Česi zastropovali ceny energií, Holandsko vyčlenilo 150 miliónov eur

Česká vláda určila maximálne ceny za energie pre domácnosti aj firmy. Uviedol to v pondelok premiér Petr Fiala po mimoriadnom zasadnutí vlády, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

12.09.2022 22:38 , aktualizované: 23:35
fiala Foto:
Český premiér Petr Fiala.
debata (6)

„Rozhodli sme o národnom riešení súčasných vysokých cien energií, ktoré koncom augusta vystúpali do neakceptovateľných výšok,“ povedal predseda vlády.

„Zastropujeme cenu silovej elektriny vrátane DPH na šiestich korunách (0,24 eur) a cenu plynu na troch korunách vrátane DPH za kilowatthodinu. Toto zastropovanie platí pre domácnosti, živnostníkov, podnikateľov – pre tých, ktorí sú braní ako maloodberatelia,“ vymenoval dotknuté subjekty Fiala.

generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. Čítajte viac Šéf SPP o dodávkach plynu: Patríme k premiantom

Za rovnakú cenu budú energie nakupovať poskytovatelia verejnej služby, napríklad samosprávy, nemocnice, školy a iné inštitúcie. Tie energie nakúpia prostredníctvom štátom určeného dodávateľa.

Pokles záloh za energie pocítia odberatelia podľa premiéra už v novembri. Fiala dodal, že vláda pripravuje aj riešenie pre priemysel, ktoré predstaví v stredu po rokovaní so zástupcami podnikateľských zväzov. Chystajú ho s ohľadom na súbežne pripravované európske riešenie.

Igor Matovič Čítajte viac Krajné riešenie energetickej krízy? Jednou z možností je odkúpenie Slovenských elektrární, tvrdí Matovič

Holandsko sa rozhodlo energetickú krízu riešiť vyčlenením minimálne 150 miliónov eur s cieľom ochrániť ľudí, ktorí nedokážu splácať vysoké účty za energie, uviedla holandská televízna stanica RTL, ktorá sa odvolala na vládne zdroje.

Vraj až 16 miliárd eur

Podľa RTL vláda vytvorí fond, ktorý prevezme účty spotrebiteľov, ktorí museli tento rok uzatvoriť nové a drahšie zmluvy o dodávkach energií a môžu preukázať, že nie sú schopní takéto účty platiť. Do fondu budú platiť aj energetické firmy, keďže fond chráni aj tie. Vďaka pomoci vlády nebude dodávateľom hroziť bankrot pre neplatiacich zákazníkov, dodala RTL. Podrobnosti plánu by vláda mala zverejniť v piatok 16. septembra.

Holandské médiá pred niekoľkými dňami informovali, že vláda plánuje oznámiť na rok 2023 pomoc pre obyvateľov v dôsledku vysokých cien energií a potravín v hodnote 16 miliárd eur. Premiér Mark Rutte minulý týždeň odmietol zverejniť detaily k tomuto plánu, ktorý chce vláda prezentovať spolu s návrhom rozpočtu na budúci rok 20. septembra.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Petr Fiala #ceny energií #energetická kríza #zastropovanie cien