Princ Harry ocenil kráľovnú Alžbetu hlavne ako milujúcu babičku

Britský princ Harry zverejnil v pondelok prvé oficiálne vyhlásenie od smrti svojej starej mamy Alžbety II. Ocenil v ňom "pôvab a dôstojnosť" zosnulej kráľovnej, ktorú podľa neho mnohí považovali za akýsi "kompas" v súčasnom svete. Informovala o tom agentúra AP.

12.09.2022 14:05
Britain Royals Foto: ,
Princ Harry sa zhovára so zástupcami verejnosti pri spomienke na jeho starú mamu - kráľovnú Alžbetu II., pred Windsorským hradom.
debata

Takéto osobné vyhlásenie zverejnil princ na webstránke charitatívnej organizácie Archewell, ktorú založil spoločne so svojou manželkou Meghan.

"Babička, toto posledné lúčenie je pre nás nesmierne smutné, navždy ale budem vďačný za všetky naše prvé stretnutia – Od prvých detských spomienok, ktoré na teba mám, cez prvé stretnutie, keď si bola v úlohe vrchnej veliteľky ozbrojených síl, až po prvé chvíle, keď si sa stretla s mojou drahou ženou a objala svoje milované pravnúčatá, "napísal princ. Podľa neho bude panovníčka veľmi chýbať nielen jemu samotnému, ale celému svetu. Zároveň však Harry sľúbil, že bude ctiť nového kráľa.

Harry rovnako ako jeho brat, následník trónu princ William, volil vo spomienke na kráľovnú veľmi osobný tón. Nezvyčajne emotívny bol vo svojom prvom verejnom prejave aj nový kráľ Karol III.

kráľ Karol III. Čítajte viac Kráľ Karol III. prvýkrát prehovoril v parlamente. Chce slúžiť krajine po vzore svojej matky

Harry sa so svojou manželkou v sobotu stretol pred Windsorským hradom so svojim svojim bratom, princom Williamom a jeho manželkou Catherine, aby si spoločne pozreli kvety a dary, ktoré tam Briti priniesli na znak úcty zosnulej kráľovnej Alžbety II.

Spoločné zábery oboch bratov, ktorí mali v posledných rokoch komplikovaný vzťah, dominoval titulným stránkam britskej tlače, ktorá v sprievodných článkoch naznačovala, že medzi bratmi mohlo dôjsť k zmiereniu.

Princ William a jeho manželka Kate (vľavo) a...
Záber na princa Harryho a jeho manželku Meghan,...
+16Princ William a jeho manželka Kate (vľavo) a...

William a Harry vedú veľmi odlišné životy. Zatiaľ čo Harry s manželkou Meghan sa v roku 2020 vzdali svojich kráľovských povinností a presťahovali sa do Spojených štátov, kde často čelia nie vždy pozitívnemu mediálneho záujmu, princ William sa stal po smrti Alžbety II. následníkom britského trónu a jeho otec, kráľ Karol III., mu udelil titul princ z Walesu.

Británia, kráľovná Alžbeta 2. Čítajte viac Štátnikov budú na pohreb Alžbety prepravovať autobusmi, zúčastní sa aj Čaputová s partnerom
debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #úmrtie