Ruská porážka pri Charkove znamená obrat vo vojne. Putin riskuje, že sa dopustí smrtiacej chyby

Ruskí okupanti utrpeli tvrdý úder pri ukrajinskej ofenzíve z posledných dní, keď sa Ukrajincom podarilo oslobodiť takmer celú Charkovskú oblasť. Neznamená to však koniec bojov. Kyjev však úspešným protiútokom zvrátil priebeh vojny vo svoj prospech a iniciatíva prešla na jeho stranu, napísal vo svojom pravidelnom hodnotení americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

12.09.2022 12:33
vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak si robí selfie počas delostreleckej paľby.
debata (239)

Ukrajinský úspech pri bleskovej ofenzíve je výsledkom obratného plánovania a schopnosti maximálne využiť zbraňové systémy dodané Západom. Dlhé diskusie a následné oznámenie protiofenzívy v Chersonskej oblasti na juhu odlákali významnú časť ruských jednotiek zo sektorov, na ktoré ukrajinské sily v posledných niekoľkých dňoch viedli rozhodujúce útoky, myslí si americký výskumný ústav.

Súčasná ukrajinská protiofenzíva pri Charkove vojnu neukončí, tvrdí ISW. Rusom sa podľa neho po jej kulminácii zrejme podarí obnoviť obrannú líniu a možno aj vykonať lokálne protiútoky. „Ukrajina bude musieť začať následné protiofenzívne operácie, aby dokončila oslobodenie Ruskom okupovaného územia. Vojna sa pravdepodobne pretiahne až do roku 2023,“ uvádza inštitút vo svojej analýze.

VIDEO: Excalibur: Munícia, ktorá vždy zasiahne ruské ciele
Video
Excalibur: Munícia, ktorá vždy zasiahne ruské ciele.

Pokračujúci ukrajinský tlak v Charkovskej a Chersonskej oblasti napriek tomu stavia ruské velenie pred „strašnú časovú a priestorovú dilemu“, keďže na sformovanie pevnej obrany na rieke Oskil pravdepodobne nemá dostatok záloh.

Ukrajina, vojna Čítajte viac Rusi prehrávajú. Siahne Putin po atómovke?

„Ukrajina zvrátila priebeh vojny vo svoj prospech. Kyjev bude zrejme čoraz viac určovať miesto a povahu hlavných bojov a Rusku sa bude čoraz častejšie stávať, že na rastúci ukrajinský fyzický a psychologický tlak (…) zareaguje neadekvátne,“ podotýka ISW.

VIDEO: Ukrajinci majú od Američanov super presnú muníciu
Video
Ukrajinci majú od Američanov super presnú muníciu.

Britské ministerstvo obrany k tomu vo svojom hodnotení vojnovej situácie na Ukrajine uviedlo, že rýchly ukrajinský úspech pri Charkove bude mať pravdepodobne významný dosah na ruské vojnové plány. „Väčšina (ruských) síl na Ukrajine je s veľkou pravdepodobnosťou prinútená k núdzovým obranným akciám,“ uviedlo britské ministerstvo.

Ukrajina, vojna Čítajte viac Ukrajinci (v tejto chvíli) víťazia. Experti vysvetľujú, čo sa deje

Oslobodenie Iziumu podľa ISW znamená koniec nádeje Moskvy na splnenie jedného z deklarovaných cieľov invázie na Ukrajinu, a síce dobytie celej Doneckej oblasti. Prípadný ruský úspech pri Bachmute v Doneckej oblasti, ak sa vôbec uskutoční, po strate Charkovskej oblasti na severe stratil akýkoľvek operačný význam.

Ruské jednotky v okolí Bachmutu a pri Donecku napriek tomu pokračujú v ofenzívnych operáciách, akoby si neboli vedomé nebezpečenstva ďalšieho ukrajinského postupu smerom na Luhansk, píšu americkí výskumníci. „Ruský prezident Vladimir Putin riskuje, že sa dopustí bežnej, ale smrtiacej chyby príliš dlhým vyčkávaním s vydaním rozkazu na posilnenie luhanskej časti frontu,“ dodáva ISW.

239 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine