Súd v kauze Čapí hnízdo: Nikdy som nepodvádzal, obhajoval sa Babiš

V pondelok začalo hlavné pojednávanie v kauze Čapí hnízdo, v ktorej je obvinený bývalý český premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš. Ako povedal pred súdom vo svojej obhajobe, je stopercentne presvedčený, že nič neurobil. Obžaloba je podľa Babiša postavená na domnienkach. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe na základe informácií z českých médií.

12.09.2022 11:04 , aktualizované: 16:57
Babiš Čapí hnízdo Foto: ,
Na snímke uprostred bývalý český premiér Andrej Babiš čaká na začiatok pojednávania na Mestskom súde v Prahe 12. septembra 2022.
debata (5)

O dotácii sa Babiš podľa svojich slov dozvedel iba povrchne od Jany Nagyovej. „Nikdy som nepodvádzal. Keby áno, tak sa to zaparkuje na Cyprus a nikto by na to neprišiel,“ uviedol Babiš. Dodal, že kauza vznikla len preto, lebo vstúpil do politiky a založil protikorupčné hnutie.

Predseda hnutia ANO povedal, že verí v nezávislosť súdu. Štátny zástupca Jaroslav Šaroch však podľa neho konal pod tlakom. Ten v auguste 2019 stíhanie všetkých jedenástich obvinených zastavil. Jeho rozhodnutie zrušil najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman v prípade Babiša a Jany Nagyovej.

„Ja sa pýtam, prečo pán štátny zástupca otočil? No asi to niekto chcel,“ uviedol expremiér. Dodal, že Zeman je podľa neho politický nominant. Babiš tiež spochybňoval, že by v danej kauze mal byť organizátorom, ako to tvrdí obžaloba. Tá podľa jeho slov „nemá hlavu ani pätu“.

„Všetci hovoria, že patrím do väzenia. Ja neviem prečo,“ dodal bývalý premiér. Na otázky súdu a žalobcu odmietol odpovedať. Zdôvodnil to tým, že nechce ovplyvňovať niektorých svedkov.

Vinu odmieta aj Nagyová

Pred súdom vypovedala v pondelok aj bývalá manažérka Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová. Tá vo svojej obhajobe uviedla, že sa ničím neprevinila. „Vôbec nerozumiem, že sa tento prípad dostal až pred súd,“ vypovedala Nagyová a vinu, podobne ako bývalý premiér, poprela.

„Nikdy som nič nepravdivé neuviedla, nič podstatné nezamlčala,“ reagovala na obžalobu, že v žiadosti o európsku dotáciu na projekt Farmy Čapí hnízdo nebolo zámerne uvedené prepojenie firmy s holdingom Agrofert. Podľa Nagyovej nikto neskrýval ich vzájomnú spoluprácu a nesnažila sa o to ani ona.

Andrej Babiš Čítajte viac Ako do kina. Na súd s Babišom bude potrebná vstupenka

Žiadosť o dotáciu z fondov EÚ bola podľa nej podaná správne. „Farma bola malým a stredným podnikom podľa vtedajších pravidiel a ich výkladu,“ povedala obžalovaná. Rovnako ako Andrej Babiš, ani Nagyová nechcela odpovedať na otázky sudcu a žalobcu. Výpoveďou Nagyovej sa v poobedňajších hodinách skončil prvý deň pojednávania.

Na obhajobu obžalovaných Jany Nagyovej a Andreja Babiša boli vyhradené dva pojednávacie dni. Babišov advokát Eduard Bruna rozhodnutie neodpovedať na otázky vysvetlil ako taktický postup. Súd zvyšný čas využil na čítanie výpovedí niektorých svedkov.

V utorok by sa mali pred súdom čítať listinné dôkazy a vypovedať by mali znalci. Od stredy by pred Mestský súd v Prahe mali postupne predstúpiť predvolaní svedkovia. Podľa hovorcu súdu Adama Weniga ich je 18. Medzi nimi aj Babišova manželka, syn Andrej, dcéra Adriana či Babišov švagor.

Babiš hovorí o politickom procese

Expremiér Babiš svoju vinu dlhodobo odmieta. „Som nevinný a nespáchal som žiadny trestný čin. Tento proces je len vyústením dlhodobej snahy politického kartelu o moju diskreditáciu a odstránenie z politiky,“ obhajoval sa na minulotýždňovom zasadnutí českej Poslaneckej snemovne. Trestné stíhanie v tejto kauze označil za najväčší politický proces od roku 1989.

Podľa obžaloby mal Babiš pomôcť vtedajšej manažérke holdingu Agrofert Jane Nagyovej k dotačnému podvodu. „Svojím vplyvom a činnosťou zaistil vytvorenie podmienok na to, aby spoločnosť Farma Čapí hnízdo zdanlivo navonok spĺňala kritériá záujemcu o dotáciu,“ uviedol v obžalobe štátny zástupca Jaroslav Šaroch.

Jana Nagyová podľa textu obžaloby podala žiadosť o dotáciu z EÚ vo výške takmer 50 miliónov českých korún (približne 2 milióny eur), na stavbu multifunkčného centra, hoci si bola vedomá toho, že Čapí hnízdo sa o dotáciu uchádzať nemôže. „Uviedla nepravdivé údaje o tom, že spoločnosť Farma Čapí hnízdo je nezávislý malý a stredný podnik,“ uvádza žalobca a dodáva, že skutočnou osobou, ktorá firmu ovládala bol práve Babiš.

Trinásť pojednávacích dní

Súd má nariadených celkovo 13 pojednávacích dní, ktoré sú rozdelené do troch týždňov, pričom posledné sú v októbri. Babiš je obžalovaný z napomáhania k podvodu, Nagyová z podvodu. Štátny žalobca chce pre oboch trojročný podmienečný trest, pre Babiša pokutu 10 miliónov korún a pre Nagyovú 500-tisíc korún.

V prípade bolo pôvode stíhaných 11 ľudí vrátane Babišovej rodiny či poslanca hnutia ANO Jaroslava Faltýnka. Štátny zástupca Šaroch v roku 2019 toto stíhanie zastavil. Najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman následne zrušil rozhodnutie o zastavení trestného stíhania v prípade Babiša a Nagyovej.

Farma Čapí hnízdo ešte pod názvom ZZN AGRO Pelhřimov pôvodne patrila holdingu Agrofert. V roku 2007 bola z neho vyvedená a zmenila sa na akciovú spoločnosť. Vtedy získala dotáciu v programe pre malé a stredné podniky. Po päťročnej ochrannej lehote sa vrátila späť do holdingu. Babiš vlastnil spoločnosť Agrofert do roku 2017, potom ho vložil do zvereneckých fondov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #súd #Andrej Babiš #Čapí hnízdo