Eurokomisia zvažuje 20-percentné zníženie vyplácania eurofondov Maďarsku

Európska komisia (EK) uvažuje o 20-percentnom znížení finančných prostriedkov vyplácaných Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ. Uviedol to v pondelok týždenník Politico, informuje spravodajca TASR z Bruselu.

12.09.2022 10:10
debata (40)

Eurokomisia podľa Politica plánuje znížiť finančné prostriedky, ktoré posiela do Maďarska, pre „systémové problémy s korupciou“ v tejto krajine.

Eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn v tejto súvislosti ostatných členov kolégia komisárov upozornil na „chronickú neschopnosť“ maďarskej vlády bojovať proti korupcii. Spresnil, že zodpovedné maďarské orgány prejavujú „systémovú neschopnosť, zlyhanie a neochotu zabrániť rozhodnutiam, ktoré sú v rozpore s platnou legislatívou“ a to najmä pokiaľ ide o verejné obstarávanie a konflikt záujmov. Tým sú podľa neho znížené šance na primerané obmedzenie rizík vzniku korupcie.

Politico upozornil na poznámku eurokomisára Hahna z 20. júla, ktorá bola zverejnená v registri transparentnosti Európskej komisie. Hahn v nej uviedol, že systémová korupcia, najmä vo verejnom obstarávaní, predstavuje hrozbu pre peniaze daňových poplatníkov EÚ, ak budú aj naďalej prideľované maďarským orgánom.

Russia Ukraine War Europe Čítajte viac Spor Bruselu s Budapešťou vstupuje do finále. Maďari už nehovoria o vydieraní

Komisár preto navrhol zmrazenie približne 70 percent finančných prostriedkov pre tri programy kohéznej politiky, ktoré chce maďarská vláda čerpať v rámci aktuálneho sedemročného rozpočtu EÚ.

Politico v tejto súvislosti pripomenul odhady nemeckého europoslanca za politickú frakciu Zelených Daniela Freunda, podľa ktorých by na základe Hahnovho návrhu mali byť platby z eurofondov Maďarsku v rámci súčasného rozpočtového cyklu znížené o zhruba 20 percent.

„Je správne, že Európska komisia konečne koná a chce zmraziť finančné prostriedky. Mnohé miliardy EÚ však aj naďalej budú vystavené systematickej korupcii systému, ktorý (v Maďarsku) zaviedol premiér Viktor Orbán,“ povedal Freund, ktorý v Európskom parlamente členom Výboru pre rozpočtovú kontrolu.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Maďarsko #Európska komisia