na tepelnú elektráreň, kde pri zásahu rakety zomrel jeden jej zamestnanec. Ukrajinské vzdušné sily informovali, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 11 striel s plochou dráhou letu.

V zasiahnutých oblastiach nefunguje osvetlenie, pre problémy s čerpadlami tam netečie voda a z viacerých regiónov prichádzajú tiež správy o stojacich vlakoch, uviedol ruskojazyčný web BBC na svojom webe.

„Ruskí teroristi zostávajú teroristami a útočia na kritickú infraštruktúru, nie na vojenské zariadenia. Ich cieľom je odoprieť ľuďom svetlo a teplo,“ uviedol na twitteri Zelenskyj.

„Stále si myslíte, že sme jeden národ? "obrátil sa Zelenskyj vo svojom ďalšom príspevku na Rusov. "Zima, hlad, tma alebo smäd, nič z toho pre nás nie je také hrozné a smrtiace ako vaše takzvané priateľstvo a bratstvo,“ napísal.

Ruské sily zasiahli Charkovskú tepelnú elektráreň číslo päť, jednu z najväčších na Ukrajine, spresnil Podoljak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Ruský útok na ukrajinskú infraštruktúru prišiel po tom, ako ukrajinská protiofenzíva donútila ruské sily v zásade odísť z celej Charkovskej oblasti.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine